fwto

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Los Amantes Del Círculo Polar


Υπόθεση : Ο Otto (Fele Martínez) και η Ana (Najwa Nimri) ήταν μικρά παιδιά όταν γνωρίστηκαν από καθαρή σύμπτωση. Τα ονόματα τους είναι παλίνδρομα, ένα ακόμα τυχαίο στοιχείο. Η ιστορία κάνει κύκλους στις ζωές των δυο νέων, με κυκλικά ονόματα, κυκλικούς τόπους (Αρκτικός Κύκλος), μέχρι στην στιγμή όπου ξανασυναντιούνται στον ήλιο του μεσονυχτίου. Εκεί υπάρχουν πράγματα που δεν τελειώνουν ποτέ και ο έρωτας είναι ένα από αυτά.

Με μια κουβέντα : Αυτή η ταινία με έκανε να μην θέλω να πάω πουθενά αλλού εκτός από την Λαπωνία!

Γενικά : Την πρώτη φορά που είδα τους εραστές είχα μείνει άφωνος με την απίστευτη ιστορία, σήμερα την δεύτερη φορά που την είδα τα συναισθήματα μου ήταν κατά τόπους τα ίδια αλλά και τελείως αντίθετα σε μερικά σημεία. Λοιπόν, η ταινία είναι σε γενικές γραμμές άψογη, δεν είναι το κλασσικό Αμερικανικό ή Γαλλικό love story, αλλά παρόλα αυτά δεν πάει να είναι μια ιστορία αγάπης που υπερνικά τα όποια εμπόδια και μέσα από απίστευτες συμπτώσεις και κύκλους καταφέρνει να εξελιχθεί και να θεωρείτε από πολλούς ως μια από της καλύτερες αισθηματικές ταινίες που έχουν βγει ποτέ. Η ιστορία βασίζεται σε δυο νέους, τον Otto και την Ana, που γνωρίζονται τυχαία όταν ήταν παιδιά, μετά οι γονείς τους γίνονται ζευγάρι και κατά επέκταση εκείνοι γίνονται αδέλφια (ετεροθαλή, ελπίζω να το κατάλαβες), μόνο που η φλόγα του έρωτα βρίσκεται ήδη στην καρδιά τους. Μετά χάνονται, συμπτώσεις γύρω τους προσπαθούν να τους φέρουν κοντά και αυτό τελικά συμβαίνει, εκεί όπου ο ήλιος δεν δύει το καλοκαίρι, στον αρκτικό κύκλο. Ο Julio Medem, ο σκηνοθέτης του έργου, κάνει κάτι πολύ έξυπνο, μας παρουσιάζει όλα τα γεγονότα της ταινίας από δυο οπτικές πλευρές, μια από την πλευρά του Otto και μετά ξανά από την πλευρά τη Ana. Έτσι βλέπουμε καλύτερα τι νοιώθει ο καθένας και τι σκέφτεται στην εκάστοτε σκηνή, ενώ την ίδια ώρα ο άλλος μπορεί να έχει μια τελείως αντίθετη άποψη. Επίσης ο Medem μέσα στο έργο βάζει πολλά θέματα που συνυπάρχουν και εξελίσσουν την ιστορία, έχουμε το θέμα του θανάτου, του έρωτα, της μοίρας, της φύσης, τον κύκλο της ζωής και τις επιπτώσεις αυτού στις ζωές των ανθρώπων. Εγώ που έχω δει την ταινία μπορώ να σου πω ότι η μοίρα παίζει και άσχημα αλλά και καλά παιχνίδια στους ανθρώπους, αυτό εσύ θα το κρίνεις όταν την δεις. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε δυο σχετικά γνώριμα πρόσωπα. Έχουμε τον Fele Martínez στον ρόλο του Otto, τον οποίο έχουμε ξαναδεί στο ¨Κακή Εκπαίδευση¨, όπου άδω ερμηνεύει έναν πιο δύσκολο ρόλο, ενός παιδιού που βασανίστηκε και στιγματίστηκε από τον χαμό της μητέρας του και όπως ακούμε πολλές φορές μέσα στο έργο να λέγεται για αυτόν: «Είναι λίγο περίεργο παιδί». Από την άλλη συναντάμε την αγαπημένη μου Najwa Nimri, που πολύ αργότερα θα παίξει στο σοκαριστηκό ¨Σεχ και Λουσία¨ και στις λατρεμένες ¨Ιστορίες παπουτσιών¨ εδώ πιο νέα και ίσως όχι τόσο όμορφη όσο κατάφερε να γίνει, η Najwa δεν υστερεί καθόλου από ταλέντο και συναίσθημα. Η μουσική του έργου είναι επίσης υπέροχη καταφέρνοντας έτσι να πάρει και ένα βραβείο Goya για το score της. Κλείνοντας, η ταινία ξανατονίζω δεν είναι καρδούλες και έρωτες, είναι λίγο πιο ψαγμένη όχι και τόσο πρόσχαρη ενώ πολλοί μπορεί να απογοητευτούν με το φινάλε της, αλλά άλλοι μπορεί και να το λατρέψουν. Μια ταινία για τον έρωτα που για τους θεατές που έχουν μεγάλες προσδοκίες μπορεί αν είναι δίκοπο μαχαίρι.

Η Ατάκα : Otto: «Η ζωή έχει πολλούς κύκλους, αλλά ο δικός μου έχει κλείσει μόνο μια φορά και αυτή όχι τελείως… το πιο σημαντικό κομμάτι ακόμα λείπει».

Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα εκείνο τον μικρό και σχεδόν βουβό ρόλο της πωλήτριας στο κατάστημα με τις καρδούλες, που είχε πάθει σοκ από τα δυο ερωτευμένα αδέλφια.

Αγαπημένη σκηνή : Εκείνη όπου η Ana έχοντας φτάσει στον αρκτικό κύκλο κάθεται στην άκρη μιας λίμνης (δίπλα στο σπιτάκι του ξυλοκόπου) και βλέπει τον ήλοι να δύει χωρίς να χάνεται.

Χειρότερη σκηνή : Δεν μου άρεσε που στην τελευταία σκηνή έπαιζε έναν άκυρο τραγούδι, αποσπώντας την προσοχή του θεατή από το τι συνέβαινε.

Δες την : Γιατί είναι μια δυνατή ιστορία αγάπης, τελείως διαφορετική από όσες έχεις δει.

Μην την δεις : Αν θες το κλασσικό μοτίβο στις αισθηματικές ταινίες σου, εκεί που το αγόρι γνωρίζει την κοπέλα και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Με ποιον να την δεις : Με την σχέση σου.

Μην την δεις με : Άτομα που δεν τους αρέσει ο Ισπανικός κινηματογράφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis