fwto

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Lust, Caution


Υπόθεση : Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η Σαγκάη βρίσκεται υπό την κατοχή της Ιαπωνίας. Μια παρέα μαθητών ανεβάζουν ένα πατριωτικό έργο για να ξυπνήσουν τον λαό της Σαγκάης. Παράλληλα η θεατρική αυτή ομάδα βάζει ως στόχο της τον κύριο Yee (Tony Leung), έναν υψηλόβαθμο υποστηρικτή της Ιαπωνίας, και καταστρώνουν ένα σχέδιο για την εξόντωση του. Η Wong Chia Chi (Wei Tang) πρωταγωνίστρια του θεατρικού και σεμνή κοπέλα παίζει τον ρόλο μιας κυρίας που πέφτει δήθεν τυχαία στον δρόμο της συζύγου του κυρίου Yee, πιάνουν φιλίες και μπαίνει μέσα στο σπίτι του Yee. Εκεί ακριβώς ξεκινά και το σχέδιο που έχει σαν βάση του την αποπλάνηση/εξόντωση του κυρίου Yee.

Με μια κουβέντα : Και ξαφνικά στο δεύτερο μισό του έργο μας το γυρνάνε σε πορνό!

Γενικά : Ο τίτλος ¨Προσοχή, Πόθος¨ πραγματικά τα λέει όλα, αυτή η ταινία μιλά για το πάθος που μπορεί να γίνει τόσο καταστροφικό που μπορεί να τυφλώσει έναν άνθρωπο και να μην βλέπει τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά του. Ο πόθος στην συγκεκριμένη περίσταση έχει την μορφή μιας γυναίκας (έτσι δε γίνεται πάντα;), αλλά μιας γυναίκας με ένα μεγάλο μυστικό, σκοπός της δεν είναι να δώσει αγάπη σε έναν άντρα αλλά να τον σκοτώσει. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου ανεβάζει ένα πατριωτικό έργο, ο αρχηγός της ομάδας ψήνει (σχετικά εύκολα) τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να σταματήσουν την Ιαπωνική τυραννία με το να σκοτώσουν ένα υψηλό στέλεχος της Ιαπωνικής κυβέρνησης, τον κύριο Yee. Βάζουν λοιπόν την χαμηλοβλεπούσα της παρέας να το παίξει μαντάμ και να διπλαρώσει την γυναίκα του Yee που το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να παίζει Mahjong (όχι αυτό που έχουμε στους Η/Υ, ένα παρόμοιο αλλά πιο περίπλοκο) και να πίνει τσάι μαζί με άλλες κιούσπες (πλούσιες Κιουρίες/Μαντάμες). Έχοντας μπει στο σπίτι του Yee η πρώην χαμηλοβλεπούσα και νυν μαντάμ αρχίζει να φλερτάρει σιγά σιγά τον κύριο Yee, ο οποίος στην αρχή μας το έπαιζε βαρύ πεπόνι αλλά στο τελευταίο σαραντάλεπτο του έργου έβαλε κάτω την χαμηλοβλεπούσα και την έκανε να πει ήμαρτον από το πολύ σεξ. Για να σου δώσω να καταλάβεις η ταινία θεωρήθηκε ακατάλληλη σε πολλές ανατολικές χώρες και δεν προβλήθηκε ποτέ καθώς οι ερωτικές σκηνές ήταν πάμπολλες, αποκαλυπτικές και βίαιες. Ο σκηνοθέτης του έργου, Ang lee κέρδισε το χρυσό λέοντα της Βενετίας για αυτή του την ταινία δικαίως μάλιστα καθώς η ταινία σε μεταφέρει στην εποχή και σου μεταδίδει όλα τα συναισθήματα που βιώνει η πρωταγωνίστρια, η οποία μιας και την ανέφερα ήταν τρελά κωλόφαρδη γιατί ο σκηνοθέτης είδε τουλάχιστον 10.000 κοπέλες ώσπου να καταλήξει σε αυτήν. Στον ανδρικό ρόλο βέβαια δεν πρέπει να το έψαξε τόσο πολύ το θέμα, ο Tony Leung είναι ένας αξεπέραστος ηθοποιός που ο ρόλος απλά ήρθε και ταίριαξε πάνω στην φυσιογνωμία του σαν γάντι. Κλείνοντας η ταινία ίσως να είναι για μερικούς βαριά, για άλλους βαρετή (την πρώτη φορά που την είδα κοιμήθηκα, το ομολογώ και ντρέπομαι), για μερικούς άλλους μπορεί να είναι και προσβλητική για τις σεξουαλικές σκηνές της, το σίγουρο πάντως είναι πως η ταινία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις κατασκοπευτικές ταινίες της δύσης.

Η Ατάκα : Wong Chia Chi: «Όχι μόνο θέλει να είναι μέσα στο σώμα μου, αλλά ζεσταίνει τον δρόμο προς την καρδιά μου σαν το φίδι. Είμαι σαν σκλάβα του και μπορώ μόνο να παίξω τον ρόλο μου περιμένοντας.»

Ποιον θα έπαιζα : Δεν θα ήθελα να κάνω κανέναν σε αυτό το έργο.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή στο κοσμηματοπωλείο όπου η χαμηλοβλεπούσα προειδοποιεί το θύμα της.

Χειρότερη σκηνή : Η πρώτη κιόλας σκηνή όπου μας μεταφέρει λίγο πιο μπροστά στην ιστορία μας. Το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να μας μπερδέψει και να μας εκνευρίσει με τις κιούσπες που παίζουν Mahjong.

Δες την : Γιατί έχει καλή σκηνοθεσία, κατασκοπευτικό σενάριο, καλές ερμηνείες και δυνατές ερωτικές σκηνές.

Μην την δεις : Αν είσαι πολύ σεμνότυφος απέναντι στις ερωτικές σκηνές.

Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου, αν και εφόσον αντέχει τις κατασκοπευτικές ταινίες από την ανατολή.

Μην την δεις με : Ιάπωνες προδότες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis