fwto

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Colombiana


Υπόθεση : Σε μικρή ηλικία η Cataleya (Zoe Saldana) βλέπει τους γονείς της να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια της. Για να προστατευτεί από τους δολοφόνους των γονιών της καταφεύγει από την Κολομβία στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σικάγο, όπου ζει ο θειος της. Η Cataleya αν και μικρή στην ηλικία αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο των γονιών της και μαζί με την βοήθεια του θειου της, που ήταν γνωστός στο χώρο του υποκόσμου, ξεκινά την εκπαίδευση της για να γίνει μια στυγνή δολοφόνος. Μερικά χρόνια αργότερα και με αρκετούς φόνους στο βιογραφικό της, βρίσκει επιτέλους τα ίχνη των δολοφόνων των γονιών της και αρχίζει να τους καταδιώκει, δυστυχώς όμως για εκείνη, η αστυνομία έχει βρει τα δικά της ίχνη και πλέον θεωρείται ως υψίστης σημασίας καταζητούμενη. Άραγε η Cataleya θα βρει πρώτη τους δολοφόνους των γονιών της ή η αστυνομία θα της χαλάσει τα σχέδια.

Με μια κουβέντα : Κρατά μικρό καλάθι.

Γενικά : Η ταινία βγήκε αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους και η αλήθεια είναι πως περίμενα πως και πώς να την δω για έναν και μοναδικό λόγο. Ο αγαπητός Luc Besson που έχει σκηνοθετήσει το θρυλικό ¨Leon¨ και το αντίπαλο δέος με την ονομασία ¨La Femme Nikita¨, αποφασίζει αυτή την φορά να μην ασχοληθεί με την σκηνοθεσία ενός έργου αλλά να καταπιαστεί με την δημιουργία του σεναρίου. Αν έχεις δει τις προηγούμενες ταινίες του Besson, τότε ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις και τελικά αυτό είναι που σου προσφέρει και παίρνεις. Η ταινία ακολουθεί τα χνάρια όλων των ¨μαχητικών¨ ταινιών που έχει βάλει το χεράκι του ο Besson, η εκδίκηση για άλλη μια φορά είναι η κινητήριος δύναμη που κάνει τα πράγματα να κυλάνε και την ιστορία να εξελίσσεται. Εγώ από την στιγμή που είδα το τρέιλερ έκανα αμέσως τον συσχετισμό ανάμεσα στην εν λόγο ταινία και την ¨Nikita¨. Όπως έγινε με την Nikita, πριν μερικά χρόνια, γίνεται και τώρα, η βασική πρωταγωνίστρια της ταινία είναι μια γυναικεία, εδώ, μια ωραία γυναίκα αν και πολύ αδύνατη. Αυτή η αδύνατη γυναίκα αποφασίζει να εκδικηθεί για τον θάνατο των γονιών της, που ας το παραδεχτούμε δεν ήταν και οι πιο ενάρετοι άνθρωποι στο κόσμος. Τέλος πάντων οι γονείς πεθαίνουν και η κοπέλα αποφασίζει να γίνει φονική μηχανή και να στρώσει τον δρόμο της με πτώματα μέχρις ότου να φτάσει στον αρχιμαφιόζο που έδωσε την εντολή εκτέλεσης των γονιών της. Η πρωταγωνίστρια του έργου είναι η μελαμψή καλλονή Zoe Saldana, η οποία κουτσά στραβά τα καταφέρνει σε μια ταινία που κακά τα ψέματα έχει αρκετά λάθη. Η αλήθεια είναι πως η σκηνοθεσία από τον Olivier Megaton ήταν καλή, τουλάχιστον στις πολεμικές σκηνές, αλλά όσο αναφορά τις σκηνές όπου θα έπρεπε να μας δώσει κάποιες απαντήσεις ή που θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες του σεναρίου, εκείνος αποφασίζει να μην δώσει ιδιαίτερη σημασία και να ασχοληθεί με της ass kicking ικανότητες της Cataleya. Anyway, η ταινία βλέπεται, δεν λέω το αντίθετο, όσο για τα σκηνοθετικά ή σεναριακά κενά, μπορείς άνετα να τα προσπεράσεις καθώς η ουσία της ταινίας, που δεν είναι άλλη από πυροβολισμούς και εκτελέσεις, μένει αναλλοίωτη και ξεκάθαρη.

Η Ατάκα : Emilio Restrepo: «Ποτέ μην ξεχάσεις από πού προέρχεσαι»

Ποιον θα έπαιζα : Τον καημένο τον γκόμενο της Cataleya, που δεν είχε ιδέα για το πια πραγματικά είναι η κοπέλα του.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου η Cataleya μεταμφιεσμένη μπαίνει επίτηδες στην φυλακή για να σκοτώσει κάποιον άλλο κρατούμενο.

Χειρότερη σκηνή : Δεν μπόρεσα να καταλάβω πως ένα 9χρονο κοριτσάκι κατάφερε να φτάσει από την Κολομβία στην Αμερική και να βρει τον θειο της, χωρίς την βοήθεια κανενός.

Δες την : Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες όπου ο βασικός πρωταγωνιστής είναι μια γυναίκα με πιστόλια.

Μην την δεις : Αν έχεις βαρεθεί ταινίες με γκόμενες στον κεντρικό ρόλο και σου λείπουν οι παλιές καλές εποχές του Die Hard.

Με ποιον να την δεις : Φίλους.

Μην την δεις με : Την κοπέλα σου, γιατί θα πρέπει να μαζεύει τα σάλια σου όση ώρα βλέπεις το μικροσκοπικό σώμα της Zoe Saldana.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis