fwto

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

In a Lonely Place (1950)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΕΖΗΣΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΟΣΟ Μ'ΑΓΑΠΗΣΕΣ!
Παίζουν: Humphrey Bogart,Gloria Grahame, Frank Lovejoy
Σκηνοθεσία: Nickolas Ray

Ένας μοναχικός συγγραφέας,με τάσεις βίας και θυμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία φόνου.Παράλληλα και όσο διεξάγονται έρευνες,συνάπτει σχέση με την όμορφη γειτόνισσα του, οι αμφιβολίες όμως αιωρούνται....


Έχω κάτι να σας πω.....

   Τελικά κάποιες παλιές ταινίες είναι σαν το καλό άρωμα!Όσα χρόνια κι αν περάσουν η μυρωδιά τους παραμένει φρέσκια και ζωντανή ταξιδεύοντας τις αισθήσεις , ταρακουνώντας τα συναισθήματα σου...
   Ομολογώ πως δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερη φαν των ασπρομαυρων ταινιών,ούτε όμως και επιδίωξα να γνωρίσω τα μυστικά και τη μαγεία τους...Χτες λοιπόν είχα την τύχη να παρακολουθήσω αυτή την εξαιρετική ταινία...Χωρίς εφέ, με εξαιρετική απλότητα , σεμνές ερμηνείες βουτηγμένες στη σιωπή με βλέμματα όμως που μιλάνε στην ψυχή σου...Σορρυ για το ποιητικό παραλήρημα αλλά πραγματικά μιλαμε για ένα κλασσικότατο αριστούργημα!!!!
   Ο Dixon Steele ( Humphrey Bogart) είναι ένας μοναχικός συγγραφέας που δεν το έχει και πολύ στα κοινωνικά ,είναι ολίγον τι βίαιος, και γενικά δεν τον λες και έξω καρδιά!
Ένα βράδυ καλεί μια νεαρή σπίτι του, αλλά καθότι δεν πολυταίριαζαν οι χημείες τους η κοπέλα φεύγει..Το έπομενο πρωί μαθαίνει από την αστυνομία ότι η κοπέλα δολοφονήθηκε. Οι υποψίες πέφτουν αμέσως πάνω του και οι έρευνες ξεκινούν ... Μια όμορφη γειτόνισσα του καλείται για μάρτυρας και πολύ γρήγορα ο μοναχικός άντρας γοητεύεται.Τα συναισθήματα του βρίσκουν ανταπόκριση και ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται!Μη συγκρίνεις τους σημερινούς κινηματογραφικούς έρωτες που αναλύονται σπιθαμή προς σπιθαμή και όλα φαίνονται φάτσα φόρα χωρίς ουσία πολλές φορές, εδώ όλα γίνονται πολύ πιο διακριτικά!!!Εξάλλου το γεγονός είναι ότι ένας άνθρωπος μέσα στη μοναξια του βουτά με την πρώτη ευκαιρία στο συναίσθημα του έρωτα (εξού και ο ελληνικός τίτλος, διψασμένος για ηδονή)!Όλα κυλούν όμορφα όμως η άπαντηση στο ποιος διέπραξε το φόνο δεν βρίσκεται. Η αμφιβολία φωλιάζει στην καρδιά, υποψίες και γεγονότα συνηγορούν στο ότι ο μοναχικός άντρας είναι ο δράστης και η αγωνία,ο φόβος όλο και μεγαλώνουν.Ο σκηνοθέτης με απλά μέσα,μόνο με το καλογραμμένο σενάριο και τις έξοχες ερμηνείες, καταφέρνει να μας βάλει στο παιχνίδι αυτό της αμφιβολίας, στον φόβο μιας τέτοιας φρικτής αποκάλυψης.Ο Bogart  , κορυφαίος στο παίξιμο του σε κερδίζει με το αγέρωχο, κιμπάρικο στιλ του!Η Gloria Grahame σε μαγευει με την παλιομοδιτική (για τα δεδομένα μας) ομορφιά και σε παγιδεύει μα τα λαμπερά της μάτια!
   Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που επιδρά σχεδόν σε όλες σου τις αισθήσεις!
Ελπίζω να επανέλθω με πολλες ακόμη τέτοιες ταινίες!Προς το παρον σας αποχαιρετώ με τουτη εδώ την ατάκα:
Γεννήθηκα όταν με φίλησες.Πέθανα όταν με παράτησες.Έζησα για λίγες βδομάδες όσο μ'αγάπησες!


Ας μιλήσουν και τα νούμερα!

Θα γελάσω?
2\5

Θα κλάψω?
1\5

Θα θελω καρδούλες και έρωτες?(αίσθημα-sex)
3\5

Θα κλείνω τα μάτια?(φόβος-βία)
1\5

Δεν θα παιρνω τα μάτια απο την οθόνη?(δράση- αγωνία)
3\5

Θα αναρωτηθώ που πάμε ως κοινωνία?(σκέψη)
3\5

Θα δω αστεράκια?(εφέ)
0\5

Θα την ακουσω?(O.S.T)
3\5

Συνολική Βαθμολογία: 8\10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis