fwto

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

NO COUNTRY FOR OLD MEN




ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ
Σκηνοθεσία: Ethan & Joel Coen
Πρωταγωνιστουν: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin
Εναλλακτικός τίτλος: "Και σου 'κανε ένα μαλλί!!!"

Υπόθεση: Ένας Τεξανός εργάτης (Josh Brolin) βρίσκεται τυχαία σε ένα σημείο μακελειού που έχει προηγηθεί μεταξύ Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών. Ανάμεσα σε φρεσκοπεθαμένα πτώματα ανδρών, σκυλιών, λουτρών αίματος, όπλων και ναρκωτικών εντοπίζει και μία βαλίτσα με 2 εκατ. δολλάρια! Αποφασίζει να την πάρει μαζί του και τότε είναι που ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό μεταξύ του ίδιου αλλά και ενός ψυχοπαθή και αδίστακτου δολοφόνου (Javier Bardem), ο οποίος διεκδικεί επίσης την ίδια βαλίτσα.... Μόνος υπερασπιστής του νόμου και της δικαιοσύνης είναι ο τοπικός σερίφης ( Tommy Lee Jones) που όμως αδυνατεί να κατανοήσει καθώς και να αντιμετωπίσει την σύγχρονη μορφή βίας και εγκλήματος....
Για πες, για πες: Η ταινία αυτή των αδερφών Coen κρίθηκε από τους περισσότερους ειδικούς ως η αρτιότερη και καλύτερη δημιουργία τους έως τώρα. Μιας και όμως δεν έχω δει κάποια άλλη ταινία τους, θα περιοριστώ στην αξιολόγηση αυτής και μόνο: και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι....μπερδεύτηκα!! Σίγουρα δεν την λες και αριστούργημα την ταινία είτε, όντως, είναι η καλύτερή τους προς στιγμήν, είτε πάλι όχι!!! Είναι πολύ διφορούμενη η άποψη μου γι'αυτή την ταινία διότι: α) ενώ έχει αρκετά αργή πλοκή (με περιορισμένους διαλόγους και κάποιες ίσως άκυρες παρατραβηγμένες χρονικά σκηνές, όπως π.χ μακροοοόσυρτες σκηνές με το γέμισμα ενός όπλου, την περιποίηση μίας πληγής και άλλα τέτοια "καλλιτεχνικά" πλάνα) ωστόσο δεν λες ότι βαριέσαι κιόλας να την βλέπεις, β) σε αφήνει με μία μετέωρη απορία στο τέλος καθώς δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα και το βαθύτερο νόημα της ταινίας (ενώ ξεκινάει και τελειώνει με αφήγηση από τον σερίφη και σου δίνει να καταλάβεις ότι θα δούμε κάτι σχετικό με τον προβληματισμό που εκφράζει για την ραγδαία αλλάγη της κοινωνίας σε βλοσυρό, άδικο και αποκρουστικά βίαιο τοπίο, τελικά καταλήγει να χάνεται κάπου στην πορεία, τόσο ο σερίφης που απλά παρουσιάζεται εν τέλει να παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, όσο και ο ίδιος ο προβληματισμός του).
Ένα είναι το μόνο σίγουρο για αυτήν την ταινία: ότι ο Javier Bardem τα σπάει!!!! Παρόλο που η πρώτη εντύπωση που σου δίνει με αυτό το τραγικά γελοίο καρεδάκι στο μαλλί είναι να πεθάνεις στο γέλιο, πολύ σύντομα όμως σου κόβεται το γέλιο απο τα χείλη με το πόσο ψυχοπαθής δολοφόνος είναι!!! Όντως, δημιούργησε ένα νέο είδος κινηματογραφικού serial killer, που, μπορεί να μην ανταγωνίζεται σε τρέλα π.χ τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, αλλά σίγουρα δημιουργεί νέα σχολή στην κατηγορία "ψυχακιας" με το γελοίο χαμόγελό του, την απάθεια και την ψυχραιμία που εκτελεί τα θύματά του και το σουπερ-ντούπερ όπλο του (μία.....μπουκάλα οξυγόνου!!!) Άρα καταλαβαίνεις γιατί cult φιγούρα δολοφόνου μιλάμε!!!
Με αρέσει: Οπωσδήποτε ο Javier Bardem! Παίζει τόσο καλά τον "πυροβολημένο" και ψυχάκια δολοφόνο που καταφέρνει να σε κάνει να συμπαθήσεις κιόλας αυτό το κακοχτενισμένο, σατανικό και ψυχοπαθή τερατάκι!! Καλές και οι υπόλοιπες ερμηνείες αν και νιώθεις ότι είναι σε πολύ δεύτερη μοίρα!!! Πολύ καλή και η φωτογραφία, ιδιαίτερα στις σκηνές με τα ατελείωτα και πανέμορφα τοπία της τεξανής ερήμου...
Δεν με αρέσει: Το ό,τι τελικά δεν καταλήγεις σε κάποιο συμπέρασμα! Λίγο κουλό και άκυρο το τέλος, σε αφήνει με την απορία για το τί τελικά ήθελε να πει ο ποιητής!! Ενώ χτίζει μία ενδιαφέρουσα πλοκή και χαρακτήρες, δεν καταφέρνει να αποφύγει την "κοιλιά" και τελικά να καταλήξει στο...πουθενά. Η ένταση και η δράση σταδιακά εξατμίζεται και καταλήγει σε ένα χλιαρό τέλος, χωρίς κάποια στιγμή κορύφωσης. Επίσης, πααααάρα πολυ κακό, κατά τη γνώμη μου, που δεν υπάρχει ίχνος μουσικής (!) στην ταινία, παρά μόνο λίγο σε μία σκηνή και στους τίτλους τέλους!
Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: O ηθοποιός Josh Brolin έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία.... The Goonies!! Αυτή καλέ...με ένα πειρατικό καράβι γεμάτο χρυσό που το βρηκάν κατι σκασμένα; Εεεε...ναι αυτή!!! Τώρα ποιό από ολα τα σκασμένα είναι θα σας γελάσω γιατι έχουν περάσει και 25αριά χρονάκια από τότε και ο μικρόύλης ο Josh έγινε κοτζάμ μαντράχαλος!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis