fwto

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

The Graduate


Υπόθεση : Ο Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με ένα σωρό επαίνους να βαραίνουν την πλάτη του, επιστρέφει στο πατρικό του όπου δέχεται ένα καταιγισμό από διθυραμβικά σχόλια από τους φίλους των γωνιών του, πράγμα που τον κάνει ακόμα χειροτέρα ψυχολογικά. Μέσα στους καλεσμένους βρίσκεται και η κυρία Robinson (Anne Bancroft) η οποία ζητά από τον Benjamin να την συνοδεύσει στο σπίτι της. Φτάνοντας εκεί, η κυρία Robinson προσπαθεί να ξελογιάσει τον νεαρό και να τον ρίξει στο κρεβάτι, αν και στην αρχή ο Benjamin αντιστέκεται σύντομα η αναστολές του θα χαλαρώσουν και θα βυθιστεί στον κόσμο της απόλαυσης με μια μεγαλύτερη γυναίκα. Σύντομα όμως η κόρη της Κ. Robinson θα επιστρέψει στην πόλη, θα ερωτευτεί τον Benjamin και κάπως έτσι θα δημιουργηθεί ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο.

Με μια κουβέντα : Γιατί τόση στενοχώρια;

Γενικά : Για να ξεκινήσουμε πρέπει να ακούσεις το "The Sounds of Silence" από τους Simon & Garfunkel το οποίο ακουγόταν καθ’ όλη την διάρκεια του έργου και σε άπειρες εκτελέσεις (ωραίο τραγούδι αλλά καταθλιπτικό!). Λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που τυπικά σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά ανδρών και ίσως να σημαδεύει ακόμα για τα δυο κύρια θέματα που απασχολούν τον πρωταγωνιστή. Γιατί τα λέω αυτά; Η ταινία σε πρώτο επίπεδο ασχολείται με την ερωτική σχέση ενός παρθένου αγοριού και μιας καλοστεκούμενης 40αρας (cougar, λέαινα, τεκνατζού). Έτσι στην αρχή βλέπουμε τον εξωφρενικά συνεσταλμένο Benjamin να κάνει σαν διανοητικά καθυστερημένο απέναντι στην θέα ενός γυμνού γυναικείου κορμιού. Αργότερα βέβαια και αφού καλόμαθε η γριά στα σύκα ο πιτσιρικάς άρχισε να το παίζει και πολύ άντρας και δεν σήκωνε και πολλά πολλά ούτε καν από τους γονείς. Και κάπου εδώ περνάμε στο δεύτερο θέμα του έργου. Περά από την παράνομη σχέση που έχει ο Benjamin με την (παντρεμένη) τεκνατζού, σκέφτεται παράλληλα την μετέπειτα ζωή του, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται τραγικά αδιάφορη στα ματιά του. Φαίνεται πως τα χρονιά σπουδών δεν κατάφεραν να ξυπνήσουν την όρεξη του αγοριού για δουλειά (κακά τα ψέματα ο Benjamin ήταν λίγο μαλθακός) και η σχέση του με την τεκνατζού τον έβαλε σε μια στάσιμη και άκρως λανθάνουσα κατάσταση που τον κόλλησε για τα καλά. Και τσουπ! σκάει μύτη η κόρη της τεκνατζούς, ένα κοριτσάκι ίδια η μανά της που ερωτεύεται τον Benjamin και vise-versa, παρά τις απειλές της τεκνατζούς. Έτσι λοιπόν μπλέκεται το πράγμα, η κοπελίτσα μαθαίνει την αλήθεια και γίνεται ο κακός χαμός. Για να σε επαναφέρω στην αρχή του μονολόγου μου, η ταιναι θεωρείτε σταθμός γιατί εκείνη την εποχή (αλλά και τώρα) υπήρχαν νεαροί που δεν είχαν ιδέα για το τι θα κάνουν στην ζωή τους παρόλα τα βραβεία και τους επαίνους από τις σχόλες, ένοιωθαν άδειοι και ανικανοποίητοι, ενώ το θέμα της μεγαλύτερης γυναίκας δεν θέλει και πολύ μυαλό να εξηγηθεί. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουμε τον Dustin Hoffman σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας τους και ίσως εκείνον που τον καθιέρωσε ως μεγάλο αστέρι του κινηματογράφου. Στον ρόλο της θρυλικής κυρίας Robinson, για την οποία γράφτηκε και το ομώνυμο τραγούδι, έχουμε την σαγηνευτική (για την εποχή της) Anne Bancroft. Ενώ στο ρόλο της κόρης βλέπουμε την Katharine Ross η οποία κακά τα ψέματα ήταν λιγάκι ρηχή σε σχέση με τους συμπρωταγωνιστές της . Κλείνοντας, ο πρωτάρης είναι μια ταινία για κάθε άντρα που ξεκινά την ζωή του και συναντά τα πρώτα ερωτικά ¨θέματα¨ και τις πρώτες επαγγελματικές αμφιβολίες.

Η Ατάκα : Benjamin Braddock: «Κυρία Robinson προσπαθείτε να με αποπλανήσετε;»

Ποιον θα έπαιζα : Δεν νομίζω ότι θα ήμουν πότε στην θέση του Benjamin, πρώτον δεν θα κολλούσα με την τεκνατζού και δεύτερον δεν έχω θέμα με την επαγγελματική μου κατεύθυνση.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου η κυρία Robinson ρίχνει για πρώτη φόρα τα δίχτυα της.

Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή όπου ο Benjamin βουτάει στην πισίνα ντυμένος βατραχάνθρωπος. Που κολάει τώρα όλα αυτό και αφού ο Benjamin δεν την γούσταρε την όλη κατάσταση γιατί δεν πάτησε πόδι στους γονείς του;

Δες την : Γιατί είναι μια κλασική ταινία.

Μην την δεις : Αν θες να δεις κάτι πιο ανέμελο

Με ποιον να την δεις : Τους κολλητούς σου.

Μην την δεις με : Την 40αρα ερωμένη σου ή την κόρη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis