fwto

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

THE OTHERS (2001)


ΤΙΤΛΟΣ: The others- Οι Άλλοι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Nicole Kidman
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alejandro Amenabar
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "... οι Άλλοι, εμείς και... τα μυστήρια!!!"

Υπόθεση: Το 1945, λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, στην νήσο Jersey μένει η Grace (Nicole Kidman) με τα παιδιά της Anne και Nicholas σε μία απομονωμένη έπαυλη, περιμένοντας το σύζυγό της να γυρίσει από τον πόλεμο. Αυτό που χαρακτηρίζει το σπίτι είναι το απόλυτο σκοτάδι, λόγω μιας σπάνιας ασθένειας των παιδιών στο φως του ήλιου αλλά και η αυστηρή πειθαρχία. Όλα αλλάζουν όταν καταφτάνουν στο σπίτι τρεις υπηρέτες που έχουν ξαναδουλέψει στο ίδιο σπίτι. Περίεργα συμβάντα, αντικείμενα που μετακινούνται, βήματα που ακούγονται από το πουθενά κ.α αλλά και η μυστηριώδη συμπεριφορά των υπηρετών καθώς και ένα παλιό άλμπουμ φωτογραφιών, διαταράσσουν την ηρεμία του σπιτιού και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν η μικρή Anne αποκαλύπτει στην μητέρα της οτι το σπίτι κατοικείται και από μια "άλλη" οικογένεια....
Για πες, για πες: Πολύ σκοτάδι βρε παιδί μου!!! Αλλά αυτό είναι και το στοιχείο που αποδίδει ένα επιπλέον τόνο μυστηρίου σε μια ήδη "σκοτεινή" και μυστηριώδη ταινία. Από την αρχή σε προιδεάζει ότι κάτι δεν πάει καλά σ' αυτό το σπίτι! Κάτι το βικτωριανής αρχιτεκτονικής σπίτι που είναι στου διαόλου το κέρατο και συνέχεια μες στην ομίχλη... κάτι η ψυχρή και κάτασπρη Nicole....κάτι τα καχεκτικά της κουτσούβελα, κάτι και το γεμάτο νόημα βλέμμα των υπηρετών... εεε, τι; Εσύ δεν θα σκαχτιόσουν λίγο με όλα αυτά; Καλή ταινία, με το στοιχείο της ανατροπής στο τέλος να ανταμείβει τα όποια μειονεκτήματα παρουσιάζει ανά διαστήματα η πλοκή. Κάποιες αργές σκηνές, ίσως και περιττές, η κοιλιά που κάνει λίγο πριν το τέλος η ταινία, ωστόσο ανταμοίβεται πλήρως η υπομονή του θεατή από την απροσδόκητη και συγκλονιστική αποκάλυψει στο φινάλε. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που καταφέρνει να τρομάζει χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις ανατριχιαστικών σκηνών αλλά στηρίζεται πολύ στο ψυχολογικό στοιχείο, στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί ένα αίσθημα αναμονής στον θεατή.
Με αρέσει: Αυτό το διάχυτο στοιχείο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, της σκοτεινής και μυστηριώδης ατμόσφαιρας, που επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερο από τα επιβλητικά σκηνικά με τα στοιχεία εποχής, τα ρούχα αλλά και την μουσική καθώς επίσης και το ανατρεπτικό φινάλε.
Δεν με αρέσει: Αυτό το πράγμα με τις πόρτες "ντράγκα-ντρούγκα, ντράγκα-ντρούγκα"...έλεος πια!!! Μας πρήξατε!!! Άνοιγε-κλείνε τις πόρτες, κλείδωνε- ξεκλείδωνε... Αμάν! Αμα σε πιάσει κανένα κόψιμο σ' αυτό το σπίτι...πάει! Την έβαψες!!!
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Ο Tom Cruise ήταν ένας εκ των παραγωγών της ταινίας. Αυτή ήταν και η τελευταία συνεργασία ανάμεσα σ' αυτόν και την Nicole Kidman. Μετά ήρθε το διαζύγιο... και ακολούθησαν χωριστούς δρόμους τα παιδιά.... Πφφφφ....Θα καταρρεύσω!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis