fwto

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

The Flowers of War

Υπόθεση :  Κατά τη διάρκεια του Β’ Σινοϊαπωνικού πολέμου, Ο John Miller (Christian Bale) καταφθάνει σε ένα καθολικό μοναστήρι ,στην πόλη Nanjing, για να βοηθήσει στην κηδεία του ιερέα. Κατά την άφιξη του στο μοναστήρι συνειδητοποιεί ότι εκεί ζουν αρκετές μαθήτριες μαζί με ένα αγόρι που είναι υπεύθυνο για την προστασία τους. Ο John στην αρχή δείχνει να μην τον απασχολεί το τι θα απογίνουν τα παιδιά, με τον καιρό όμως αρχίζει να νοιάζεται για αυτά και προσπαθεί να βρει τρόπους για να τα οδηγήσει έξω από την βομβαρδισμένη πόλη. Παράλληλα στον ναό θα βρουν καταφύγιο κα μερικές ιερόδουλες που τελικά αποφασίζουν να βοηθήσουν τις μαθήτριες να δραπετεύσουν, περνώντας την θέση τους σε μια γιορτή του ιαπωνικού στρατού, όπου τα Κορυτσά θα οδηγιόντουσαν για να προσφέρουν ότι πολυτιμότερο είχαν.
                     
Με μια κουβέντα :  Μια συγκινητική ταινία για τα εγκλήματα του πολέμου.

Γενικά : Η ταινία ¨Τα Λουλούδια του Πολέμου¨ βασίζεται στο μυθιστόρημα του Yan Geling με τίτλο ¨Οι 13 γυναίκες της Nanjing¨ και αφηγείται την ιστορία 13 ιερόδουλων που αποφασίζουν να πάρουν τη θέση 13 μαθητριών, που προορίζονταν ως «συνοδοί» για τους Ιάπωνες στρατιώτες. Όλα αυτά βέβαια με φόντο μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, όπου κατά την διάρκεια του Β’ Σινοϊαπωνικού πολέμου, οι Ιάπωνες στρατιώτες έχοντας καταλάβει την πόλη Nanjing, επιδόθηκαν σε μαζικές δολοφονίες και λεηλασίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια εκείνων των εβδομάδων, δίνοντας έτσι το προσωνύμιο των πράξεων αυτών ως: τον βιασμό της Nanjing. Τολμώ να πω ότι η ταινία σε συγκλονίζει καθώς παρουσιάζει με άμεσο και ωμό τρόπο τα φρικτά αποτέλεσμα του πολέμου κάνοντας σε να μην μπορείς να τα ξεχάσεις εύκολα. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τον Yimou Zhang, τον σκηνοθέτη των Ιπτάμενων Στιλέτων, ο οποίος μας παρουσίασε το χάος μιας πόλης φάντασμα με την εναρκτήρια σκηνή να κρατά 15 λεπτά και να είναι ένας συνεχής χείμαρρος εικόνων αίματος, σκόνης και πόνου με αργά πλανά γεμάτα θάνατο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Christian Bale, ο οποίος στην αρχή δεν μου γέμιζε το μάτι, γιατί είναι τόσο καλός που καταντά εκνευριστικός. Παρόλα αυτά όμως κατάφερε να μεταμορφώσει τον χαρακτήρα του, που ενώ ξεκίνησε ως έναν αντιπαθητικός παρτάκιας, εξελίχτηκε σε έναν ήρωα για τα κορίτσια του μοναστηριού. Από την άλλη, οι ερμηνείες των κοριτσιών (μαθητριών και ιερόδουλων) ήταν ολοκληρωμένες και φορτωμένες συναίσθημα με αξιοσημείωτη βέβαια την ερμηνεία της Ni Ni, που το τελευταίο πλάνο της σου αφήνει ένα κενό στην καρδιά. Κλείνοντας η ταινία αυτή δεν είναι αγία, φυσικά και έχει τα αρνητικά της, όπως η μεγάλη διάρκεια της, αλλά όλα αυτά που είπα παραπάνω μαζί με την υπεροχή μουσική και την μαγευτική φωτογραφία σε κάνουν να μην σκέφτεσαι τις 2 ½ ώρες.

Η Ατάκα : Yu Mo: «Έχω μια ιδέα, ίσως να μπορώ να σώσω μια από αυτές.»

Ποιον θα έπαιζα :  Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να παίξω κανέναν σε αυτό το έργο.

Αγαπημένη σκηνή :  Η σκηνή όπου τα κορίτσια βλέπουν μέσα από ένα τεράστιο βιτρό παράθυρο τις ιερόδουλες να καταφθάνουν στο μοναστήρι.

Χειρότερη σκηνή : Μερικές σκηνές που καθυστερούσαν την πλοκή του έργου και κούραζαν.

Δες την :  Για να μορφωθείς ιστορικά.

Μην την δεις :  Γιατί δεν αντέχεις τον πόνο και την στενοχώρια.

Με ποιον να την δεις :  Μονός, άντε με την κοπέλα σου, η όποια ενδέχεται να κλαίει στο τέλος του έργου.

Μην την δεις με :  Κολλητούς σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis