fwto

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ(2009)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ :
ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ?
Παίζουν:Liya Kebede,Sally Hawkins,
Craig Parkinson,Timothy Spall
Σκηνοθεσία:Sherry Horman


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΔΡΑΜΑ,ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σε ένα νομαδικό χωριό στην έρημο της Σομαλίας η 12χρόνη Γουαιόρις ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν εβδομηντάχρονο βοσκό παρά τη θέληση της, με αντάλλαγμα 5 καμήλες.Η μικρή το σκάει μέσα στη νύχτα και πάει να βρει καταφύγιο στη γιαγιά της στο Μογκατίσου.
Εκείνη δεν μπορεί να την κρατήσει και τη στέλνει εσώκλειστη να εργαστεί στην πρεσβεία στο Λονδίνο,όπου εργάζεται κάποιος συγγενής της.Εκεί δουλεύει ως παραδουλεύτρα, αλλά δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, μέχρι τη στιγμή που ξεσπά εμφύλιος στη χώρα της και όλοι οι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν την πρεσβεία.
Ολομόναχη στους δρόμους του Λονδίνου θα προσπαθήσει να επιβιώσει και να προσαρμοστεί σε ένα εντελως πρωτόγνωρο και άγνωστο περιβάλλον και πολιτισμό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο που έγραψε η Γουόρις Ντίρι, διάσημο μοντέλο από τη Σομαλία.Όταν το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1998 προκάλεσε σοκ στη κοινή γνώμη αφού η Ντόρις μας περιγράφει πως πέρα από το ταξίδι της απο τη Σομαλία μέχρι το Λονδίνο, υποβλήθηκε επίσης σε κλειτοριδο-εκτομή σε ηλικία 5 ετών!!
Δεν ξέρω πως ήταν το βιβλίο, αλλά μπορώ να πω πως τα συναισθήματα που σου αφήνει και η ταινία πρέπει να είναι ανάλογα και στις 2 περιπτώσεις!Σοκ,έκπληξη,οργή,θυμός,θαυμασμός είναι κάποια από αυτά.
Ένα νεαρό κορίτσι μοιάζει σαν να έχει κατέβει από τον Άρη μέσα στους δρόμους του σύγχρονου Λονδίνου!!Αυτό κάνει την ταινία να φάινεται κάπως παράξενη στην αρχή γιατί βγαίνει κάπως υπερβολικά προς τα έξω και νομίζεις πως απλά υπερβάλλουν λιγάκι για να δημιουργήσουν ψυχοπονιάρικο κλίμα στην ταινία.Από την άλλη όμως αν σκεφτείς ότι η κοπέλα ήρθε από Σομαλία όπου απλά έχει έρημο, και τα επόμενα χρονια της ζωής της, ήταν σαν φυλακισμένη το ξανασκέφτεσαι, και κρατάς μια πισινή ότι αυτό που βλέπεις δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ταινία με καλές ερμηνείες , ειδικά αυτή της HAWKINS που υποδύεται τη φίλη της Γουόρις και τη βοηθάει να συνηθίσει να ζει σαν κανονική γυναίκα μέχρι το απώγειο της καριέρας της ώς μοντέλο αλλά και αυτή του TIMOTHY SPALL, που υποδύεται έναν φωτογράφο που βρέθηκε στο δρόμο της ή μάλλον στο δικό του και τη βοήθησε να γίνει μοντέλο!.
Και ενώ θα περίμενες να καταθλίβεσαι ή να νιώθεις βάρος στη ψυχή όταν τη βλέπεις , ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται παρά μόνο όταν παρακολουθούμε την αναδρομή της στο φρικτό γεγονός-παράδοση της κλειτοριδο-εκτομής(ειλικρινά πονούσα ολόκληρη και μόνο στην ιδέα!,ευτυχώς δεν δείχνει κάτι!).
Να αναφερω πως αυτη η συνήθεια εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα άκουσον άκουσον! γιατί διαφορετικά λέει οι κοπέλες θεωρούνται βρώμικες !και γω θα πω τα μυαλά τους και μια λίρα!!
Ειλικρινά απορώ με αυτούς τους λαούς που έχουν μείνει τόσο στάσιμοι!Θα μου πεις ίσως φταίει η θρησκεία, ίσως κάποιοι ισχυροί βολεύονται να τους κρατούν κοιμισμένους , τι να πω??ούτως ή άλλως δεν έχει σημασία, όταν αυτό το γεγονός συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και δεν κατάφεραν να το λύσουν αυτοί που πρέπει.
ANYWAY μια ταινία που νομίζω πρεπει να δουν όλες οι γυναίκες!

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-1\5
έχει κάποιες εύθυμες στιγμές

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-0\5
ευτυχὠς όχι

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?
(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-2\5
και όμως υπάρχει και love story με ανατροπή στην ταινία.

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-4\5
αν και δεν δείχνει κάτι σοκαριστικό όπως προείπα,και μόνο η ιδέα σε κάνει να ανατριχιάζεις!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-3,5\5
η ταινία δεν τρέχει ιδιαίτερα στην πλοκή αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-5\5
γιατί γιατί γιατί??ἅλλά μπράβο στην Γουόρις που διέπρεψε, παλεύοντας και τώρα έχει αφιερωθεί στον αγώνα για τον τερματισμό αυτής της παράδοσης.

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5
ευτυχώς για τα μάτια μας όχι!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ(SOUNDTRACK)-2\5
με αυτά που έχεις δει νομίζω το τελευταίο πράγμα που θα σκέφτεσαι θα είναι η μουσική!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:7\10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis