fwto

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring


Υπόθεση : Ένα νεαρό αγόρι μένει σε ένα πλεούμενο ναό σε μια όμορφη λίμνη μαζί με τον μεγαλύτερο δάσκαλο του μαθαίνοντας τους τρόπους ζωής ενός βουδιστή. Τα χρόνια περνούν και το αγόρι έχει γίνει πλέον άντρας και βιώνει τις πρώτες του ερωτικές εξάρσεις καθώς μια νεαρή κοπέλα έχει επισκεφτεί τον ναό για να βρει θεραπεία για την ασθένεια της. Φεύγοντας μαζί της τα νιάτα περνούν στον έξω κόσμο, αλλά το πάθος του μετατρέπουν την ζωή του σε κόλαση, έτσι επιστρέφει στην λίμνη, στον ναό για να βρει την πνευματική επιφοίτηση.

Με μια κουβέντα : Βουδιστική εκπαίδευση-κουλτούρα και δεν συμμαζεύεται.

Γενικά : Για το είδος των ταινιών που κάνει ο Ki-duk Kim το ξέρεις, τα έχουμε πει στην ανάρτηση για το ¨3-Iron¨, σε αυτή την ταινία όμως το πράγμα δεν μένει μόνο στην σιωπή των ηθοποιών. Εδώ έχουμε μια ιστορία, ένα μάθημα ζωής κάτω από την επίβλεψη του Βούδα. Η ταινία ουσιαστικά χωρίζεται σε ένα κύκλο εποχών, ξεκινά από την άνοιξη κάνει έναν ωραιότατο εποχιακό κύκλο και καταλήγει πάλι στην άνοιξη. Κάθε εποχή είναι και μερικά χρόνια αργότερα στην ιστορία, δηλαδή στην αρχή έχουμε το μικρό αγοράκι που παίρνει τα πρώτα του βουδιστικά μαθήματα και την επόμενη εποχή, το καλοκαίρι δηλαδή, βλέπουμε αυτό το αγοράκι μερικά χρόνια αργότερα να ερωτοτροπεί με μια κοπελίτσα, απολύτως φυσιολογικό θα μου πεις καθότι είναι καλοκαίρι και ξέρεις τι λένε για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Μετά έρχεται το φθινόπωρο, έχουν περάσει κι άλλα χρόνια και ο ενήλικας πλέον μοναχός επιστρέφει στον βουδιστικό ναό έχοντας κάνει κάτι φρικτό στον έξω κόσμο και γύρισε για να βρει η ψυχή του εξιλέωση. Έρχεται λοιπόν και ο χειμώνας, και βλέπουμε την επιστροφή του μοναχού από την φυλακή (ναι τελικά τον πιάσανε), πλέον στον ναό δεν υπάρχει ο μεγάλος δάσκαλος, έτσι ο μοναχός αρχίζει εντατικά την εκπαίδευση του μέσα στον χειμώνα, με την παγωμένη λίμνη και το χιόνι να πέφτει από τα γύρω βουνά. Και η ταινία τελειώνει και μας βρίσκει με μια καινούργια άνοιξη, την αρχή ενός καινούργιου κύκλου ιστορίας έτσι ακριβώς όπως τέλειωσε η πρώτη. Η ταινία εμένα μου άρεσε αρκετά, μπορεί να μην έχει πάρα πολλούς διαλόγους αλλά έχει πάρα πολλούς συμβολισμούς και πάρα πολλά μηνύματα κρυμμένα στην κάθε πράξη των ηθοποιών. Η φωτογραφία απλά δεν παίζεται γιατί όλη η ταινία είναι γυρισμένη σε έναν πλεούμενο ναό μέσα σε μια μικρή λίμνη περιτριγυρισμένη από βουνά και το πιο τέλειο σε όλο αυτό το σκηνικό είναι η ευκαιρία που μας δίνεται και βλέπουμε αυτό το τοπίο σε όλες του τις εποχές. Στους πιο ευαίσθητους στην κάρδια αυτή η ταινία θα τους φανεί βίαιη όχι μόνο για την κακομεταχείριση των ζώων αλλά και για το ξύλο που πέφτει και για τις αντιξοότητες που βιώνει ο μοναχός στο κρύο του χειμώνα. Αν δεν έχεις πρόβλημα με κάτι τέτοια τότε η ταινία θα σου προσφέρει πολλά ηθικά διδάγματα, ηρεμία και ησυχία για 1 ½ ώρα.

Η Ατάκα : Old Monk: «Ο πόθος ξυπνά την επιθυμία της κτητικότητας. Και αυτός ξυπνά την πράξη του φόνου»

Ποιον θα έπαιζα : Τόσα ζώα υπήρχαν στον ναό, θα ήθελα να ήμουν και εγώ ένα να κάθομαι όλη την μέρα και να λιάζομαι στην λίμνη.

Αγαπημένη σκηνή : Όχι σκηνή αλλά εποχή. Αγαπημένη μου εποχή είναι η πρώτη άνοιξη, έχει πολύ όμορφες σκηνές, συναισθηματικό βάρος και ηθικό δίδαγμα.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Για να γνωρίσεις λίγο καλύτερα την βουδιστική νοοτροπία και για να ηρεμίσεις για μια ώρα από την βαβούρα του κόσμου.

Μην την δεις : Αν βαριέσαι τις αργές ταινίες.

Με ποιον να την δεις : Μονός.

Μην την δεις με : Άτομα που δεν αντέχουν την σιωπή και τα αργά πλάνα στις ταινίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis