fwto

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Atonement


Υπόθεση : Η Briony Tallis (Saoirse Ronan) είναι ένα 13χρονο κορίτσι που βλέπει την μεγαλύτερη αδελφή της Cecilia (Keira Knightley) και τον, γιο της οικονόμου τους, Robbie Turner (James McAvoy) να βρίσκονται μαζί στο σιντριβάνι μπροστά στο μέγαρο της οικογένειας Tallis. Η παρερμήνευση αυτού του σκηνικού από την πλευρά της Briony δίνει ώθηση στην φαντασία της μικρής και όταν διαβάζει ένα γράμμα του Robbie που προοριζόταν για την Cecilia, τον κατηγορεί ως σεξομανή. Λίγο αργότερα η Briony βρίσκει την ξαδέλφη της Lola στους κήπους του σπιτιού την ιδία ώρα που κάποιος άντρας την βίαζε. Η Briony σίγουρη για ότι είδε καταθέτει στην αστυνομία ότι ο Robbie ήταν αυτός που βίασε την ξαδέλφη της. Καθώς τα χρονιά περνάνε η νεαρή πλέον Briony αρχίζει να καταλαβαίνει το λάθος και ζητά εξιλέωση από την αδελφή της και τον Robbie.

Με μια κουβέντα : Ποιος επιτέλους θα σκοτώσει την Briony Tallis;

Γενικά : Όχι ότι μου φταίει η Saoirse Ronan που την υποδύεται, το κοριτσάκι είναι μια χαρά, έχει ήδη δυο υποψηφιότητες για Oscar και συνεχίζει ακάθεκτη, το θέμα μου είναι ποιος επιτέλους θα σκοτώσει τον χαρακτήρα της Briony Tallis. Είμαι σίγουρος και βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που να είδε την ταινία και να μην θέλησε να στραγγαλίσει αυτό το ξεδιάντροπο πλάσμα που είχε το θράσος να γίνει και νοσηλεύτρια για να εξιλεωθεί. Ου να μου χαθεί, η χαμένη! Μα δηλαδή βγαίνω από τις πιτζάμες μου κάθε φορά που το σκέφτομαι, αυτό το κυριολεκτικά βλαμμένο κοριτσάκι ότι έβλεπε το παρεξηγούσε, γιατί γούσταρε τον James McAvoy και σίγουρα ζήλευε την αδελφή της Keira Knightley, όποτε καταλαβαίνεις, τα έφερε από εδώ, τα έφερε από εκεί, δήθεν είδε κάτι στο δάσος, είπε ένα σιχαμένο ψέμα και όλα μια χαρά. Έστειλε τον καημένο τον McAvoy φυλακή και μετά στο πόλεμο και άφησε την καημένη την Keira Knightley να κλαίει καθώς καθάριζε πάπιες (ήταν και αυτή νοσοκόμα). Ας ηρεμήσουμε όμως. Η ταινία είναι καταπληκτική, φαντάζομαι ότι την έχεις δει και αν όχι, τότε πολύ απλά δεν την παλεύεις, γιατί δεν έχει κάτι να της προσάψεις, ακόμα και όλο αυτό το μίσος μου για Briony είναι απόδειξη του εξαιρετικού σεναρίου (βασίζεται σε βιβλίο) που κατάφερε και έκανε έναν τόσο μισητό χαρακτήρα και να μην μιλήσω για την τρομερή ανατροπή στο τέλος που έμεινα με το στόμα ανοικτό και νευρίασα ακόμα πιο πολύ με την βλαμμένη την Briony. Η σκηνοθεσία είναι κορυφαία, να σκεφτείς ότι ο σκηνοθέτης Joe Wright άνοιξε με αυτή την ταινία το φεστιβάλ της Βενετίας σε ηλικία μόλις 35 ετών (Ο νεότερος που το έκανε ποτέ). Η μουσική από τον κύριο Dario Marianelli που είχε συνεργαστεί με τον Wright στην ¨Περηφάνια και προκατάληψη¨ (τι ταινία και αυτή!) και πάνω κάτω χρησιμοποίησαν πανομοιότυπα ορχηστρικά κομμάτια. Η Keira Knightley από την άλλη στο στοιχείο της, αυτοί οι ρόλοι εποχής της πάνε γάντι της άτιμης, ενημερωτικά το πράσινο φόρεμα που φορούσε θεωρείτε το καλύτερο και πλέον πιο κλασσικό φόρεμα του κινηματογράφου, πέρασε ακόμα και εκείνο το μαύρο της Audrey Hepburn από το ¨Breakfast at Tiffany's¨. Ο James McAvoy από την άλλη πολύ καλός επίσης καθώς τα έδωσε όλα στον μονόλογο του στο τέλος της ταινίας. Αυτά τα ολίγα για την ¨Εξιλέωση¨, απλά υπέροχη!

Η Ατάκα : Cecilia Tallis: « Σ’αγαπώ. Θα σε περιμένω. Γύρνα πίσω σε μένα. Γύρνα πίσω»

Ποιον θα έπαιζα : Θα ήμουν ένας έκτακτος κομπάρσος που θα μπαίνει ξαφνικά στο πλάνο και θα πυροβολεί με μπαζούκας την Briony.

Αγαπημένη σκηνή : Η δυο σκηνές που μας δείχνουν το ίδιο συμβάν από διαφορετική οπτική γωνία και αναφέρομαι στην στιγμή όπου οι αστυνομικοί παίρνουν στην φυλακή τον McAvoy και η Knightley να του λέει την παραπάνω ατάκα.

Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή του ψέματος από το σκασμένο.

Δες την : Γιατί είναι υπέροχη.

Μην την δεις : Αν είσαι βλάκας.

Με ποιον να την δεις : Με την κοπέλα σου ή οποία την έχει δει ήδη 5 φορές.

Μην την δεις με : Τους άντρες φίλους σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis