fwto

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Chungking Express


Υπόθεση : Δυο ιστορίες, δυο ερωτοχτυπημένοι αστυνομικοί, δυο τα αντικείμενα του πόθου τους. Στην πρώτη ιστορία μια ηρωίδα πρώτης γραμμής, έμπορος ναρκωτικών που έχει τραπεί σε φυγή για να γλιτώσει από το αφεντικό της καθώς έχασε το φορτίο της. στην δεύτερη ιστορία μια νεαρή και ελαφρόμυαλη σερβιτόρα έχει στην κατοχή της τα κλειδιά του διαμερίσματος της κρυφής της αγάπης. Όλες οι ιστορίες ένα γρήγορο καλειδοσκόπιο χρωμάτων με φόντο το Χονγκ Κονγκ του 1990.

Με μια κουβέντα : Μια ταινία, δυο ιστορίες, δυο έρωτες, ένας σκηνοθέτης.

Γενικά : Κάτσε τώρα να σου πω ένα παραμύθι. Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο Quentin Tarantino, ήταν βράδυ και μόλις είχε φορέσει τα μπιτζαμάκια του, κάθισε λοιπόν στο φτωχικό κρεβάτι του και έβαλε στο dvd το ¨Chungking Express¨. 1 ½ ώρα αργότερα με δάκρια στα μάτια κατευθύνεται στο αεροδρόμιο του L.A. και παίρνει την πρώτη πτήση για Χονγκ Κονγκ, εκεί συναντά τον σκηνοθέτη της ταινίας Kar Wai Wong του φιλά τα χέρια και φεύγουν μαζί για της Κάννες. Έτσι λοιπόν μικρέ μου αναγνώστη ο Kar Wai Wong έφυγε από την μεθυστική αφάνεια της ανατολής και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. Το ¨Chungking Express¨ είναι σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της δουλείας τους, είναι 100% δικό του. Μια ταινία γυρισμένη με την γνώστη κάμερα στον ώμο μέσα στους πολυπληθής δρόμους των φτωχικών συνοικιών του Χονγκ Κονγκ, με γρήγορες εναλλασσόμενες εικόνες, βασισμένη πάνω σε πράγματα συνηθισμένα και ευτελή ο σκηνοθέτης μεγαλουργεί και ακροβατεί ανάμεσα στο μεταμοντέρνο και στο κλασσικό. Η ταινία χωρίζεται έξυπνα σε δυο μέρη, στο πρώτο έχουμε τον αστυνομικό 223 ο οποίος είναι χωρισμένος, κολλημένος με την πρώην του, απογοητευμένος με την ζωή, τρώει συνέχεια κονσέρβες ανανά και γενικώς έχει χάσει την πίστη του στον εαυτό του. Παράλληλα βλέπουμε μια ύποπτη γυναίκα με ξανθιά περούκα καμπαρντίνα και γυαλιά ηλίου μέσα στην νύχτα, αυτή η τύπισσα είναι έμπορος ναρκωτικών και κάποιο βράδυ κυνηγημένη από το αφεντικό της συναντά τον αστυνομικό 233, παίρνουν ένα βράδυ μαζί και δεν ξανασυναντιούνται. Στο καπάκι περνάμε στην δεύτερη ιστορία που διαδραματίζεται στους ίδιους δρόμους με την πρώτη αλλά πλέον υπάρχει ένας καινούργιος αστυνομικός ο 663, εκείνος κολλημένος με την πρώην του που είναι αεροσυνοδός αρχίζει ένα χαζοφλέρτ με την σερβιτόρα ενός κινέζικου γυράδικου, η οποία είναι ελαφρώς στον κόσμο της και ακούει στην διαπασών το ¨California Dreamin¨ . Η ταινία δεν είναι για όλους κυρίως γιατί είναι λιγάκι μουντή και ελαφρώς βαρετή για τον περισσότερο κόσμο, εμένα πάντως μου άρεσε, την παρακολούθησα με ενδιαφέρων και είδα δυο ρομαντικές ιστορίες όπου η κάμερα στον ώμο ήταν ανήσυχη και σε συνεχή κίνηση, με κανονικά πλάνα που έδεναν με εκείνα που ήταν πιο αργά στην ροή τους, σίγουρα μπορεί να μπερδέψει τον θεατή αλλά αν εκείνος καταφέρει και προσπεράσει την αρχική θολούρα τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια πλούσια και υπέροχη ταινία.

Η Ατάκα : He Zhiwu, Cop 223: «Είμαστε όλοι ατυχείς με τον έρωτα μερικές φορές. Όταν αυτό συμβαίνει με μένα, τρέχω. Το σώμα χάνει νερό όταν τρέχεις, έτσι δεν έχει μείνει άλλο για τα δάκρυα».

Ποιον θα έπαιζα : Τον αστυνόμο 223 για την παραπάνω ατάκα αλλά γιατί έφαγε 31 κονσέρβες ανανά!

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου ο αστυνόμος 223 τρέχει μέσα στην βροχή και κλαίει και μετά παίρνει ένα μόνιμα από την γυναίκα με την ξανθιά περούκα που του ευχόταν χρόνια πολλά.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη.

Δες την : Γιατί είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Kar Wai Wong και γιατί έχει μια κάποια αίσθηση nouvelle vague (νέου κύματος).

Μην την δεις : Αν θες να γλιτώσεις τον εαυτό σου από το να ακούσει το "Dreams" των Cranberries στα κινέζικα…. Τραγικό!

Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου.

Μην την δεις με : Με τους φίλους σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis