fwto

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

SLUMDOG MILLIONAIRE


ΤΙΤΛΟΣ: Slumdog Millionaire (2008)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Dev Patel, Freida Pinto, Saurabh Shukla
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Danny Boyle
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "...Μπόλιγουντ-Χόλιγουντ:1-0..."

Υπόθεση: Ένας νεαρός Ινδός που μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μουμπάι, διαγωνίζεται στην ινδική έκδοση του διάσημου τηλεπαιχνιδιού "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος" και καταφέρνει να στρέψει πάνω του όλα τα βλέμματα, καθώς καταφέρνει να φτάσει έως και την τελευταία ερώτηση και να διεκδικεί 20 εκατ. ρουπίες. το παιχνίδι διακόπτεται σ' αυτό το κρίσιμο σημείο ενώ ο νεαρός Τζαμάλ συλλαμβάνεται ως ύποπτος απάτης καθώς η αστυνομία δεν μπορεί να καταλάβει πως ένα παιδί από τις φτωχογειτονιές, ξέρει τόσα πολλά. τότε είναι που ο Τζαμάλ αρχίζει να διηγείται την ιστορία της ζωής του στην οποία διάφορα γεγονότα που του έχουν συμβεί εξηγούν γιατί γνωρίζει, έστω και τυχαία, αυτές τις απαντήσεις. Μέσα από αυτή την διήγηση βλέπουμε μια σκληρή και φτωχική ζωή στις φτωχογειτονιές της Ινδίας, την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και κακομεταχείριση που επικρατεί σε τέτοιες περιοχές αλλά και μια δυνατή φιλία και αγάπη που οδηγεί τον πρωταγωνιστή να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Μένει μόνο να δούμε αν η τελευταία ερώτηση του παιχνιδιού απαντηθεί από τον ίδιο ώστε να αλλάξει την ζωή του για πάντα...

Για πες, για πες: Μη τρομάζεις επειδή ακούς Μπόλιγουντ!!! Δεν είναι τόσο τραγική και κιτς η ταινία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους παραγωγές. Απλά, έχει γυριστεί εξ' ολοκλήρου στην Ινδία και ο σκηνοθέτης Danny Boyle έχει καταφέρει να εμβαθύνει και να παρουσιάσει με μοναδικό τρόπο την κουλτούρα και τον πολιτισμό αυτών των ανθρώπων, ισορροπώντας εξαιρετικά ανάμεσα σε λεπτές ισορροπίες δείχνοντας ακραία, σκληρά γεγονότα της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, (που μπορεί ίσως να σοκάρουν έναν θεατή των αναπτυγμένων-δυτικών χωρών), αλλά με τρόπο γλυκό και ελαφρώς ανάλαφρο ώστε να μη σοκάρει πολύ αλλά σίγουρα να προβληματίσει. Ποτέ άλλοτε κανείς άλλος δεν θα τολμούσε να κάνει μια ταινία με στοιχεία Μπόλιγουντ, που να μην είναι παρωδία του είδους, αλλά ένα σύγχρονο ερωτικό δράμα! Μόνο ο ανατρεπτικός Boyle θα μπορούσε να το κάνει και μάλιστα τόσο καλά ώστε να πάρει και 8 βραβεία Oscar! Συγκινητική, με γρήγορους ρυθμούς, εναλλαγές σκηνικών, πλάνων και σεναριακό παιχνίδι "μπρος-πίσω" στον χρόνο, ώστε να είσαι σε μια συνεχή εγρήγορση, πανέμορφες εικόνες από την Ινδία και τον πλούσιο πολιτισμό της, χρώματα, ζωντάνια και φυσικά μουσική που συναντά την ινδική παράδοση και την "παντρεύει" με την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Με αρέσει: Το soundrack της ταινίας. Απρόσμενο και με πολύ ενδιαφέρον ακούσματα, με ήχους παραδοσιακούς, ποπ, χιπ-χοπ κ.α να μιξάρονται και να δένουν εξαιρετικά μεταξύ τους. Γενικά, αυτό που μου άρεσε περισσότερο σ'αυτή την ταινία είναι το ότι κατάφερε σε γενικές γραμμές, να "επιβάλλει" την ινδική κουλτούρα στην δική μας και όχι να περιοριστεί σε χολιγουντιανά καλούπια. Κάτω η παγκοσμιοποίηση ρε καπιτάλες! Ωχχχ! Ξύπνησε πάλι η Παπαρήγα μέσα μου!!!

Δεν με αρέσει: Που έπρεπε να δω αυτή την ταινία και να καταλάβω πόσο άθλια και άσχημα ζούνε σε εκείνα τα μέρη αλλά και πως μπορεί να συμπεριφερθεί και να εκμεταλλευτεί κάποιος τον συνάνθρωπό του όταν αυτός πεινάει και υποφέρει....

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Η ταινία αυτή που κατάφερε να κερδίσει 8 ολόκληρα Oscar, αρχικά ήταν ξεγραμμένη από την εταιρεία παραγωγής που έβγαλε την ταινία κατευθείαν σε dvd και όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά μετά από επίμονες πιέσεις του σκηνοθέτη βγήκε στους κινηματογράφους και ακολούθησε αυτή η τεράστια επιτυχία! Έτσι είναι...ο επιμένων νικά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis