fwto

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Murder on the Orient Express


Υπόθεση : Ο Hercule Poirot (Albert Finney) βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να βρει θέση στο φημισμένο τρένο ¨Orient Express¨, για να φτάσει στην Αγγλία. Αν και ασφυκτικά γεμάτο, βρίσκει θέση χάρη στις καλές του γνωριμίες. Μέσα στο τρένο, ο Κύριος Ratchett πληροφορεί τον διάσημο ντεντέκτιβ, ότι εδώ και καιρό δέχεται απειλητικά μηνύματα, από αγνώστους και πως είναι διατεθειμένος να πληρώσει αδρά τον Poirot για να γίνει ο προσωπικός του bodyguard, αν και τελικά η πρόταση του απορρίπτεται. Το επόμενο πρωί ο Ratchett βρίσκεται νεκρός, ενώ ο Poirot ανακαλύπτει πως το πραγματικό του όνομα ήταν Cassetti και πως ήταν υπεύθυνος για μια απαγωγή ανήλικου και πέντε δολοφονιών. Ο Poirot αποφασίζει να εξιχνιάσει τον φόνο, καθώς το τρένο έχει κολλήσει στα χιόνια και η αστυνομία θα αργούσε να έρθει. Αρχίζει, λοιπόν, να ανακρίνει τους επιβάτες του τρένου, καθώς είναι πεπεισμένος ότι ο δολοφόνος του δολοφόνου είναι ακόμα μέσα σε αυτό.

Με μια κουβέντα : Αλέξανδρε Ρήγα σε μισώ θανάσιμα.

Γενικά : Όχι, δεν έπαθα εγκεφαλικό, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Θάμασε μια σειρά του Mega, το ¨Κόκκινο Δωμάτιο¨; Το σενάριο αυτής της σειράς ήταν του Ρήγα, ο οποίος κάποια στιγμή έκανε ένα εορταστικό (;) επεισόδιο, στο οποίο ο Καφεντζόπουλος έκανε τον ντεντέκτιβ και προσπαθούσε να εξιχνιάσει μια δολοφονία στο ξενοδοχείο. Όσοι έχετε δει αυτό το επεισόδιο (σαν εμένα) καλά θα κάνετε να μην δείτε την συγκεκριμένη ταινία, γιατί πολύ απλά ο Ρήγας ΚΑΤΑΚΛΕΨΕ τη υπόθεση, εξαφανίζοντας έτσι μια για πάντα την μαγεία του μυστηρίου, μίας κατά τα άλλα εξαιρετικής ταινίας. Με τον ενθουσιασμό όμως να έχει εξαφανιστεί μια για πάντα και την πλήρη απογοήτευση να έχει πάρει την θέση του, ήταν δύσκολο να δω την ταινία και να την ευχαριστηθώ. Αν είσαι από τους τυχερούς και δεν έχεις δει το επεισόδιο στο οποίο αναφέρθηκα, πιο πάνω, τότε θα χαθείς για 2 ώρες μέσα στο μυστηριώδη τρένο του ¨Orient Express¨. Το πνεύμα μυστηρίου της ταινίας ξεκινά από την πρώτη κι’ όλας σκηνή, όπου με τρομακτική μουσική με βιολιά, σου εξιστορείτε η απαγωγή ενός μικρού μωρού, θα μου πεις: «Που κολάει η απαγωγή, με τον φόνο στο τρένο;» και εγώ θα σου απαντήσω ότι ο εγκέφαλος της απαγωγής (που φυσικά την είχε γλιτώσει) βρίσκεται στο τρένο και ότι ένα πρωινό, καθώς το τρένο διέσχιζε τις χιονισμένες περιοχές των Βαλκανίων, βρίσκεται νεκρός. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος τον σκότωσε, αλλά για κακή τύχη του δολοφόνου, στο τρένο βρίσκεται ο πασίγνωστος ντεντέκτιβ Hercule Poirot, που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας. Η ταινίας βασίζεται στο μυθιστόρημα της Agatha Christie, η οποία βγαίνοντας από τον κινηματογράφο και σε ηλικία 84άρων ετών γύρισε και είπε ότι ήταν η καλύτερη μεταφορά ενός βιβλίου της στην μεγάλη οθόνη. Η σκηνοθεσία απλή και με ένα σενάριο στρωμένο που κυλά άνετα και που σε καμία περίπτωση δεν προμηνύει την εξέλιξη της εξιχνίασης της δολοφονίας. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους γίνεται πανζουρλισμός, έχουμε τον Albert Finney στον ρόλο του ¨περίεργου¨ και πανούργου ντεντέκτιβ Poirot, έχουμε την Lauren Bacall που υποδύεται μια πολυλογού πλούσια μαντάμ. Την Vanessa Redgrave με πυρόξανθο μαλλί και με μάτι στο χρώμα του ουρανού, τον Sean Connery που από τότε φαινόταν γερασμένος, με ένα γελοίο μουστάκι αλλά με ταλέντο από εδώ μέχρι εσένα. Τον Anthony Perkins που μας θύμισε τον ρόλο του στο ¨Psycho¨ και μας άρεσε πολύ και φυσικά την Ingrid Bergman που υποδύεται μια σαλεμένη θεούσα, ένας ρόλος που της χάρισε το Oscar Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της σε μια πεντάλεπτη σκηνή, που γύρισε σε μια μόνο λήψη. Κλείνοντας η ταινίας είναι μια ωραία ευκαιρία για να καθίσεις στο ζεστό καναπεδάκι σου και να χαθείς στην εξιχνίαση μιας στυγερής δολοφονίας μέσα σε ένα ιστορικό τρένο.

Η Ατάκα : Dr. Constantine: «Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα μας».

Ποιον θα έπαιζα : Τον καρβουνιάρη!

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε η μεγάλη σκηνή όπου ο Poirot ανακοινώνει στους επιβάτες του τρένου, ποιος από όλους είναι ο δολοφόνος.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω, αν και με εκνεύρισε που ήξερα από την αρχή μέχρι το τέλος τι θα γίνει.

Δες την : Γιατί έχεις πολύ καιρό να δεις μια ταινίας με εξιχνίαση μιας δολοφονίας και γιατί το καστ της ταινίας είναι απλά θρυλικό.

Μην την δεις : Αν έχεις δει το επεισόδιο από το Κόκκινο Δωμάτιο, που ανέφερα πιο πάνω.

Με ποιον να την δεις : Με μερικούς φίλους και να παίξετε μεταξύ σας ποιος έκανε την δολοφονία.

Μην την δεις με : Άτομα που βλέπουν μόνο κωμωδίες και ρομαντικές ταινίες.



2 σχόλια:

  1. τί ταινία, τί καστ!
    αξίζει! βλέπω αγκάθα κρίστι για να ηρεμήσω. και ηρακλη πουαρό και σερλοκ χολμς.
    old time classics.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xairomai poli poy sou arese Summertime...isos kapote na valw kai alles tetoioy typoy..kalhspera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis