fwto

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Oldboy


Υπόθεση : Μια μέρα ο Ho Dae-su (Min-sik Choi) μεθά, συλλαμβάνεται και κατόπιν αφήνεται ελεύθερος. Καθώς μιλάει σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο, με την οικογένεια του, απαγάγεται και οδηγείται σε ένα δωμάτιο όπου και περνά τα επόμενα 15 χρόνια της ζωής του ως φυλακισμένος. Στα 15 χρόνια επάνω ελευθερώνεται μυστηριωδώς, του δίνονται ρούχα, λεφτά, κινητό και γνωρίζει την συμπαθητική Mido (Hye-jeong Kang) με την οποία σύντομα αρχίζουν να έχουν πιο στενές σχέσεις. Παράλληλα ο Ho Dae-su αναζητά εκδίκηση από τον απαγωγέα του και επιθυμεί να μάθει για πιο λόγο φυλακίστηκε. Η αναζήτηση αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με το παρελθόν του, τα λάθη του και την κόρη του.


Με μια κουβέντα : Από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ!


Γενικά : Δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να είδε το Oldboy και να μην του άρεσε, έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος και πώς να υπάρξει άλλωστε αφού η ταινία γαμάει και δέρνει. Την πρώτη φόρα που την είδα είχα μείνει πραγματικά κάγκελο, δεν ήξερα τι να πρωτοσκεφτώ από αυτά που έβλεπα, κάθε λεπτό που περνούσε ήταν και μια καινούργια έκπληξη για μένα, αλλά και για το σαγόνι μου που έπεφτε κάθε τρείς και λίγο. Το Oldboy είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας της εκδίκησης και αν και το θέμα του είναι φυσικά η εκδίκηση, θα μπορούσε πάρα πολύ άνετα να μην μπει στην τριλογία και να είναι από μόνο του ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εξαιρετικής σκηνοθεσίας και τρομερού σεναρίου. Η συγκεκριμένη ταινία είναι σίγουρα η πιο ωμη της τριλογίας, έχει τις περισσότερες μάχες, το περισσότερο αίμα, την μεγαλύτερη ανατροπή και την σκληρότερη και πιο αποτρόπαια εκδίκηση που έχεις δει ποτέ σου. Ο σκηνοθέτης Chan-wook Park απλά ζωγραφίζει μια από τις πιο διάσημες σκηνές μονομαχίας. Του πήρε τρεις ολόκληρες ήμερες για να γυριστεί, κράτησε μόλις τρία λεπτά και ήταν με μια συνεχόμενη λήψη και χωρίς ψηφιακή επεξεργασία. Από την άλλη το σενάριο είναι ύπουλο, σε όλη την ταινία είναι απλό, αργό, σχετικά βαρετό (σχετικά, μην το ξεχνάς) και κάπου προς το τέλος αρχίζουν τα όργανα. Για να σου δώσω να καταλάβεις μέσα σε 10 λεπτά σκάει τέτοια πυρηνική βόμβα στην ταινία που απλά κάθεσαι και κοιτάς χαζεμένος, χώρια δε τις μικρότερες βομβίτσες που σκάνε παράλληλα, άλλο να στο λέω και άλλο να το βλέπεις. Ο Min-sik Choi είναι ο πρωταγωνιστής του έργου και είναι πολύ απλά άπαικτος, από την άλλη συναντάμε τον -περιέργως–γοητευτικό–για-Ασιάτη- Ji-tae Yu, ο οποίος ήταν τόσο εκπληκτικός που καθόμουν και τον χάζευα και αυτό χωρίς καν να σκεφτώ την σκηνή της αυτοκτονίας του στο ασανσέρ, νομίζω πέθανε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον σε ταινία. Για το Oldboy μπορεί κανείς να κάθεται και να γράφει με τις ώρες, το μόνο πράγμα που ουσιαστικά αξίζει να πει κανείς για να σε πείσει να την δεις είναι πως ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που μόλις τελειώσουν θα την σκέφτεσαι για μέρες.


Η Ατάκα : Woo-jin Lee: «Να θυμάσαι πως είτε είναι πέτρα, είτε κόκκος άμμου, στο νερό βυθίζονται το ίδιο.»


Ποιον θα έπαιζα : Όπως και δήποτε τον ρόλο του Woo-jin Lee.


Αγαπημένη σκηνή : 1: Η σκηνή με τα δόντια. 2: Η σκηνή με τους 20 μπράβους σε έναν διάδρομο. 3: Η σκηνή της μεγάλης βόμβας. 4: Η σκηνή της αυτοκτονίας του Woo-jin Lee.


Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.


Δες την : Τώρα που προλαβαίνεις, γιατί έχουν πουληθεί τα δικαιώματα της ταινίας στα αμερικανικά στούντιο και θα γυριστεί η US έκδοση. Πραγματικά δεν θες να είσαι από εκείνους που έμαθαν αυτή την ταινία από τους χαζοαμερικάνους!!! Και μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω!


Μην την δεις : Αν είσαι βλάκας, ε μα! Τέτοια ταινία και μας κάνεις ναζάκια!


Με ποιον να την δεις : Με φίλους, αλλά να έχει ησυχία, μην κάνετε το σπίτι γήπεδο.


Μην την δεις με : Καμιά χαζογκόμενα που προσπαθείς να ρίξεις. Aτην να την πας στα μπουζούκια να ακούσει Πάολα να χαρεί, όχι να την βάλεις να δει το Oldboy. Ντροπή για την ταινία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis