fwto

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Paprika


Υπόθεση : Τρεις επιστήμονες, ενός ερευνητικού ψυχιατρικού κέντρου, αποτυγχάνουν να προστατέψουν μια συσκευή, που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγράψουν και να δουν, αργότερα, τα όνειρα τους. Ο κλέφτης της συσκευής την χρησιμοποιεί για να μπαίνει στο μυαλό των άλλων, μέσω των ονείρων και να προκαλεί χάος. Οι επιστήμονες μαζί με την βοήθεια ενός αστυνόμου και της Paprika, ενός ονειρικού ¨πνεύματος¨, θα προσπαθήσουν να ταχτοποιήσουν τον κλέφτη της συσκευής, καθώς εκείνος προσπαθεί να εντρυφήσει στο μυαλό τους για να τους σκοτώσει.

Με μια κουβέντα : Το inception σε Anime.

Γενικά : Είχαμε πολύ καιρό να γράψουμε για μια animation ταινία και η αλήθεια είναι πως ήθελα πολύ να δω το ¨Paprika¨, γιατί από το πόστερ της και μόνο σε προσκαλεί σε ένα κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν. Έχοντας δει αρκετά Anime από την άπω ανατολή, μπορώ να πω ότι το Paprika δεν θυμίζει τίποτα τα ¨παραμυθάκια¨ του μεγάλου ιάπωνα σκηνοθέτη, Hayao Miyazaki που θεωρείται ως ο Ασιατικός Disney (τα έχουμε ξαναπεί αυτά). Το Paprika λοιπόν δεν είναι μια ταινία με πριγκίπισσες, δαίμονες, δράκους, ιππότες και μαγεία, όπως άλλα animation, αντίθετα με αυτά, είναι πιο ¨ενήλικη¨ και ίσως πιο δύσκολη στο να την παρακολουθήσεις. Αυτό το λέω γιατί ναι μεν το σενάριο και φυσικά η πλοκή είναι ακαταλαβίστικη όσο δεν πάει, αλλά και γιατί υπάρχουν σκηνές μέσα στο έργο που καλό θα ήταν να μην προβληθούν μπροστά σε παιδικό κοινό, αν με καταλαβαίνεται. Οκ μην φανταστείς ότι είναι από ¨εκείνα¨ τα anime που λειτουργούν ως τσόντες, καμία σχέση, η ταινία είναι ουσιαστικά ένα ψυχεδελικό ταξίδι στην χώρα της φαντασίας και των ονείρων, με οδηγό μας μια νεαρή κοπέλα με την ονομασία Paprika. Η Paprika λοιπόν είναι η κεντρική ηρωίδα του έργου και έχει την δυνατότητα να επισκέπτεται τα όνειρα των ατόμων που είναι συνδεδεμένοι με την προαναφερθείσα συσκευή και κατά συνέπια να τους βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίας από τα εκάστοτε προβλήματα τους. Θεωρητικά βέβαια, κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο καθώς η μεταπήδηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον ονειρικό κόσμο δεν έρχεται χωρίς κόστος και πολλές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει τον εγκλωβισμό του άτομου στα όνειρα του, την αδυναμία του να αντιδράσει απέναντι στην πραγματικότητα και κατά επέκταση να χάσει την ζωή του! Αυτό το τίμημα δημιουργείται για να τονιστεί περισσότερο ένα κλασσικό στοιχείο που παίζει σε πάρα πολλές ταινίες, το γεγονός δηλαδή ότι η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει, μπορεί να καταστρέψει, μπορεί να σώσει, μπορεί όμως και να σκοτώσει αν και εφόσον πέσει στα λάθος χέρια, πράγμα το οποίο γίνεται στην ταινία. Για να σας πω την μαύρη μου αλήθεια η ταινία δεν με ενθουσίασε και αυτό γιατί ήταν πάρα μα πάρα πολύ μπλεγμένη, για το κουρασμένο μου μυαλό. Σίγουρα η μεταπήδηση από την πραγματικότητα στα όνειρα ηχεί ένα ενδιαφέρον, σίγουρα η ταινία είναι τίγκα στα χρώματα, φαντασία και έμπνευση, σίγουρα έχει έντονη και διεισδυτική πλοκή μέσα στις σκοτεινές επιθυμίες του ανθρώπου, αλλά παρόλα αυτά με κούρασε και θεώρησα ότι κράτησε πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε. Κλείνοντας δεν σου λέω να μην την δεις, απλά σκέψου ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος που του αρέσουν οι απλές ταινίες, το Paprika μπορεί να είναι όμορφο, ενδιαφέρον, έξυπνο και σκοτεινό, αλλά δεν είναι απλό και ίσως αυτή η πολυπλοκότητα να είναι το μειονέκτημα του.

Η Ατάκα : Paprika: «Ήρθε η ώρα για το μεγαλύτερο show στην γη!»

Ποιον θα έπαιζα : Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσαν οι τίτλοι αρχής όπου μας δίνεται μια πρώτη γεύση από τις απίθανες δυνατότητες της Paprika.

Χειρότερη σκηνή : Αυτές οι ελάχιστες σκηνές που το πήγαιναν στο πονηρό.

Δες την : Γιατί είναι το Inception σε anime και θέλεις να δεις τι άλλο μπορεί να συμβαίνει με την ίδια ιδέα πάνω σε χαρτί.

Μην την δεις : Αν πιστεύεις, από όσα διάβασες, ότι δεν θα την καταλάβεις.

Με ποιον να την δεις : Μόνος και έρημος.

Μην την δεις με : Τα ανιψάκια σου, δεν είναι από ¨εκείνα¨ τα κινούμενα σχέδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis