fwto

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Rise of the Planet of the Apes


Υπόθεση : Ο Will Rodman (James Franco) είναι ένας επιστήμονaς που έχει τάξει την ζωή του στην θεραπεία του Alzheimer, για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται πειραματόζωα τα οποία θα του δώσουν τα σωστά δεδομένα για να την εξέλιξη της έρευνας του. Όταν ένας θηλυκός πίθηκος χάνει τον έλεγχο και διαλύει το εργαστήριο, η έρευνα χάνει τους χορηγούς της και σταματά. Ο Will όμως ανακαλύπτει ότι ο εν λόγο πίθηκος ήταν έγκυος και έτσι για να μην δει το μικρό πιθηκάκι σε κάποιον ζωολογικό κήπο αποφασίζει να τον πάρει κρυφά στο σπίτι του μαζί με τον ανοϊκό πατέρα του. Τα χρόνια περνάνε και ο Caesar έχει πλέον μεγαλώσει, ο Will έχει ανακαλύψει ότι η θεραπεία που χορηγούταν στους πιθήκους έχει επαναφέρει τον μυαλό του πατέρα του στο παρόν, ενώ την ίδια ώρα ο Caesar μπορεί να επικοινωνεί με την νοηματική. Όλα βαίνουν καλώς και ο Will ξαναρχίζει την έρευνα πιο εντατικά από πριν, μέχρι την στιγμή που ένα ατύχημα θα τον αναγκάσει να δώσει τον Caesar σε ένα άσυλο άγριων ζώων και να πάρει την ζωή στα δικά του χέρια.

Με μια κουβέντα : Εμένα δεν μου αρέσουν τα πιθήκια, έχεις κανένα πρόβλημα;

Γενικά : Ε ναι, τι να κάνουμε, θεωρώ μέγιστη μούφα να κάτσεις και να δεις μια ταινία που μιλά για πιθήκια και πως τελικά κατάφεραν να εξελιχθούν σε σημείο να οδηγήσουν τους ανθρώπους μέσα στην γη για να βρουν καταφύγιο. Και δεν είναι μόνο η υπόθεση, που μοιάζει λίγο έως πολύ κλαιν, είναι και ότι μέσα σε 1 ½ το μόνο πράγμα που άκουγες, πέρα από την φωνή του Franco, ήταν οι άναρθρες κραυγές των πιθήκων. Ε, άνθρωπος είσαι και εσύ και τα νεύρα σου σπάνε από τις τσιρίδες και δεν αντέχεις άλλο, θέλεις να ηρεμίσεις. Βεβαία το ότι εγώ είμαι γεροπαράξενος, δεν σημαίνει ότι είσαι και εσύ για αυτό θα κάνω το καθήκον μου και θα σου πω τι παίζει με το εργάκι. Η ταινία είναι ταυτόχρονα και remake και reboot της ταινίας του 1972 με τίτλο: ¨Conquest of the Planet of the Apes¨. Για να στο εξηγήσω καλύτερα, η ταινία βασίζεται στην ιστορία της πρώτης ταινίας της σειράς (remake), αλλά ταυτόχρονα είναι ελαφρώς πιο εξελιγμένη/αλλαγμένη κρατώντας πάντα το πνεύμα της παλαιότερης (reboot). Και μετά από αυτό το γρήγορο μάθημα κινηματογραφικών εννοιών, που ελπίζω να είναι σωστό, περνάμε στα πιο ουσιώδη. Η υπόθεση είναι πάνω κάτω ότι είπαμε, με έναν πίθηκο πιο εξελιγμένο από τους υπόλοιπους, που κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει ανταρσία κατά των ανθρώπων που τον έχουν αιχμαλωτίσει και ξεσηκώνει όλους τούς υπόλοιπους πιθήκους για να ξεκινήσουν μια επανάσταση. Στο σκηνοθετικό τιμόνι βλέπουμε τον Rupert Wyatt, ο οποίος κάνει τρομερή δουλειά με τα εφέ μεταφέροντας την σειρά των ταινιών από τα πιθηκίσια κουστούμια στα ψηφιακά επεξεργασμένα πρόσωπα των ηθοποιών, δυστυχώς όμως δεν ξεφεύγει από αφελέστατα λάθη, όπως η επιλογή του να βάλει όλους τους πιθήκους να κάνουν μανούρα στην γέφυρα Golden Gate και όλη η αστυνομική δύναμη του San Francisco να μένει άπρακτη. Στον μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουμε τον James Franco του οποίου η καριέρα έχει φτάσει στο διάστημα τον τελευταίο χρόνο, καθώς όπου γυρίσεις και κοιτάξεις θα σκάσει μύτη, η αλήθεια βέβαια είναι πως έπαιξε μια χαρά αν και μου φάνηκε πολύ νέος για τον ρόλο ενός καταξιωμένου επιστήμονα. Από εκεί και ύστερα έχουμε την Freida Pinto στο ρόλο της γκόμενας και τον John Lithgow στο ρόλο του πατέρα, που πολύ απλά πλαισιώνουν τον Franco και τίποτα άλλο. Κλείνοντας η ταινία έχει δράση, έχει δυναμισμό, έχει μπόλικο συναίσθημα, πολύ καλά εφέ και καλούτσικη μουσική.

Η Ατάκα : Caesar: «ΟΧΙ!»

Ποιον θα έπαιζα : Μάλλον θα ήμουν ο πατέρα του Will.

Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε πολύ η σκηνή όπου ο Caesar εξοργισμένος από την συμπεριφορά των ανθρώπων βγάζει την πρώτη του ανθρώπινη λέξη.

Χειρότερη σκηνή : Θεωρώ αδιανόητο που ολόκληρη αστυνομία τα βρήκε μπαστούνια από τους πιθήκους.

Δες την : Επειδή είσαι φαν της σειράς, γιατί μπορεί εσένα το σενάριο να σε ιντριγκαρίζει και για τα πολύ περιχυμένα εφέ.

Μην την δεις : Αν και εσύ, όπως και εγώ, δεν αντέξεις να κάτσεις να δεις μια ταινία γεμάτη με πιθήκους που όλη την ώρα ουρλιάζουν.

Με ποιον να την δεις : Με φίλους σου.

Μην την δεις με : Την κοπέλα σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis