fwto

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Léon


Υπόθεση : Ο Léon (Jean Reno) είναι ένας μετανάστης από την Ιταλία, ο οποίος αυτή την στιγμή μένει στην Νέα Υόρκη και εργάζεται ως ¨Καθαριστής¨ για τον αρχηγό της μαφίας, Tony. Ο Léon μένει σε ένα μικρό διαμερισμέ, με μοναδικό του φίλο ένα φυτό, η μόνη του συναναστροφή με κάποιον ξένο, είναι με την Mathilda (Natalie Portman) ένα 13χρονο κοριτσάκι που συναντά στον διάδρομο της πολυκατοικίας και ο πατέρας του είναι έμπορος ναρκωτικών και συνεργάζεται με την δίωξη ναρκωτικών. Μια μέρα πράκτορες της δίωξης σκοτώνουν ολόκληρη την οικογένεια της Mathilda εκτός από την ίδια, που βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του Léon. Όταν η Mathilda μαθαίνει την πραγματική δουλειά του Léon του ζητά να σκοτώσει τους δολοφόνους των γονιών της και όταν εκείνος αρνιέται του ζητά να την εκπαιδεύσει για να γίνει και εκείνη μια εκτελέστρια όπως ο εκείνος. Ο Léon δεν είχε υπολογίσει όταν της άνοιγε την πόρτα για καταφύγιο, ότι όχι μόνο την έβαζε στο σπίτι του, αλλά και στην ζωή του και κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερο πως θα του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.


Κατηγορία ταινίας : Εκδικητικό / Κορίτσι πράμα!


Γενικά : Το έργο καταλαμβάνει την τριακοστή τέταρτη θέση στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Αυτό και μόνο πρέπει να σε κινήσει την περιέργεια για να δεις αυτή την ταινία – σταθμό, αν δεν την έχεις δει ήδη στην τηλεόραση. Εδώ μιλάμε για ένα ωραίο και έντονο έργο, με έναν Jean Reno σε έναν ρόλο που όχι μόνο σημάδεψε τον ίδιο αλλά και τον σκηνοθέτη του έργου, Luc Besson, ταυτόχρονα βλέπουμε την 13χρονη Natalie Portman με μια καταπληκτική ερμηνεία, που δείχνει στο κοινό ότι από εκείνη την ηλικία είχε τα φόντα για να αναδεχτεί σε μια μεγάλη ηθοποιό. Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή, ειδικά στις πρώτες σκηνές, με την προσπάθεια του Léon να φτάσει έναν έμπορο ναρκωτικών και τους τρόπους που σκαρφίζεται για να φτάσει μέχρι σε εκείνον, είναι εκπληκτική. Το σενάριο επίσης δημιουργημένο από τον Besson, μας κάνει να συμπάσχουμε με τους ¨κατεστραμμένους¨ χαρακτήρες και να μην κολλάμε μόνο στο γεγονός ότι σκοτώνουν αβέρτα, αλλά να νοιώθουμε κατανόηση, γιατί έχουν περάσει και τέρατα στην ζωή τους. Το μόνο περίεργο στο έργο είναι πως ο Besson έβαλε την μικρή Mathilda να ερωτεύεται τον 40άρη Léon και να του την πέφτει στην ψύχρα. Μετά έμαθα πως ο ίδιος ο Besson όταν ήταν 32 είχε συνάψει σχέσεις με μια 15χρονη κοπέλα την οποία μάλιστα έβαλε στην ταινία ως την ξανθιά πόρνη που εμφανίζεται στις πρώτες σκηνές του έργου. Τέλος το μόνο που έχω να πω για την ταινία είναι ότι μου άρεσε πολύ και πιστεύω πως υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που να μην τους άρεσε έστω και λίγο.


Ποιον θα έπαιζα : Θα μπορούσα άραγε να κάνω τον Léon ή θα με φάνε στα πρώτα δεύτερα;


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου δολοφονούν την οικογένεια της Mathilda. Ειδικά η δολοφονία της μητέρας της στην μπανιέρα ήταν πολύ καλά σκηνοθετημένη.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνές εκείνες που η Mathilda περνούσε τα όρια και την έπεφτε στην ψύχρα στον Léon.


Δες την : Για τους καταπληκτικούς Reno, Portman και Oldman, για την μοναδική σκηνοθεσία και το ψυχρό ρεαλισμό του σεναρίου από τον Besson.


Μην την δεις: Γιατί δεν είσαι φαν τέτοιων ταινιών.


Με ποιον να την δεις : Δες την με την κοπέλα σου ή και με φίλους.


Μην την δεις με : Με άτομα που δεν μπορούν τα έργα με σκοτωμούς και μαφίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis