fwto

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

THE BIRDS(1963)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ!
Παιζουν:Rod Taylor,Tippi Hedren,
Suzanne Pleshette
Σκηνοθεσία:Alfred Hitchcock

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΘΡΙΛΕΡ, ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Μια νεαρή γυναίκα επίσκέπτεται έναν νεαρό άνδρα στο σπίτι του προκαλώντας την καχυποψία της μητέρας του αλλά και την περίεργη και επιθετική συμπεριφορά των πουλιών της περιοχής προς τους κατοίκους!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Καλά ο άνθρωπος είναι master!η ταινία κατάφερε να με συνεπάρει από το πρώτο κιόλας λεπτό!έφταιγε η καλή διάθεση μου??,ίσως το κλίμα?? δεν ξέρω αλλά την είδα ανελειπως μέχρι το τέλος!
Τα εφέ του μοιαζουν και πάλι τόσο ξεπερασμένα , αφού αν προσέξεις τα πουλιά είναι είτε ψευτικα είτε ακουγονται σαν να νιαουρίζουν, τα μακρινα εξωτερικά πλάνα παίζει να ναι ζωγραφιές και τόσα άλλα, όμως αυτό δεν γίνεται να σε πτοήσει αν εστιάσεις στο τρελο, αλλόκοτο και τόσο πρωτότυπο σενάριο του!
μην ακούτε τρελό και αλλόκοτο και νομίσετε ότι δεν βγαζετε νόημα!
η ταινία έχει μια λογικη ακολουθία και δομή και τα πάντα εξηγούνται πολύ εύκολα!η ροή και οι διαλογοι τρέχουν σαν νεράκι , ενώ το σασπένς φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα!
Βέβαια , το σενάριο κρύβει πολλούς συμβολισμούς, όπως οιδιπόδεια συμπλέγματα,η εχθρική στάση της μάνας μέσα από την επιθετικότητα των πουλιών, περιβαντολογικά μηνύματα και άλλα, όμως αυτό δεν νομίζω πως αποτελεί αρνητικό, αλοίμονο!!!!
Οι ηθοποιοί οκ δεν δίνουν και καμιά τρελή ερμηνεία, πλην ίσως της jessica tandy στο ρόλο της μάνας που κινδυνεύει να χάσει το γιο της από την νέα κοπέλα που τον έχει ερωτευτεί!
Το super κουλό και λίγο άσχετο με το θέμα μας, είναι πως η νεαρή πρωταγωνίστρια μένει στο σπίτι της πρώην γκόμενας του ενδιαφερομένου! μα τι επίπεδο!!
anyway πολύ πουλί και κακό στην ταινία άλλα ήταν αληθινά, άλλα ψεύτικα όπως προείπα!
Μάλιστα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Hitchcock ήθελε ένα πλάνο επίθεσης αληθινού πουλιού στην νεαρή πρωταγωνίστρια tippi hendren αλλά εκείνη δεν συμφωνούσε!Ενώ επίσης, εξαιτίας του ότι ο σκηνοθέτης προφανώς είχε και άλλες βλέψεις για αυτή (άνοιγε σαμπανιες στο τέλος των γυρισμάτων κάθε πλάνου!)οδήγησε τη νεαρή ηθοποιό να διακόψει πολύ σύντομα τη συνεργασία τους!


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?-3\5
είχε κάποιες εύθυμες στιγμές!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?-0\5
όχι!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?
(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-2\5
κάτι ψιλά υπονοούνται

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-2\5
όχι δεν φοβάσαι!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-0\5
μπα...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-5\5

ίσως είμαι υπερβολικη αλλά μου άρεσε πολύ!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-3\5
για την εποχή του ήταν άκρως πρωτοποριακά!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-1\5
όχι πολλά!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-9\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis