fwto

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

THE COOK,THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER(1989)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
 H ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!
Παίζουν:Helen Mirren,Richard Bohringer,Michael Gambon,Tim Roth
Σκηνοθεσία:Peter Greenaway

Ένας αλαζόνας εστιάτορας(Michael Gambon) που νομίζει πως όλα του ανήκουν, θα πάρει το μάθημα που του αξίζει από τη γυναίκα του(Helen Mirren), η οποία έχοντας σιχαθεί την βάρβαρη συμπεριφορά του θα βρει συντροφιά σε κάποιον άλλο άντρα(Richard Bohringer).Σύμμαχος της σε αυτή την ''δίκαια εξέγερση'' θα είναι ο μάγειρας του εστιατορίου και μαζί του θα δώσουν την χαριστική βολή στον άπληστο άνδρα!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Δεν μου αρέσουν καθόλου οι ταινίες που έχουν θεατρικά στοιχεία μέσα τους αλλά η συγκεκριμένη με κατέκτησε οπτικά και ψυχικά!Σίγουρα δεν είναι σαν το dogville, αν ανησυχείς για το θεατρικό του πράγματος αλλά αν τη δεις θα καταλάβεις τι εννοώ!
Μια καλλιτεχνική ταινία με τρελά κοστουμια , δημιουργίες του Jean Paul Gultier,και επιβλητικότατη μουσική από τον Μichael Nyman που προσδίδει στην ταινία ύφος τραγωδίας , γιατί ουσιαστικά για αυτό πρόκειται ,μια ερωτική τραγωδία !
Ένας αλαζόνας, μισάνθρωπος εστιάτορας στην χειρότερη μορφή που θα μπορούσε να αποδωθεί ποτέ ερμηνευτικά, γαμάει και δέρνει κυριολεκτικά καταπατώντας κάθε είδος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συναισθημάτων και συμπεριφορών.Θα γνωρίσει όμως τη μεγαλύτερη τιμωρία από τον άνθρωπο που θα έπρεπε να αγαπάει,να σέβεται και να τιμά:την σύζυγό του!
Η Helen Mirren,Georgina stην ταινία, στο ρόλο της σιωπηλής συζύγου που δέχεται την καταπίεση και τον εξευτελισμό, σαν σύμβολο καταπιεσμένης και κακοποιημένης γυναίκας θα έλεγε κανείς,βρίσκει φροντίδα, αγάπη, στοργή,έρωτα και πάθος στο πρόσωπο ένος πράου και ήσυχου βιβλιοπώλη!Σύμμαχος τους είναι ο μάγειρας του εστιατορίου που θέλοντας να ΄΄εκδικηθεί΄΄το αφεντικό του καλύπτει τους 2 εραστες στα διάφορα μέρη της κουζίνας!
Ανάμεσα στις ξεπουπουλιασμένες κότες και τα σάπια κρέατα, μια εικόνα τόσο αντιφατική και αποκρουστική κάποιες φορές,το πάθος τους ανθίζει.Δυστυχώς όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. 
Ο άνδρας της το μαθαίνει και παίρνει εκδίκηση!Ότι πιο άδικο έχω δει , τα συναισθήματα της οργής και της αγανάκτησης είχαν πλημμυρίσει την ψυχή μου για ότι έβλεπα και σκεφτόμουν πως άλλος θα έπρεπε να  υποφέρει!
Η Georgina , το δεύτερο θύμα της υπόθεσης ,μένει ζωντανή για να θρηνήσει το χαμό του αγαπημένου της αλλά και για να ορθώσει  το ανάστημα της και να γίνει επιτέλους ο τιμωρός αυτού του τρισάθλιου ανθρώπου!
Η σκηνή της εκδίκησης που δεν θα σας αποκαλύψω είναι υποβλητικότατη με τα πρόσωπα της συζύγου,του μάγειρα και όλου του προσωπικού να είναι ψυχρά, ο βηματισμός τους σταθερός και άκαμπτος σαν  να μην έχουν ψυχή ένα πράγμα!Σε συνδυασμό με τη μουσική του NYMAN η  τελικη σκηνή καταφέρνει να γίνεται τόσο τραγική αλλά και συνάμα τόσο δίκαιη!!
Ο εστιάτορας, τυφλωμένος ακόμη, περιμένει ανυποψίαστα μέχρι τη στιγμή που το πρόσωπο του παγώνει, τα χέρια του τρέμουν......και η εκδίκηση, αλλά πολύ περισσότερο η απόδοση δικαιοσύνης είναι γεγονός!
Μια από τις συγκλονιστικότερες σκηνές στην ιστορία του σινεμά κατά την άποψη μου.
Να αναφέρω κλείνοντας πως η ταινία  έχει πάρει 5 βραβεία ,όχι όσκαρ δυστυχώς, αλλά δεν πειράζει ίσως καλύτερα έτσι, και πρέπει να τη δουν όλοι όσοι θέλουν να λέγονται σινεφίλ!Λατρεμένη!

P.s O Michael Gambon ,γνωστός μας και από τον Ηarry potter, στο ρόλο του εστιάτορα δίνει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του αλλά και από τους πιο αληθινούς ερμηνευτικά που έχω δει.Γινέται τόσο μισητός ακόμη και από τη φωνή του και τον ακατάπαυστο λόγο του που προδίδει την αλαζονεία του!BEST AT ALL!!!!


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ 

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-0\5 
μπα.....

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-4\5 
συμβαίνει μια κατάφορη αδικία στην ταινία που με τσαντισε και με στεναχωρησε απίστευτα, αλλά ήταν απαραίτητη για το grande finale της ταινίας!Σαν αρχαία τραγωδία ένα πράγμα, αλλά χωρίς κλάμα!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-2\5 
Δεν τα περίμενα αυτά από την Ηelen!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-3\5 
ίσως στο τέλος , νιώσεις μια υποψία φόβου και αηδία στην ιδέα αυτού που βλέπεις!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-3\5
Η αλαζονεία είναι τραγικό πράγμα γιατί σε τυφλώνει και δεν βλέπεις τίποτα γύρω σου!Ευτυχώς για την ταινία, στο τέλος η αλήθεια λάμπει και η δικαιοσύνη είναι σκληρή και αδυσώπητη!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-5\5 
 είναι πολύ περίεργη ταινία και δεν είναι για όλους! Με μια δόση θεατρικότητας οι ερμηνείες και η άψογη και υποβλητική καλλιτεχνική παρουσία θα σε παρασύρουν, αν είσαι σινεφίλ!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-5\5
Ένα όνομα θα σου πω:Jean Paul Gaultier!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-5\5 
 άλλο ένα όνομα:Michael Nyman(μαθήματα πιάνου)!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-8.5\10

1 σχόλιο:

  1. αυτή την ταινία πρέπει να τη δει κανείς στο σινεμά ή αν έχει μια αρκετά μεγάλη οθόνη, αλλιώς χάνει το ύφος της και την αίσθηση που θέλει να περάσει ο ποιητής - ουπς! σκηνοθέτης!-. από βαθμολογία δύσκολα τα πράματα! Καλύτερα φλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis