fwto

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

CASABLANCA (1942)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Στο CAFE AMERICAIN!!!
Παίζουν:Humphrey Bogart,Ingrid Bergman,Paul Henreid
Σκηνοθεσία:Michael Curtiz


΄Ενας εξόριστος Αμερικανός καταλήγει στην Καζαμπλάνκα  στην διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου και ανοίγει ένα νυχτερινό κέντρο.Εκεί θα συναντήσει την πρώην αγαπημένη του που είναι παντρεμένη και του ζητά βοήθεια για να φύγει από τη χώρα!

 Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ


Επειδή η ταινία ήταν πολύ παλιά, και κάποιες φορες να σας πω βαριέμαι και δεν είμαι se mood να τις δω σκέφτηκα απλά να γραψω ότι θυμόμουν από όταν την πρωτοείδα, αλλά τελικά αποφάσισα χτες βράδυ να την ξαναδώ!
1η μου παρατήρηση είναι καταρχάς πως  παρατήρησα πως η ταινία γυρίστηκε το 42΄, άρα σκέφτηκα με το φτωχό μου μυαλουδάκι, πως αν δεν απατώμαι τότε είμασταν όντως εν μέσω β παγκοσμίου πολέμου, άρα μιλάμε για μια πολύ επίκαιρη ταινία για την τότε εποχή!Κάνω λάθος ?αν είναι διορθώστε με!
Όποτε μόνο αυτό να σκεφτείς ,μάλλον πάιζει και αυτό το ρόλο του στο ότι η ταινία έγινε Θρύλος.
Κατά δεύτερο, να σας πω, πως οι προαναφερθείσες φοβίες μου περί βαρεμάρας επαληθεύτηκαν, γιατί η ταινία είναι ασπρόμαυρη,  η πλοκή που υποτίθεται έχει στοιχεία περιπέτειας  είναι αρκετά απλοική και η ιστορία αγάπης που περιγράφεται, αν και έχει καλές προοπτικές και κρύβει μια ψιλόιντριγκα και πάλι για την εποχή μας είναι ξεπερασμένη, πως να το κάνουμε!
Βέβαια, όπως και να το κάνεις οι ηθοποιοί BOGART ΚΑΙ BERGMAN έβγαζαν και βγάζουν ακόμη μια απίστευτη γοητεία και ένα χαμένο για την εποχή μας γόητρο !Αυτός ο Bergman το έπαιζε βαρύς, ασήκωτος αλλά το έκανε τόσο καλά ρε παιδάκι μου,γνησιότατο αρσενικό!Ενώ αυτή η Bergman αν και στο ασπρόμαυρο, σε μάγευε με την ομορφιά της και το ντροπαλό της βλέμμα που παράλληλα έκρυβε μια απίστευτη λάμψη και θερμότητα που πολλές σύγχρονες της θα ζήλευαν(πάντως αυτή την καπελούρα που είχε που έμοιαζε με καπάκι από πολύφωτο, δεν θα την ξεχάσω ποτέ!!)
Anyway στα του έργου και της πλοκής , από την μια έχουμε το περιπετειώδες, !που λέει ο λόγος! θέμα και από την άλλη το αισθηματικό!!! Το περιπετειώδες το προσπερνάω γιατί σχεδόν δεν υπάρχει (με τη μορφή δηλαδή που εννοούμε σήμερα) και πάω στο ζουμί!!!! Το αισθηματικό κομμάτι οκ ένα ενδιαφέρον το είχε!
Αφού να φανταστείς, τον κατασύμπόνεσα τον καημένο τον Bogart όταν ξαναείδε τον παλιό του έρωτα και μπεκρούλιαζε ο καημένος αναρωτιώμενος και με το δίκιο του, πως σκατά βρήθηκε εκεί αυτή?Τοσα μπαρ υπήρχαν μανταμ, στο συγκεκριμένο και ειδικά στην Kασαμπλάνκα βρήκες??Είδες τι σου είναι η ζωή ή μάλλον η πλοκή , αν το παρελθόν σου δεν έχει λυθεί θα ρθει να σε βρει τελικά!
Πέραν τούτου οι συναισθηματικές μου εξάρσεις και το ενδιαφέρον μου έμεινε σε χλιαρά επίπεδα διότι μη ξεχνάς στο 42 είμαστε!!!!
Παρόλα αυτά θα χαρακτήριζα το τέλος της ταινίας ,άκρως επιτυχημένο και full ηρωικό και αλτρουιστικό!
Η ταινία ήταν υποψήφια για 9 όσκαρ αλλά τελικά πήρε μόνο 3, μαζί με αυτό της καλύτερης ταινίας!!!!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-0\5 
όχι!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?3\5 
μπορεί με το τέλος , αν και δεν το νομίζω!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-3\5 
αίσθημα ναι , αλλά όχι με την έννοια και όπως έχουμε συνηθίσει σήμερα!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 
ε όχι!!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-3\5 
επειδή η τεχνολογία και γενικώς ο κινηματογραφος έχει προχωρήσει, φαινεται ξεπερασμένη αν και all time classic!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-0\5 
μπα.....

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5 
δεν θα το έλεγα!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-4\5 
jazz ρυθμοί!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-9\10 (για την ιστορικότητα της και μόνο!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis