fwto

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Crouching Tiger, Hidden Dragon



Υπόθεση : O Li Mu Bai (Yun-Fat Chow) είναι ένας από τους πιο διάσημους πολεμιστές της Κίνας ο οποίος είναι αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και έτσι δίνει το θρυλικό σπαθί του σε έναν παλιό του φίλο για να του το φυλάξει. Εκεί ένας μυστήριος τύπος με εξαιρετικές τεχνικές στις πολεμικές τέχνες κλέβει το σπαθί και αναγκάζει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή του Li Mu Bai. Εκείνος μαζί με την κρυφή του αγάπη την Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) αναζητά τον κλέφτη του σπαθιού αλλά και τον δολοφόνο του δάσκαλου του που δεν είναι άλλος από την Πράσινη Αλεπού.

Με μια κουβέντα : Και ο κόσμος στράφηκε προς την ανατολή.

Γενικά : Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ο τίτλος της ταινίας πάντα με μπέρδευε αλλά τώρα μπορώ να τον καταλάβω. Στα Αγγλικά ο τίτλος είναι ¨Crouching Tiger, Hidden Dragon¨ δηλαδή, μια τίγρης που είναι μαζεμένη/υποκλίνεται και ένας δράκος που κρύβεται. Στην ταινία βέβαια δεν συναντάς ούτε τίγρη αλλά ούτε και δράκο, απλά η μετάφραση του Αγγλικού τίτλου είναι ένα παμπάλαιο Κινέζικο ρητό που συμβουλεύει να κρύβεις την δύναμη σου από τους άλλους, κάτι που ακλουθούν όλοι οι χαρακτήρες του έργου. Τέλος πάντων η ταινία ήταν τυπικά η πρώτη μεγάλη παραγωγή που ξεπέρασε τα ξενέρωτα σύνορα της Αμερικής και έκανε τεράστιο πάταγο καθώς έβγαλε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε 4 Oscar. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ang Lee που μπορεί να είναι από την εξωτική Ταιβάν αλλά εγώ τον έχω στο μυαλό μου σαν σκηνοθέτη του δυτικού κόσμου εξαιτίας των Αγγλόφωνων ταινιών του. Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το σκηνοθετικό του ταλέντο και μας προσφέρει μια ταινία που εντυπωσίασε με τα εφέ της, τις ιπτάμενες μάχες, τις χορογραφημένες πολεμικές τέχνες και τα εναλλασσόμενα τοπία. Στην ταινία παίζει ο Yun-Fat Chow, που δεν περιμένω να τον γνωρίζεις από το όνομα, απλά σου λέω ότι είναι πολύ καλός ηθοποιός. Δίπλα του η γυναίκα φονική μηχανή, η αγαπημένη Michelle Yeoh, την οποία καμία ασφαλιστική εταιρία στην Κίνα δεν δέχεται να την ασφαλίσει καθώς είναι λίγο extreme. Και για να τριτώσει το σταριλίκι στο καστ συμμετέχει η Ziyi Zhang, την οποία οφείλεις να γνωρίζεις από τα ¨Ιπτάμενα Στιλέτα¨ και από τις ¨Αναμνήσεις μιας Γκέισας¨. Κατά τα άλλα η ταινία διαθέτη μια πολύ όμορφη και βραβευμένη μουσική, ωραία τοπία, δυνατές και απανωτές μάχες και μια ωραία ιστορία που είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι στον κόσμο του Ασιατικού κινηματογράφου.

Η Ατάκα : Li Mu Bai: «Οι σκυφτές τίγρης και οι κρυμμένοι δράκοι βρίσκονται στους αντίποδες του κόσμου, όπως και τα συναισθήματα των ανθρώπων.»

Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα να παίξω τον Li Mu Bai γιατί είναι και γαμώ τους πολεμιστές και καψούρης με την φονική μηχανή!

Αγαπημένη σκηνή : Η πρώτη σκηνή που βλέπεις το ¨πέταγμα¨ των ηρώων, είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρων και την πρώτη φορά που το είδα μου έκανε μεγάλη έκπληξη.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω καμία συγκεκριμένη.

Δες την : Για τις τρομερές μάχες της, για το ρομαντικό της θέμα και γιατί το έχει δει μέχρι και η κινέζα κουτσή Μαρία και εσύ όχι ακόμα.

Μην την δεις : Αν σε ξενερώνει η γλώσσα ή πιστεύεις ότι θα σου είναι δύσκολο να ακολουθούσης την πλοκή με όλα εκείνα τα κινέζικα ονόματα.

Με ποιον να την δεις : Μόνος ή με φίλους.

Μην την δεις με : Κινέζους φίλους νομίζω ότι θα το θεωρήσουν ρατσιστικό εκ μέρους σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis