fwto

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

50/50



Υπόθεση : Ο Adam (Joseph Gordon-Levitt) είναι ένας τυπικός 27χρονος τύπος που εργάζεται σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Αισθανόμενος, για αρκετές μέρες, κάποιες ενοχλήσεις στην μέση του αποφασίζει να επισκεφτεί έναν γιατρό, ο οποίος με τεράστια ψυχραιμία του λέει ότι πάσχει από μια σπάνια μορφή καρκίνου στην σπονδυλική του στήλη και πως οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι 50/50. Έτσι λοιπόν ο Adam θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας του και σε αυτή του την μάχη θα έχει κοντά του μια υπερπροστατευτική μητέρα, έναν αισιόδοξο φίλο, μια ψυχολόγο με απειρία και την κοπέλα του η οποία έχει μια ψυχρή στάση στο όλο θέμα. 


Με μια κουβέντα : Προσοχή, το τρέιλερ του έργου το παρουσιάζει ως μια ψιλοκωμωδιούλα… δεν είναι καθόλου, ούτε καν ψιλό, είναι ένα κλασσικό δράμα.

Γενικά : Δεν ξέρω αν είσαι φαν του Blog μας και δεν ξέρω αν έχεις ισχυρή μνήμη, πάντως πριν μερικούς μήνες είχα γράψει για την ταινία ¨A Little Bit of Heaven¨. Σε εκείνη την ταινία η πρωταγωνίστρια μας έπασχε από καρκίνο και βλέπαμε πως μάχεται ενάντια στην νόσο με την βοήθεια συγγενών και φίλων, αλλά δυστυχώς στο τέλος η πρωταγωνίστρια δεν τα καταφέρνει. Τον παραπάνω συσχετισμό στον έκανα γιατί η εν λόγω ταινία είναι μια πιο αρσενική version του ¨A Little Bit of Heaven¨, με ότι συνεπάγει αυτό. Έχουμε που λες, τον πρωταγωνιστή, έναν τύπο ήπιων τόνων που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Στην αρχή έχουμε το σοκ και μετά την αρχή του ¨πολέμου¨ ενάντια στην νόσο, περνάμε από ακτίνες, απο φάρμακα, απο χημικοθεραπείες και πάει λέγοντας. Το τέλος του έργου δεν θα στο αποκαλύψω για να έχεις και λιγάκι σασπένς, γιατί μην ξεχνάς πως ο τίτλος το δηλώνει ξεκάθαρα: 50/50 οι πιθανότητες, οπότε όλα μπορούν να συμβούν. Στην ταιναι λοιπόν πέρα από τα ιατρικά βλέπουμε λιγάκι ρομάντζο, όσο δηλαδή επιτρέπεται σε μια δραματική ταινία, οπότε μην περιμένεις αρκουδάκια και καρδούλες, απλά ένα φλερτ ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό. Το κωμικό στοιχείο του έργου, πάλι μέσα στα πλαίσια του δράματος, το έχουμε από τον Seth Rogen, ο οποίος πετάει διαφορές ατάκες που ξορκίζουν την μιζέρια του απερχόμενου θανάτου. Στον ρολό της υπερπροστατευτικής μητέρας έχουμε το βαρύ πυροβολικό με την ονομασία Anjelica Huston, για την οποία δεν μπορώ να πω τίποτα κακό. Τέλος πάντων το σημαντικό του έργου δεν είναι πως καταπιάνεται μονό με την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά μας δείχνει πώς μερικοί ασθενείς μπορούν να γίνουν απόμακροι και να ¨πληγόσουν¨ ή να παρεξηγήσουν τις συμπονετικές προσεγγίσεις των γύρων τους, μια πλευρά που σπάνια βλέπαμε σε ιατρικά δράματα. Κλείνοντας το 50/50 δεν είναι ευχάριστη ταινία, αλλά παραδόξως κάνει την ώρα σου να περάσει ευχαρίστα, έχει μια στρωτή σκηνοθεσία και ένα σενάριο που βασίζεται στα αληθινά γεγονότα του συγγραφέα του. 

 
Η Ατάκα : Adam: «Καμία δεν θέλει να κάνει σεξ μαζί μου, μοιάζω σαν τον Voldemort».

Ποιον θα έπαιζα : Σίγουρα τον κολλητό του Adam.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή οπού ο Adam αποχαιρετά την μητέρα του λίγο πριν από το χειρουργείο. Πολύ συγκινήθηκα.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Γιατί σε ενδιαφέρει το θέμα της και γιατί θεωρείς τον Joseph Gordon-Levitt έναν από τους πιο υποσχόμενους ηθοποιούς της γενιάς του.

Μην την δεις : Αν δεν γουστάρεις τα καταθλιπτικά έργα.

Με ποιον να την δεις : Με κάποιον φίλο σου που έχει νικήσει τον καρκίνο.


Μην την δεις με : Με άτομα που έχουν καρκίνο (το ξέρω πως φάσκω και αντιφάσκω, αλλά η ταινία είναι δίκοπο μαχαίρι).


2 σχόλια:

  1. απίστευτη ταινία, όταν την είδα είχα παραδίπλα το κουτί με τα χαρτομάντηλα, έτσι να βρίσκεται. Το μόνο που μου την έσπασε στην ταινία, η κοπέλα του, πόσο πιο αδιάφορη και "μίζερη" μπόρει να γίνει κάποια. Αγαπημένη σκηνή, όταν βάζουν φωτιά στον πίνακα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exeis dikaio, h kopela tou gia thn akriveia antiprosopeue olous ekeinous poy kanoun pisw otan mathoun oti kapoios einai arrwstos, thareis kai o karkinos einai kati kollitiko kai exeis dikaio sxetika me thn agapimenh sou skhnh, eixe plaka!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis