fwto

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Sin City


Υπόθεση : Το Sin City είναι γεμάτο από εγκληματίες, πληρωμένους μπάτσους και σέξι γκόμενες, όλοι τους με ένα κοινό στόχο, την εκδίκηση και την λύτρωση. Η ταινία εξιστορεί τέσσερις ιστορίες, στην μια έχουμε έναν εκτελεστή που απλά προσπαθεί να κερδίσει κάποια χρήματα. Στην δεύτερη έχουμε έναν ωμό τύπο που προσπαθεί να βρει τον δολοφόνο της κοπέλας που τον αγάπησε. Σε μια άλλη ιστορία έχουμε έναν άντρα που συναναστρέφεται με τους διεφθαρμένους προστάτες του νόμου, παίρνοντας τελικά ο ίδιος τον νόμο στα χέρια του. Τέλος, συναντάμε έναν πρώην αστυνομικό που ρισκάρει την ζωή του για ένα κοριτσάκι που έπεσε στα χέρια ενός παιδόφιλου.

Με μια κουβέντα : Την λατρεύω!

Γενικά : Το 1991 ο Frank Miller έγραψε το πρώτο τεύχος της περιχυμένης σειράς κόμικ με την ονομασία ¨Sin City¨. Τα κόμικ του Miller είχαν τεράστια επιτυχία και κέρδισαν πάρα πολλά βραβεία, έτσι το 2005 βγήκε η ταινία σκηνοθετημένοι από τον ίδιο τον Miller, αλλά και με την βοήθεια του Robert Rodriguez και του Tarantino που έκανε απλά μια quest σκηνοθεσία. Η ταινία είναι εξαιρετική, γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου σε στούντιο με πράσινους τοίχους που αργότερα επεξεργάστηκαν ψηφιακά, ώστε να προστεθούν όλοι οι χώροι που διαδραματίζονται οι ιστορίες. Έτσι ότι βλέπεις, όπως: λιμάνια, σπίτια, φυλακές, δέντρα, αμάξια, είναι όλα ψεύτικα! Έκτος από όλους τους χώρους που έχουν προστεθεί ψηφιακά, βλέπουμε και μια πιο νουάρ προσέγγιση, καθώς όλη η ταινία είναι ασπρόμαυρη θυμίζοντας ελαφρώς τις γκανγκστερικές ταινίες του 50΄ και τα μόνα χρώματα που βλέπεις είναι ίσως έναν ξανθό μαλλί, ένα γαλάζιο μάτι ή ένα κόκκινο All Stars! Το σενάριο είναι πολύ κοντά στις ιστορίες των κόμικ, τυπικά δεν έχει αλλάξει τίποτα, μόνο ίσως να έχουν προστεθεί μερικοί διάλογοι για να μεγαλώσει η ταινία. Το έργο βέβαια δεν είχε και πολύ μεγάλη ανάγκη για να ανατηχθεί, καθώς μέσα στην ταινία υπάρχουν τέσσερις που τυπικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους έκτος από το γεγονός ότι όλες εξελίσσονται στην Sin City και στις γύρω περιοχές. Βέβαια πέρα από την έξυπνη σκηνοθεσία, τους macho διαλόγους και τις γυναίκες που περιδιάβαιναν τους δρόμους φορώντας –όχι πάντα- τα απαραίτητα, έχουμε ένα πάρα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών. Από πού να πρωταρχίσω, ο Benicio Del Toro αν και έκανε έναν μεθύσω αστυνομικό κατάφερε να γίνει ίσως ο πιο κωμικός ρόλος σε όλη την ταινία (όχι ότι λέει ανέκδοτα, απλά έχει λίγη πλακά από κάποιο σημείο και μετά). Ο Mickey Rourke πραγματικά με εξέπληξε, είχε αυτό το badass στιλάκι, τον έκαναν να μοιάζει και με ντουλάπα και ήταν πραγματικά αγνώριστος. Λίγο αργότερα στην ιστορία σκάει μύτη ο Bruce Willis σε έναν όχι και τόσο διαφορετικό ρόλο, από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει, για άλλη μια φόρα κάνει τον μπάτσο που προσπαθεί να προστατέψει ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει και γίνεται μια καυτή γυναίκα και πια άλλη θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο πέραν της Jessica Alba; Τέλος, βλέπουμε τον
Clive Owen ο οποίος για χιλιοστή φορά προσπαθεί να μας αποδείξει ότι είναι και πολύ άντρας και μπορεί να έχει όποια γκόμενα θέλει ενώ ταυτόχρονα σώζει τον κόσμο. Α! στην ταινία παίζει και ο Elijah Wood σε έναν ρόλο κλειδί, αλλά δεν βγάζει άχνα σε όλη την ταινία γι’ αυτό και δεν τον σχολιάζω περαιτέρω. Κλείνοντας, η ταινία μου αρέσει πάρα πολύ, είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει και εσένα, έχει ωραία και ιδιαίτερη σκηνοθεσία, πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, ενδιαφέρον soundtrack και σκοτεινό αέρα.

Η Ατάκα : Manute: «Η ανακωχή της Sin City θα σπάσει. Θα υπάρξουν συλλήψεις, θα υπάρξουν θάνατοι. Τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό.»

Ποιον θα έπαιζα : Μου άρεσε ο ρόλος του Hartigan, τον οποίο ενσάρκωσε ο Bruce Willis.

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε ολόκληρη η ιστορία του Hartigan και της μικρής Nancy Callahan.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Για την πρωτότυπη και νέο νουάρ σκηνοθεσία και για την πληθώρα των ηθοποιών.

Μην την δεις : Αν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, αν και δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό.

Με ποιον να την δεις : Με φίλους, αλλά και η κοπέλα σου δεν θα πει όχι.

Μην την δεις με : Άτομα που θέλουν ρομαντικές και χαρωπές ταινιούλες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis