fwto

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

BLOODY SUNDAY(2002)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ!
Παίζουν:James Nesbitt, Nicholas Farrell
Σκηνοθεσία:Paul Greengrass

  Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Δεν ξἐρω πολλά ούτε για το περιστατικό, ούτε έχω καταλάβει απόλυτα γιατί υπήρχε τέτοια αιματοχυσία εκεί στην Αγγλία πάντως η ταινία είναι τόσο ρεαλιστικά γυρισμένη, σαν να βλέπεις ντοκυμαντέρ ένα πράγμα, και νιώθεις πως βιώνεις πραγματικά το γεγονός στην οθόνη σου!
Η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ θυμίζοντας μου, εμἀς, που τις τελευταίες βδομάδες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες διεκδικόντας ειρηνικά το δικαίωμα μας να διαφωνούμε στις  άδικες πολιτικές των ισχυρών που μας κυβερνούν.
Κάτι ανάλογο(αν και με διαφορετικά αιτήματα) συνέβη και στην Ιρλανδία στις 30 Ιανουαρίου 1972 όταν  Προτεστάντες πολίτες κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά εναντίον των Καθολικών Βρετανών που με τις πολιτικές τους είχαν φυλακίσει πολλούς πολίτες και γενικά καταπίεζαν τον Ιρλανδικό λαό, προσπαθώντας να καταπνίξουν τη φωνή του και την ελευθερία του!
Ενώ λοιπόν η πορεία ήταν ειρηνική, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των στρατιωτών μετά το τέλος του συμβάντος, κάποιοι από το πλήθος έριξαν πυρά εναντιον τους με αποτέλεσμα εκείνοι να ανταποδώσουν σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους.Από ότι έγινε γνωστό ανεπίσημα , αυτό δεν ευσταθεί αλλά ήταν καθαρά δολοφονική επίθεση των στρατιωτών εναντίον αθώων πολιτών!Φυσικά ποτέ κανείς από τους στρατιωτικούς  δεν καταδικάστηκε, ενώ οι υπεύθυνοι για αυτό το αιματοκύλισμα αργότερα παρασημοφορήθηκαν και από τη Βασίλισσα!Κουλό??
 Για να είμαστε δίκαιοι ,ο σκηνοθέτης βέβαια επιλέγει και μας παρουσιάζει μια οργανωμένη  δολοφονική επιχείρηση και επίδειξη δύναμης ισχύος από την πλευρά των στρατιωτικών από την αρχή αυτής της διαδήλωσης, πράγμα που δεν ξέρουμε αν ισχύει,αλλά φανταζει ακόμη πιο εξωφρενικό, αν όντως ισχυει!
Η ταινία είναι άκρως ενδιαφέρουσα ,με καλή φωτογραφία, άψογες ερμηνείες και τόσο μα τόσο ρεαλιστικά γυρισμένη και επαναλαμβάνω πως λόγω των γεγονοτων αξίζει να τη δούμε όλοι!Βραβεύτηκε με χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-0\5 
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?-1\5 
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-0\5 
ΠΑΡΕ ΑΛΛΗ ΤΑΙΝΙΑ!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-1\5 
ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 
ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΌ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΑΙ!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-5\5
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5 
ΜΠΑ....

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-0\5 
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ, ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ BLOODY SUNDAY ΤΩΝ U2 ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ!  

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-8,5\10

2 σχόλια:

  1. Αχ τι μας κάνετε! Θα τρίβει τα χέρια του από ευχαρίστηση ο κύριος που χει το dvd store που συχνάζω!! - η άσχετη πληροφορία της μέρας, όταν τρίβουμε τα χέρια μεταξύ τους είναι ένα τρυκ για ν αφυπνίσουμε την καλοδιαθεσία!! κουλό ε; γι αυτό λέμε έτριβε τα χέρια του απ ευχαρίστηση...- Επίσης το ημερολόγιο σας τέ-λε-ιό!!!! καληνύκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλη ταινια πραγματικα και εσυ θα τριβεις τα χέρια σου αν την δεις!αν και ίσως μετα από τοσες μέρες την είδες!οσο για την πληροφορια ,χα ειδες πόσα δεν ξέρουμε!ευχαριστουμε για το ημερολογιο , τα ευσημα πηγαινουν στο αγορι της παρεας μας και του blog που είχε την ιδεα να μπει!!καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis