fwto

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

The Illusionist


Υπόθεση : Ένα νεαρό φτωχό αγόρι ερωτεύτηκε την μικρή βαρόνη Sophie (Jessica Biel), καθώς όμως οι κοινωνικές τους τάξεις, δεν τους επιτρέπουν να είναι μαζί, χωρίζουν και ο νεαρός εγκαταλείπει την πατρίδα του, με σκοπό να ξεχάσει την μικρή κοπέλα και να ταξιδέψει στον κόσμο. Βιέννη 1900 και το μικρό αγόρι έχει επιστρέψει με το όνομα Eisenheim (Edward Norton) και είναι πλέον ένας ξακουστός μάγος. Σε μια παράσταση που είχε, συνάντησε την παλιά του αγαπημένη και καθώς το πάθος ξαναφούντωνε, άρχισαν να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσα στον ίδιο και στον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Leopold, ο οποίος έχει σκοπό να παντρευτεί την βαρόνη Sophie για προσωπικό του συμφέρων.


Κατηγορία ταινίας : Οφθαλμαπατήθηκα!


Γενικά : Θυμάμαι πως όταν έβγαινε στους κινηματογράφους το ¨ The Illusionist ¨ είχε να αντιμετωπίσει το αντίπαλο δέος το ¨ The Prestige¨ που πάλι είχε να κάνει με μάγους και οφθαλμαπάτες. Εμένα το ¨The Prestige¨, το οποίο είναι μέσα στο αφιέρωμα του Αυγούστου, δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί είχα καταλάβει τι γίνετε σχεδόν από την μέση της ταινίας. Το ¨ The Illusionist ¨ αν και δεν έχει την ανάλογη λάμψη με το ¨The Prestige¨, πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερο από πάρα πολλές απόψεις. Καταρχήν την ανατροπή που γίνετε στο τέλος δεν την περίμενα, πράγμα που με ξάφνιασε ευχάριστα. Ακόμη η ταινία είναι απίστευτα ατμοσφαιρική και η φωτογραφία της άψογη. Σε αντίθεση με το Prestige εδώ τα μαγικά κόλπα δεν αναλύονται ούτε αποκαλύπτονται τα τεχνάσματα τους και μας δίνετε η δυνατότητα να βυθιστούμε στην οφθαλμαπάτη(;) τον μαγικών κόλπων. Ίσως το μόνο αρνητικό σε αυτή την ταινία να είναι ο Edward Norton. Επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ να τονίσω ότι είναι καταπληκτικός ηθοποιός και σκίζει στον ρόλο του Eisenheim, αλλά εμένα αυτό που δεν μου αρέσει στον Norton (σε όλους τους ρόλους του, όχι μόνο σε αυτόν) είναι η περίεργη και ελαφρώς ψιλή φωνή του. Είναι λίγο παράταιρο να βλέπεις έναν μυστηριώδη και σκοτεινό μάγο να μιλάει με τσιριχτή φωνή, σου χαλάει πάρα πολύ την εικόνα. Παρόλα αυτά είναι εξαίσιος στον ρόλο του, το ίδιο και ο Paul Giamatti στον ρόλο του επιθεωρητή της αστυνομίας που από το πρώτο λεπτό του έργου θέλεις να τον πλακώσεις στο ξύλο. Η Jessica Biel πιστεύω ότι δικαίωσε την αναγκαστική επιλογή της στον ρόλο της βαρόνης Sophie, όταν η Liv Tyler τα βρόντηξε όλα και για άγνωστους λόγους έφυγε από τα γυρίσματα. Ακόμη η μουσική της ταινίας αφήνει ένα μυστήριο όπως ακριβώς και η ίδια η ταινία και σε μεταφέρει σε παλιές εποχές στην μακρινή Βιέννη. Κλείνοντας μια ταινία πολύ καλύτερη και προσεγμένη από το Prestige.


Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα να κάνω τον ρόλο του Paul Giamatti, τον επιθεωρητή της αστυνομίας, μπορεί να ήταν για ξύλο στην αρχή του έργου, αργότερα όμως άνοιξαν τα μάτια του και είδε το αληθινό πρόσωπο του πρίγκιπα και τον έβαλε στην θέση του.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου ο πρίγκιπας έχει καλέσει στο παλάτι τον Eisenheim για μια επίδειξη των ικανοτήτων του και εκείνος του κάνει το κόλπο με το σπαθί….


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή μια χαρά ήταν, απλά εγώ έκανα έναν άσχετο συσχετισμό και την χάλασα. Σε μια παράσταση του Eisenheim, βλέπουμε το κόλπο με την πορτοκαλιά, όπου σε έναν κουβά με χώμα ρίχνετε ένας σπόρος και ξαφνικά αρχίζει αν φυτρώνει ένα δέντρο πορτοκαλιάς. Μου θύμισε τόσο πολύ τον Uri Geller που φώναζε φύτρωσε(!), που πολύ απλά με ξενέρωσε.


Δες την : Για την πολύ καλή πλοκή του, για το καλογραμμένο σενάριο, για την ατμοσφαιρική της προσέγγιση, για την φωτογραφία της, για τον Norton (χωρίς την φωνή), για την μουσική και για τα μαγικά κόλπα.


Μην την δεις : Αν πιστεύεις ότι το ¨The Prestige¨ είναι πολύ καλύτερο.


Με ποιον να την δεις : Δες την με φίλους.


Μην την δεις με : Τον Uri Geller!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis