fwto

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Amores Perros


Υπόθεση : Τρεις διαφορετικές ιστορίες που με κάποιον τρόπο είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, μας παρουσιάζουν την πολύπλευρη μορφή της πόλης του Μεξικού. Ο Octavio (Gael García Bernal) προσπαθεί να μαζέψει λεφτά βάζοντας τον σκύλο του να συμμετέχει σε βάναυσους αγώνες σκύλων και όλα αυτά για να το σκάσει με την γυναίκα του αδελφού του. Όταν ένας από τους αγώνες παίρνει άσχημη τροπή ο Octavio το σκάει με το αμάξι του, περνά ένα κόκκινο φανάρι και τρακάρει. Η Valeria (Goya Toledo) είναι ένα όμορφο μοντέλο που επέβαινε στο άλλο αμάξι και εξαιτίας της σύγκρουσης σπάει το πόδι της. Ο El Chivo (Emilio Echevarría) είναι ένας άστεγος που μαζεύει γύρω του σκυλιά και τα περιποιείται και ήταν ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος.

Με μια κουβέντα : Και τώρα ας αυτοκτονήσουμε όλοι μαζί από θλίψη.

Γενικά : Μην με παρεξηγείς μου άρεσε η ταινία (σε γενικές γραμμές) αλλά πρέπει να παραδεχτείς, αν την έχεις δει και εσύ, ότι δεν είναι και ότι πιο πρόσχαρο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Η ταινία όπως είπαμε και πιο πάνω χωρίζεται σε τρεις ιστορίες, τριών διαφορετικών ανθρώπων, άγνωστων μεταξύ τους που εξαιτίας ενός τρακαρίσματος συνδέθηκαν ξαφνικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Στην πρώτη ιστορία έχουμε τον Octavio ένα παλικάρι που μένει στις φτωχογειτονιές του Μεξικού μαζί με την μητέρα του, τον αδελφό και την νύφη του, με την οποία και είναι ερωτευμένος. Θέλοντας να κερδίσει την καρδιά της προσπαθεί να κερδίσει χρήματα βάζοντας τον σκύλο του να συμμετάσχει σε σκυλοαγώνες. Μια μέρα κάτι δεν πάει καλά, πυροβολούν τον σκύλο (χαρούμενα πράγματα) και για να τον σώσει, σανιδώνει το αμάξι και πάει και πέφτει πάνω στο αμάξι της Valeria . Η Valeria είναι μια όμορφη μοντέλα-ηθοποιός-αντροχωρίστρα που σέρνει μαζί της ένα σκυλί που το υπεραγαπά. Μετά το ατύχημα σπάει το πόδι της και βλέπει την καριέρα της να καταστρέφεται. Κλεισμένη σε ένα σπίτι παίζει με το σκυλί που κάποια στιγμή πέφτει σε μια τρύπα που βρισκόταν στο πάτωμα. Βρε κάλο μου, βρε χρυσό μου του έλεγε, εκείνο το αναθεματισμένο δεν έλεγε να βγει από την τρύπα. Είδε απόειδε η Valeria κόρωσε από την στενοχώρια και έχασε ντιπ το πόδι της (χαρούμενα πράγματα). Την ώρα του ατυχήματος κάπου στο πλήθος ήταν ένας ζητιάνος ο El Chivo (από την τζίβα που είχαν πιάσει τα μαλλιά του). Αυτός ο τύπος λοιπόν ήταν μεν ζητιάνος και προστάτης των αδέσποτων αλλά είχε και αντάρτικο παρελθόν και αν είχες αρκετά λεφτά σου σκότωνε και την μάνα, δεν τον ένοιαζε. Ο Τζίβας λοιπόν περιμάζεψε το σκυλί του Octavio από το ατύχημα, αλλά επειδή εκείνο ήταν βρομόσκυλο του σκότωσε όλα τα αδέσποτε και έμεινε ο Τζίβας μονός (χαρούμενα πράγματα). Χωρίς σκυλιά, χωρίς παιδιά, ρούχα και λεφτά βλέπουμε τον Τζίβα να φεύγει προς μια χωματερή, τι έγινε από εκεί και ύστερα δεν γνωρίζω, το φιλμ στέρεψε. Οκ καλή η απεικόνιση των κοινωνικών τάξεων, πολύ συναίσθημα και στις τρεις ιστορίες που ήταν πολύ έξυπνα ενομένες μεταξύ τους αλλά την αλήθεια μου θα την πω, ψυχοπλακώθηκα, έχασα το ενδιαφέρον μου για την ζωή γενικότερα. Η σκηνοθεσία βεβαία είναι σουπερ από τον αγαπητό Alejandro González Iñárritu που έχει μια τάση να βάζει στις ταινίες του δραματικά συμβάντα και αλληλοσυνδεόμενες καταστάσεις. Το σενάριο ήταν ρεαλιστικότατο, έκτος από την ιστορία της Valeria και του σκύλου (έλεος με το σκυλί και την τρύπα!). Οι ερμηνείες κακά τα ψέματα και από τους τρεις βασικούς ηθοποιούς ήταν πάρα πολύ καλές, δυνατές, εκφραστικές, βαθύτατα συναισθηματικές, μπράβο. Τέλος πάντων μια ωραία ταινία αλλά αν αποφασίσεις να την δεις σκέψου το ξανά.

Η Ατάκα : Octavio: «Ή τώρα ή ποτέ»

Ποιον θα έπαιζα : Κανέναν.

Αγαπημένη σκηνή : Δεν έχω.

Χειρότερη σκηνή : Που παρακάλαγαν το σκυλί να βγει από την τρύπα και εκείνο δεν έβγαινε. Μα καλά αφού μπήκε , πως γίνεται να μην μπορεί να βγει;

Δες την : Για τις ερμηνείες, για την πολύ καλή σκηνοθεσία και γιατί είναι μέσα στις καλύτερες ταινίες συμφώνα με το IMDb.

Μην την δεις : Αν δεν θες να στεναχωρηθείς χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος.

Με ποιον να την δεις : Μόνος, μην πάρεις και άλλους στο κεφάλι σου.

Μην την δεις με : Με πρόσχαρα άτομα, γιατί θα τους τσακίσει την διάθεση. Αλλά μην την δεις ούτε με απαισιόδοξα άτομα γιατί είναι που είναι μουτρούχοι θα αυτοκτονήσουν με αυτή την ταινία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis