fwto

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

The Iron Lady


Υπόθεση : Ηλικιωμένη και εικονικά φυλακισμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι η Margaret Thatcher (Meryl Streep), η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, θυμάται κομμάτια της ζωής της, καθώς ξεκαθαρίζει τα ρούχα του νεκρού συζύγου της. Ο Denis ήταν πάντα εκεί, στήριγμα της όταν μπήκε στο Βρετανικό κοινοβούλιο και έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία του συντηρητικού κόμματος, σπάζοντας κάθε φραγμούς στην κυριαρχία του ανδρικού φύλου στην πολιτική της Αγγλίας. Οι αναμνήσεις της περιστρέφονται γύρω στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, ανάμεσα στην δύναμη και την περηφάνια και το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για να καταφέρει να βάλει την χώρα σε τάξη σύμφωνα με τα δικά της πιστεύω, μένοντας πίστη στον εαυτό της και στην χώρα της.

Με μια κουβέντα : Και αυτό που με θλίβει πραγματικά, γιατί είναι αλήθεια, είναι η δήλωση της Meryl Streep όταν παρέλαβε το τρίτο της Oscar: «Αυτή είναι η τελείται φόρα που με βλέπετε εδώ πάνω»

Γενικά : Και ναι, είναι πολύ πιθανόν να μην την ξαναδούμε εκεί πάνω να κρατά στα χέρια της ένα τέταρτο αγαλματάκι, δεν είναι ότι δεν το θέλουμε εμείς σαν κοινό, είναι που δεν θα το θέλουν οι συγκυρίες, γιατί κακά τα ψέματα μέσα στα τόσα χρονιά που ήταν υποψήφια και έχανε, έχανε από καθαρή αδικία, οπότε τώρα που το πύρε και ησύχασε ο κόσμος καλά σαράντα Meryl! Τέλος πάντων με αγαλματάκια ή χωρίς ένα είναι το σίγουρο: η Meryl είναι η καλύτερη ηθοποιός που περπάτησε ποτέ στην γη και δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει όλος ο κόσμος. Περνάμε τώρα στα της ταινίας, η αλήθεια είναι πως πάντα απέφευγα να γράψω για έργα που καταπιάνονται με πολιτικά ζητήματα, ο μοναδικός λόγος που έκανα αυτή την εξαίρεση είναι φυσικά η Meryl, η οποία για άλλη μια φορά μεταμορφώθηκε, βγήκε από το σώμα της και έγινε κάποια άλλη. Δεν είναι μόνο το make up και τα μαλλιά, είναι η στάση του σώματος, είναι η φωνή και η προφορά που αλλάζει, είναι όλες εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες, οι κινήσεις, τα ψευδίσματα, τα βλέμματα, το σούφρωμα των χειλιών που την κάνουν να αλλάζει σε κάθε ρόλο της. Εδώ την βλέπουμε να μεταμορφώνεται στην πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, που δεν είμαι σίγουρος για το αν πρόσφερε καλό έργο στην θητεία της ή απλά κατάφερε να εξοργίσει τον κόσμο με τα διατάγματα της, για το μόνο όμως που είμαι σίγουρος είναι πως η Meryl κατάφερε να κερδίσει το προσωπικό της στοίχημα, να γίνει η Margaret Thatcher. Στο έργο βλέπουμε την ηλικιωμένη πλέον και με μια ελαφριά άνοια Thatcher να μένει κλεισμένη σε ένα σπίτι, συγκατοικώντας με το φάντασμα του νεκρού συζύγου της και να αναβιώνει τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής της. Βλέπουμε την γνωριμία με τον σύζυγο της, την εισχώρηση της στο κοινοβούλιο, την υποψηφιότητα της για την πρωθυπουργία, την νίκη της και την παραμονή της στην θέση για 10 χρόνια, την κρίση στα νησιά Φόκλαντ και άλλες καταστάσεις των οποίων η αντιμετώπιση τους, από την πλευρά της, της προσέδωσαν την επονομασία: Η Σιδηρά Κυρία. Ερμηνευτικά δεν έχω να πω κάτι για την Meryl έχεις βαρεθεί να με ακούς, οπότε τα λόγια είναι πλέον περιττά. Στον ρόλο του συζύγου της βλέπουμε τον αγαπητό Jim Broadbent ο οποίος στέκεται επάξια στην θέση του χωρίς να υπερκαλύπτεται από την Meryl. Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, η ταινία σαν ταινία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, το σενάριο και η σκηνοθεσία δεν προσφέρουν κάτι άξιο προς συζήτηση, έτσι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η φήμη του έργου οφείλεται μόνο και μόνο στην Meryl, από εκεί και ύστερα το αν θα σου αρέσει η ταινία είναι καθαρά θέμα κινηματογραφικού γούστου.

Η Ατάκα : Margaret Thatcher : «Με όλο τον σεβασμό κύριε, πολεμάω κάθε μέρα της ζωής μου και πολλοί άντρες με υποτίμησαν στο παρελθόν. Αυτή η φουρνιά φαίνεται να κάνει το ίδιο, αλλά θα αναθεματίσουν την μέρα».

Ποιον θα έπαιζα : Τον σύζυγο της Thatcher τον Denis, απλά και μόνο για να είμαι δίπλα στην Meryl.

Αγαπημένη σκηνή : Η έξοδος της Thatcher από την πρωθυπουργική οικία.

Χειρότερη σκηνή : Με ενόχλησε που υπήρχαν πολλές σκηνές της Thatcher σε νεαρή ηλικία και αυτό γιατί σε αυτές τις σκηνές την Thatcher δεν την έπαιζε η Meryl

Δες την : Για να δεις πως κερδίζονται τα Oscar.

Μην την δεις : Αν έχεις μπουχτίσει με τα πολιτικά της χώρα σου και δεν αντέχεις να μάθεις και τα πολιτικά των άλλων.

Με ποιον να την δεις : Με φαν τις Meryl

Μην την δεις με : Πολιτικάντηδες, γιατί θα αρχίσουν τα δικά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis