fwto

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

High Fidelity


Υπόθεση : Ο Rob Gordon (John Cusack) έχει πατήσει για τα καλά τα 30 και μόλις χώρισε από την Laura, την έξυπνη και επιτυχημένη κοπέλα του, γιατί σύμφωνα με εκείνη, δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε που γνωρίστηκαν. Από την στιγμή λοιπόν που χώρισαν ο Rob κάνει μια προσωπική απογραφή για το Top 5 των πιο δύσκολων χωρισμών που είχε στην ζωή του, ξεκινώντας από το σχολείο και φτάνοντας μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την απογραφή θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τις πρώην κοπέλες του και να μάθει γιατί είναι τόσο ¨κατεστραμμένο υλικό¨ και δεν μπορεί να στεριώσει με κάποια κοπέλα. Σε αυτή του την αναζήτηση, φυσικά, τον συνοδεύουν άπειρα μουσικά κομμάτια καθώς ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ενός δισκοπωλείου με σπάνιο μουσικό υλικό και με υπαλλήλους δυο κοινωνικά αποβράσματα που του κάνουν την ζωή δύσκολη. Παράλληλα με το Top 5, προσπαθεί να ξανακερδίσει την Laura, η οποία φυσικά έχει προχωρήσει στην ζωή της.

Με μια κουβέντα : Μια (μουσική) ρομαντική κομεντί, αλλά από την πλευρά του άντρα!

Γενικά : Πες μου, έχεις ξαναδεί μια κομεντί που να βασίζεται σε αντρικό χαρακτήρα; Εγώ προσκοπικά όχι και αυτό είναι που κάνει, στα μάτια μου τουλάχιστον, τόσο ιδιαίτερη την συγκεκριμένη ταινία. Ο John Cusack σε αυτή την ταινία είναι ένας μαλάκας και μισός και αυτό το λέω γιατί, εκείνη την κοπέλα του, της είχε κάνει πολλά ο άτιμος, όποτε περνώ το μέρος της κοπέλας στο χωρισμό. Έλα όμως που το λυπημένο και δήθεν στιλάκι του Cusack σε τουμπάρει και του τα συγχωρείς όλα, έτσι τον ακολουθείς σε όλη την διάρκεια της ταινίας, στην οποία εκείνος και μαζί με μπόλικη μουσική, κάνει την προσωπική του απογραφή για όλες εκείνες τις κοπέλες που είχε, οι οποίες φυσικά κάποια στιγμή τον παράτησαν. Η συγκεκριμένη ταινία εμβαθύνει μέσα στην αντρική ψυχοσύνθεση. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τις γυναίκες, οι οποίες μπορούν έτσι να καταλάβουν, τι σκέφτεται ο άντρας όταν μαθαίνει ότι η πρώην του τα φτιάχνει με άλλον, γιατί κάνει σεξ με μια τραγουδιάρια ενώ έχει την πρώην στο μυαλό του, γιατί τον στοιχειώνουν όλες οι κοπέλες που είχε και πως τελικά παραμένει για πάντα παΐδι και κάνει τις ίδιες και χειρότερες μαλακιές που έκανε όταν ήταν μικρός. Σκηνοθετικά η ταινία είναι έτσι και έτσι, το σενάριο διασκεδασμένο από βιβλίο είναι πολύ καλό με έξυπνες ατάκες και μπόλικες μουσικές πληροφορίες. Και μιας που λεμέ για μουσική να αναφέρουμε πως έκτος από το απλό Soundtrack που έχει βγει, έχει κυκλοφορήσει και μια special έκδοση στην οποία υπάρχουν 3 cd με άπειρα τραγούδια που σε στέλνουν αδιάβαστο. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που ακούγονται σε αυτό το soundtrack είναι: ο Bob Dylan, ο Elvis Costello, ο Al Green, οι Queen, η Aretha Franklin και άλλοι πολλοί! Τέλος, οι γυναίκες σε αυτή την ταινία θα εκνευριστούν, θα μουντζώσουν και θα βρίσουν τον Cusack, ενώ όλοι άντρες θα βλέπουν την ταινία με μια θρησκευτική ευλάβεια, ενώ στο τέλος όλοι θα έχουν μάθει κάτι καινούργιο για το έτερον ήμισυ τους.

Η Ατάκα : Rob Gordon: «Άραγε τι ήρθε πρώτο; Η μουσική ή η μελαγχολία; Ο κόσμος ανησυχεί που τα παιδιά βλέπουν βίαιες ταινίες, επειδή θα τα ελέγχει μια κουλτούρα βίας. Κανείς δεν ανησυχεί για το ότι τα παιδιά ακούν χιλιάδες τραγούδια για ραγισμένες καρδιές, απόρριψη, πόνο, δυστυχία και απώλεια. Άκουγα Pop μουσική επειδή ήμουν μελαγχολικός; Ή μήπως ήμουν μελαγχολικός επειδή άκουγα Pop μουσική;»

Ποιον θα έπαιζα : Θα έπαιζα τον Barry, τον υπάλληλο στον δισκοπωλείο, τον οποίο έπαιξε εξαιρετικά ο τρελαμένος Jack Black.

Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου ο Rob μαθαίνει ότι η Laura βγαίνει με κάποιον άλλον και παθαίνει παράκρουση.

Χειρότερη σκηνή : Δεν έχω.

Δες την : Για την εξαιρετική μουσική, το πνευματώδες σενάριο, για να ανακαλύψεις την αντρική σκέψη και για να δεις τον Jack Black να τραγουδάει το "Let's Get It On" του Marvin Gaye.

Μην την δεις : Αν είσαι κοπέλα και θες να δεις μια πιο κοριτσίστικη ταινία.

Με ποιον να την δεις : Με τους κολλητούς σου.

Μην την δεις με : Την μακροχρόνια σχέση σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis