fwto

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

MADAGASKAR (2005)




Τίτλος: Madagaskar
Σκηνοθεσία: Eric Darnell, Tom McGRath
Πρωταγωνιστούν: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen
Εναλλακτικός τίτλος: " Γουστάρω να χορεύω....γουστάρεις; Δώσε!!!"

Υπόθεση: Στο ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Πάρκ ζει μία θεότρελη παρέα ζώων:ο νάρκισσος σταρ του κήπου ο Άλεξ το λιοντάρι ( Ben Stiller), η τσαμπουκαλού ιπποπόταμος Γκλόρια (Jada Pinkett Smith), η υποχόνδρια καμηλοπάρδαλη Μέλμαν (David Schwimmer) και ο εφευρετικός και πεισματάρης Μάρτυ η Ζέβρα (Chris Rock). Και ενώ απολαμβάνουν τις ανέσεις και το θαυμασμό από το κοινό, χωρίς να έχουν βγει ποτέ έξω από τα κλουβιά τους ο Μάρτυ αποφασίζει να δραπετεύσει και να δει πως είναι ο κόσμος εκεί έξω! Οι φίλοι του τον ακολουθούν και, έπειτα από μια τρελή καταδίωξη στους δρόμους της Νέας Υόρκης, συλλαμβάνονται και αποφασίζεται η μεταφορά τους σε ένα βιότοπο της Κένυας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους όμως μία... συμμορία πιγκουίνων ανατρέπει τη πορεία του πλοίου και έτσι καταλήγουν ναυαγοί στο νησί της Μαδαγασκάρης.Εκεί οι 4 καλομαθημένοι φίλοι θα πρέπει, για πρώτη φορά στη ζωή τους, να μάθουν να επιβιώνουν μόνοι τους στη ζούγκλα! Θα τα καταφέρουν άραγε;
Για πες, για πες: Θα το ομολογήσω: αυτή τη ταινία την είδα πριν.... από αρκετά χρόνια (μη σου πω και από τότε που κυκλοφόρησε για 1η φορά!) και βαριόμουν τώρα να κάτσω να την ξαναδώ! Οπότε έκανα ένα... ρεζουμέ και ένα μικρό φρεσκαρισματάκι με κάποια αποσπάσματα που είδα και κάποιων κριτικών που διάβασα! Έτσι, άρχισαν σιγά σιγά να μου έρχονται οι μνήμες από την αξέχαστη προβολή της ταινίας στο ...1χ1 τ.μ παλιό μου σπίτι (Τασούλα θυμάσαι;)! Η πρώτη ανάμνηση λοιπόν που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι.... κάτι δεν μας καθόταν καλά στην οθόνη...δεν βλέπαμε καλά ρε παιδί μου! Μετά βέβαια καταλάβαμε ότι είναι 3-d animation η ταινία για αυτό μας παραξένεψε κάπως! (ξέρω... είμαστε ζώα, έχετε δίκιο)! Τελοσπάντων, σιγά σιγά μπήκαμε στο κλίμα και αρχίσαμε να παρακολουθούμε τη ταινία! Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ, έστω και λιγάκι ετεροχρονισμένα, είναι ότι τα εφέ τελικά, που τόσος ντόρος είχε γίνει, δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο (μη σου πω ότι ήταν λίγο...τσαπατσούλικα κατά τη ταπεινή μου άποψη) αλλά ούτε και έδιναν κάποιο ιδιαίτερο τόνο στην εξέλιξη της ταινίας. Αυτό που σίγουρα όμως, έδωσε ψυχή και αξία στη ταινία ήταν οι φωνές του εξαιρετικού καστ αλλά και οι εξωφρενικά αστείοι χαρακτήρες (λατρεμένη η υποχόνδρια και φοβιτσιάρα καμηλοπάρδαλη Μέλμαν, με τη φωνή του Ross από τα " Φιλαράκια" να την αποθεώνει)! Αλλά τη διαφορά στη ταινία κάνει αναμφίβολα, ο ένας και μοναδικός, ο ανυπέρβλητος, ο ξεκαρδιστικός και θεότρελος χορευταράς βασιλιάς Τζούλιαν (Sacha Baron Cohen) της ζούγκλας!!! Μακράν, κλέβει τις εντυπώσεις και τη δόξα του πρωταγωνιστή λιονταριού Άλεξ! Το απίθανο τραγούδι δε, που χορεύει και τραγουδάει έγινε το hit της χρονιάς εκείνης, όπου μικροί και μεγάλοι χόρευαν και τραγουδούσαν, αποτέλεσε ίσως το καλύτερο τρόπο για τη προώθηση της ταινίας και σίγουρα ήταν η πιο αξιομνημόνευτη σκηνή της ταινίας, γιατί κακά τα ψέματα δεν είχε και πολλές! Πέρα από αυτά τα σημεία όμως, νιώθεις ότι μια προχειρότητα διακρίνει τη ταινία, και ως προς το σενάριο αλλά και ως προς τα εφέ (σαφώς και περιμέναμε κάτι καλύτερο) και το μόνο που αξίζει είναι 2-3 ξεκαρδιστικές, πραγματικά όμως, σκηνές και οι πρωταγωνιστές που σώζουν κάπως την κατάσταση!
Με αρέσει: Είπαμε, οι αστείοι χαρακτήρες που αποθεώνονται από τις φωνές όλων των ηθοποιών! Απόλυτη μορφή και η διαφορά στην ταινία, ο ξεκαρδιστικός βασιλιάς Τζούλιαν, το αξέχαστο hit " Γουστάρω να χορεύω" που όλοι τραγουδούσαμε μετά την παρακολούθηση της ταινίας αλλά και το υπόλοιπο soundrack ήταν πολύ χαριτωμένο!
Δεν με αρέσει: Αυτή η αίσθηση προχειρότητας στη σχεδίαση της ταινίας που αρχικά, μπορούσε ακόμη και να σε μπερδέψει! Το ανιαρό και μέτριο σενάριο με τις λίγες καλές και αστείες σκηνές που έδιναν ένα τόνο φρεσκάδας και ζωηράδας στη ταινία και κυλούσε έτσι κάπως ευχάριστα αλλιώς πιστεύω θα βάλτωνε πολύ! Γιατί, μόνο τα παιδάκια χαίρονται παρακολουθώντας ζωάκια να μιλάνε! Οι μεγάλοι θέλουν να ακούσουν και να δουν καμιά αστεία σκηνή για να δουν, χωρίς να βαρεθούν, μια παιδική ταινία! Σίγουρα πάντως, έχουμε δει και πιο πετυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων που να ευχαριστούν εξίσου το ίδιο, μικρούς και μεγάλους...
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: H Jennifer Lopez, η Madonna και η Gwen Stefani ήταν κάποιες από τις οποίες είχε προταθεί να δανείσουν τις φωνές τους στην ιπποπόταμο "Γκλόρια" πριν, τελικά, καταλήξουν στην Jada Pinkett Smith. Να ΄βλεπα την Madonna να χαρίσει την φωνή της σε μία χοντρή και πλαδαρή ιπποπόταμο και τίποτα άλλο δεν θα ΄θελα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis