fwto

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Iron Man


Υπόθεση : Ο Tony Stark (Robert Downey Jr.) είναι αυτό που λέμε playboy, ελληνιστή καρδιοκατακτητής αλλά ταυτόχρονα ένα από τα εξυπνότερα μυαλά του πλανήτη. Βρισκόμενος στο Afghanistan για μια επίδειξη όπλων από την εταιρία του, δέχεται επίθεση από μια παράνομη οργάνωση και φυλακίζεται με σκοπό να δημιουργήσει από την αρχή ένα είδος πυραύλου μαζικού αφανισμού. O Toni το γατόνι όμως αντί να φτιάξει τον πύραυλο, αποφασίζει να δημιουργήσει μια ¨πανοπλία¨ πλήρως εξοπλισμένη με μέσα που τον βοηθάνε στην απελευθέρωση του και στην επιστροφή του στην Αμερική. Εκεί ανακοινώνει ότι η εταιρία του θα σταματήσει να φτιάχνει όπλα και επικεντρώνεται στην ανακατασκευή της πανοπλίας του. Ο Obadiah Stane (Jeff Bridges), συνέταιρος του Toni, αποφασίζει να τον απομακρύνει από την εταιρία και ξεκίνα μονός του σχέσεις με την αφγανική οργάνωση. Όταν ο Toni μαθαίνει για την πράξη του πρώην συνέταιρου του αποφασίζει να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη χρησιμοποιώντας την καινούργια του πανοπλία.


Με μια κουβέντα : Είχε πολύ καιρό να μου αρέσει μια ταινία βασισμένη σε ένα ήρωα από κόμικ!


Γενικά : Λοιπόν μπαίνω κατευθείαν στο ψητό και σου λέω πως με εξέπληξε ευχάριστα αυτή η ταινία, δεν περίμενα να γράψω κάτι καλό για αυτή αλλά πάρα τις πρόωρες αρνητικές μου σκέψεις κατάφερε να με διαψεύσει. Ο λόγος που μπορεί η ταινία να μην μου γέμιζε το μάτι από την αρχή, ήταν ο άγνωστος (τουλάχιστον σε μένα) κεντρικός ήρωας που δεν ήταν άλλος από τον Iron Man. Εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την εικόνα του Iron Man, έναν Batman και έναν Spider-Man και πολύ μας είναι. Έτσι λοιπόν μου άρεσε πάρα πολύ που η ταινία αμέσως σε βάζει στο κλήμα της με πολύ δυνατές σκηνές, με εξαιρετικά οπτικά εφέ, που προτάθηκαν για Oscar, έξυπνους και γρήγορους διαλόγους, αντιπολεμικά μηνύματα και αρκετή δράση, βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα δυο υπέρτατα συστατικά που συντέλεσαν στην επιτυχία της ταινίας. Το ένα είναι φυσικά ο απίστευτος Robert Downey Jr. που σε κάθε ταινία του, καταφέρνει και μου γίνεται πιο συμπαθής (Πράγμα σπάνιο για άνδρα ηθοποιό) και να με εκπλήξει με το ταλέντο του. Το δεύτερο στοιχείο είναι φυσικά η υπέρτατη Αμερικανιά που ξεχειλίζει από την ταινία, αλλά δεν πρόκειται να μείνω σε αυτή, απλά την αναφέρω για να μην ξεχνιόμαστε. Κάπου μέσα σε όλον αυτόν τον ανεμοστρόβιλο θετικών σκέψεων έρχεται και σκάει σαν ωμή πατάτα η Gwyneth Paltrow. Που πας μαντάμ στο μάτι του κυκλώνα; Να παίξεις δεν μπορείς, να τρέξεις με την γόβα δεν μπορείς, ε τι σκατά σε βαλαν να κάνεις;… Δεν ξέρω αυτό με την Paltrow γιατί μου βγαίνει, μπορεί να κάνω και λάθος, γιατί την έχω στην μπούκα από τις βιβλικές εποχές ακόμα και μπορεί η γυναίκα να παίζει καλά και εγώ να μην βλέπω, τι να πω! Κλείνοντας μια κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη και αξιοπρόσεκτη ταινία.


Η Ατάκα : Virginia 'Pepper' Potts: «Αυτό είναι απόδειξη πως τελικά ο Tony Stark έχει καρδιά.»


Ποιον θα έπαιζα : Μα φυσικά τον Tony Stark aka Iron Man.


Αγαπημένη σκηνή : Η τελευταία σκηνή όπου ο Toni παραδέχεται μπροστά σε εκατοντάδες δημοσιογράφους ότι είναι ο Iron Man.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή στο μπαλκόνι όπου βλέπουμε μια ερωτική έλξη ανάμεσα στην Pepper και στον Tony…. Αχ αυτή η Gwyneth όταν το παίζει μοιραία είναι χάρμα οφθαλμών…


Δες την : Για το έξυπνο και γρήγορο σενάριο, για τα εκτυφλωτικά εφέ και για τις καλές ερμηνείες του Robert Downey Jr. και του Jeff Bridges.


Μην την δεις : Γιατί παίζει η Gwyneth Paltrow!


Με ποιον να την δεις : Δες την με τους φίλους σου ή με τα μικρότερα ξαδέλφια σου, που θαμπώνονται με τα εφέ.


Μην την δεις με : Την κοπέλα σου. Τα κορίτσια δεν τείνουν να βλέπουν με καλό μάτι τις ταινίες με υπερήρωες.



1 σχόλιο:

  1. Παλιά ταινία (πλέον) ωστόσο έξοχο review/γράψιμο..

    Το μόνο που έχω να πω είναι πως τα σχόλια σου για τα περί χάρμα οφθαλμών για την Gwyneth είναι .... yammy! +1

    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis