fwto

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

The Descendants


Υπόθεση : Η οικογένεια του Matt King (George Clooney) μένει στην Χαβάη για χρόνια. Μαζί με τα ξαδέλφια του, έχει κληρονομήσει μια τεράστια γη σε ένα από τα νησιά της Χαβάης και βρίσκεται σε μεγάλο δίλλημα για το αν θα πρέπει να πουλήσει την κληρονομία του και να ξεπουλήσει την φυσική ομορφιά της περιοχής σε άλλη μια ατραξιόν για τουρίστες. Παράλληλα είναι σε διάσταση με την γυναίκα του, η όποια βρίσκεται σε κώμα ύστερα από ένα ατύχημα. Ο Matt μαθαίνοντας τα νέα, ότι η γυναίκα του δεν πρόκειται να συνέλθει από το κώμα, αποφασίζει να επαναπροσδιορίσει την σχέση με τις δυο κόρες του, η οποίες είναι στα χαμένα, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο. Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά ο Matt μαθαίνει ότι η γυναίκα του όλο αυτό το διάστημα τον απατούσε με κάποιον άλλον και πως σκόπευε να ζητήσει διαζύγιο. Ο Matt λοιπόν μέσα σε όλη του την θλίψη θα προσπαθήσει να βρει το κουράγιο του να αντιμετωπίσει τον απερχόμενο θάνατο της γυναίκας του, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να βρει τον εραστή της.

Με μια κουβέντα : Σιγά την ερμηνεία που ήθελε και Oscar.

Γενικά : Ε, όχι δεν το δέχομαι, τόσες χιλιάδες ταινίες βγήκαν, με πολύ πιο αξιόλογες ερμηνείες και η ακαδημία αποφάσισε να δώσει υποψηφιότητα στον Clooney, για άγνωστο κατά εμέ λόγο. Όλα αυτά φυσικά τα λέω γιατί στην ταινία ο Clooney δεν κάνει κάτι μη αναμενόμενο ή τουλάχιστον δεν έχει η ερμηνεία του κάτι το συνταρακτικά δραματικό, για να αξίζει το αγαλματάκι, ούτως η άλλως έχει πρωταγωνιστήσει σε πολύ καλύτερες ταινίες στις οποίες επάξια βραβεύτηκε, οπότε ποιος ο λόγος της φετινής υποψηφιότητας; Τέλος πάντων είμαι σίγουρος πως οκτώ στους δέκα που θα διαβάσουν αυτή την ανάρτηση θα είναι αντίθετοι μαζί ως προς τα σχόλια μου για την ερμηνεία του Clooney αλλά έτσι έχουν τα πράγματα στο δικό μου μυαλό. Λοιπόν περνώντας στα της ταινίας έχω να σου πω ότι το έργο δεν είναι ευχάριστο, ούτε καν στο ελάχιστο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τρεις βασικούς άξονες γύρω στους οποίος περιστρέφεται η υπόθεση. Ο πρώτος είναι, η πίεση που δέχεται ο πρωταγωνιστής μας από τα ξαδέλφια του, που θέλουν να ξεπουλήσουν μια παρθένα περιοχή ενός νησιού της Χαβάης σε πολυεθνικές εταιρίες. Έλα όμως που ο Matt κολλιέται γιατί πιστεύει στην μη εμπορευματοποίηση ενός ακόμα τόπου της Χαβάης, άσε δε που αυτή η γη είναι κληρονομία από την προ προ προ γιαγιά του (πριγκίπισσα της Χαβάης, αν θυμάμαι καλά). Ο δεύτερος άξονας είναι η γυναίκα του Matt, με τον όποια τον τελευταίο καιρό είχαν απομακρυνθεί και το ξαφνικό ατύχημα που είχε το οποίο την έριξε σε κώμα και πλέον ο θάνατος της είναι αναπόφευκτος. Σαν να μην έφταναν αυτά, έχει και 2 κόρες με τις οποίες δεν είχε και τις πιο καλές σχέσεις και μια ωραία μέρα του ξεφουρνίζουν ότι η μανούλα είχε γκόμενο. Έτσι φτάνουμε στον τρίτο και τελευταίο άξονα της υπόθεση, που δεν είναι άλλος από τον γκόμενο, που δεν φτάνει που του απάφτωνε την γυναίκα, είναι και ο αγοραστής της γης που σκοπεύει να πουλήσει. Διπλή προδοσία όπως καταλαβαίνεις και η ήρθε ο ήρωας μας και κόρωσε από τα νεύρα και την στενοχώρια του και εκεί που στενοχωριόταν και έκλαιγε για την γυναίκα του που του αφήνει χρόνους, ξαφνικά πηγαίνει κοντά της και της έλεγε ψιθυριστά (εκείνη ξάπλα, γιατί ήταν σε κώμα) είσαι μια τελευταία, πουλημένη, ντροπή σου και την έφτυνε…. καλά δεν τα έκανε ακριβώς έτσι αλλά της έσουρε πολλά και κάπως έτσι κύλισαν 2 ώρες. Εγώ για να σου πω την αλήθεια ψιλοβαρέθικα, πολύ στενοχώρια η όλη υπόθεση και πολύ πίεση στα πρόσωπα των ηρώων λόγω της κατάστασης. Το σενάριο ήταν καλό, πήρε και Oscar, τα μαγευτικά τόπια της Χαβάης ούτε που τα είδαμε γιατί δεν έπρεπε να αποσπάται το μάτι μας από την δραματική υπόθεση και κάπως έτσι και με λίγη χαβανέζικη μουσικούλα περιμέναμε την εξιλέωση του ήρωα μας και την συγχώρεση προς την γυναίκα του. Οι απόγονοι λοιπόν είναι μια ταινία που με ψιλο απογοήτευσε αν σκεφτείς τα όσα είχα ακούσει, για εμένα ήταν απλά μια απλή, λιτή ταινία πολύ ρεαλιστική, ανθρωπινή, λίγο τραβηγμένη ως προς τις συμπτώσεις αλλά κατά τα άλλα μέτρια.

Η Ατάκα : Matt King: «Ο παράδεισος; Ο παράδεισος μπορεί να πάει να γαμηθεί.»

Ποιον θα έπαιζα : Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου Clooney επισκέπτεται το σπίτι του γκόμενου της γυναίκας του.

Χειρότερη σκηνή : Που δεν υπήρχαν σκηνές που να δείχνουν την ομορφιά του νησιού.

Δες την : Γιατί είσαι φαν του Clooney, γιατί θες να δεις μια δραματική ταινία.

Μην την δεις : Γιατί κακά τα ψέματα είμαστε όλοι μας πολύ φορτωμένοι με όσα γίνονται γύρω μας και δεν λέει να φορτωθούμε με μια τόσο καταθλιπτική και λίγο βαρετή ταινία.

Με ποιον να την δεις : Με την μάμα σου που είναι ερωτευμένη με τον Clooney.

Μην την δεις με : Τους κολλητούς σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis