fwto

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Reservoir Dogs


Υπόθεση : Έξι εγκληματίες, άγνωστοι μεταξύ τους, προσλαμβάνονται από τον Joe Cabot για να κάνουν μια ληστεία με διαμάντια. Προς αποφυγή της αποκάλυψης των ίδιων αλλά και του σχεδίου, τους δίνονται ψεύτικα ονόματα, ώστε να μην έχουν καμία συναισθηματική επαφή μεταξύ τους, ώστε να μην καταστραφεί το σχέδιο. Έχοντας μεγάλη σιγουριά για τους εαυτούς τους και πιστεύοντας πως θα τα καταφέρουν άνετα με αυτή την αποστολή, ξαφνιάζονται όταν δεκάδες αστυνομικοί περικυκλώνουν την τράπεζα την στιγμή ακριβώς που γινόταν η ληστεία. Με τον πανικό να εξαπλώνετε στον καθένα, όλοι διασκορπίζονται και ενώ μερικοί σκοτώνονται από τους αστυνομικούς, όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν επιστρέφουν στην αποθήκη, όπου και είναι το κρησφύγετο τους, για να ανακαλύψουν ποιος τους πρόδωσε στην αστυνομία.


Με μια κουβέντα : Ένα κλασσικό αριστούργημα από τον Quentin Tarantino.


Γενικά : Δεν ξέρω γιατί αλλά πολύ μου αρέσουν οι ταινίες του Tarantino. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να ευχαριστιέμαι τα έργα του, μπορεί να είναι το πολύ βρισίδι που κάνει το σενάριο ρεαλιστικό (παραδέξου του και εσύ βρίζεις!), μπορεί να είναι οι χαρακτήρες στα έργα του, που με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν ως απερίγραπτοι, ή ίσως να φταίει αυτό το πίσω – μπρος στην εξέλιξη του έργου με όλες τις flashback σκηνές, που σε μερικούς είναι το απόλυτο ξενέρωνα, γιατί μπερδεύουν την πλοκή του έργου, αλλά για άλλους σαν και μένα, είναι το πιο ζωντανό και αναζωογονητικό στοιχείο σε μια ταινία. Τα σκυλιά, είναι μια από τις πιο καλές ταινίες του Tarantino, με χαρακτήρες που ενώ θα έπρεπε να σε απωθούν για το επάγγελμα τους και για την ζωή τους γενικότερα, καταφέρνουν να σε φέρουν πιο κοντά στον τρόπο δράσης τους και να τους νοιώσεις. Η σκηνοθεσία και η πλοκή του έργου είναι γρήγορη, ενδιαφέρουσα και ζωντανή. Το σενάριο ωμό, σκληρό, βίαιο αλλά κακά τα ψέματα αληθινό όσο τίποτα. Δεν θέλω να πω πολλά, γιατί θα προδώσω την φύση του έργου και δεν το θέλω, το μονό που χρειάζεται να ξέρεις, είναι πως πρέπει να δεις αυτή την ταινία κάποια στιγμή στην ζωή σου.


Η Ατάκα : Mr. Brown: «Άσε με να σου πω τι εννοεί το Like a Virgin (Τραγούδι της Madonna). Μια γκόμενα που γουστάρει έναν τύπο με μεγάλο καυλί. Όλο το τραγούδι μιλάει για μεγάλα καυλιά.»


Ποιον θα έπαιζα : Τον Mr. White.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή με τον τετραπλό πυροβολισμό.


Χειρότερη σκηνή : Η δεύτερη σκηνή στο αμάξι όπου ο Mr. Orange σφαδάζει από τους πόνους, ύστερα από πυροβολισμό στην κοιλιά…. Μα είναι δυνατόν να έχει την δύναμη να ουρλιάζει και να χτυπιέται σαν σπαστικό, ένας άνθρωπος με μια σφαίρα στην κοιλιά;;; άσε δε που κατάφερε και έμεινε ζωντανός μέχρι το τέλος του έργου.


Δες την : Γιατί είναι γρήγορη, ενδιαφέρουσα, σε βάζει κατευθείαν στο θέμα χωρίς καθυστερήσεις, το σενάριο είναι έξυπνο, η σκηνοθεσία καταπληκτική και οι ερμηνείες μοναδικές.


Μην την δεις : Αν δεν σου αρέσουν οι ταινίες του Tarantino, οι ταινίες με τους gagsters, με το πολύ αίμα και με πολύ βρισίδι.


Με ποιον να την δεις : Με φίλους ή και με την κοπέλα σου, αν και εφόσον δεν ενοχλείτε από την θέα του αίματος.


Μην την δεις με : Με μπάτσους φίλους σου, που μπορεί να αφηνιάσει βλέποντας αυτή τη ταινία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis