fwto

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Harry Potter and the Half-Blood Prince


Υπόθεση : Το έκτο έτος της φοίτησης του Harry (Daniel Radcliffe) ξεκίνα με την πλήρη αποδοχή από τον κόσμο των μάγων ότι ο σκοτεινός άρχοντας έχει επιστρέψει. Η σχολή Hogwarts βρίσκετε σε πλήρη επαγρύπνηση καθώς θεωρείτε σημαντικό ¨κάστρο¨ για την άμυνα για τον κόσμου των μάγων, ενώ παράλληλα στο σχολείο βρίσκονται δυο θανάσιμοι εχθροί του Voldemort και των θανατοφάγων του, ο Harry Potter και ο Dumbledore (Michael Gambon). Καθώς το έτος κυλά, ο Dumbledore προσπαθεί να συλλέξει αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική ζωή του σκοτεινού άρχοντα, για να ανακαλύψει πιο είναι το σχέδιο του και να βρει το τρωτό του σημείο. Σε αυτή την διαδικασία ζητείτε η βοήθεια του Harry ο οποίος είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον διευθυντή του σχολείου, μέχρι την τελική και μοιραία στιγμή του.


Κατηγορία ταινίας : Χαριποτερομανία!!!


Γενικά : Αχ! Ένα δράμα αυτή η ταινία, τι συγκίνηση στο τέλος του βιβλίου, αλλά και όταν έβλεπα την ταινία πάλι είχα συγκινηθεί, γιατί ρε παιδί μου ο θάνατος του Dumbledore είναι ένα συγκλονιστικό, απρόσμενο και τραγικό γεγονός, για αυτό και μόνο το γεγονός θα κάτσεις να δεις την ταινία, γιατί κατά τα άλλα έχει πολλά στοιχεία που με το ζόρι φτάνουν την μετριότητα. Από την μια ο Ralph Fiennes δεν κάνει καμία εμφάνιση ως Voldemort και έτσι χάνετε το σασπένς, από την άλλη υπήρχαν τρομερά κενά, μεγάλες ανακρίβειες και αρκετές φορές άσχετη πλοκή σε σύγκριση με το βιβλίο. Μα! να μην δείξουν τον πόλεμο μέσα στην σχολή, μεταξύ μαθητών και θανατοφάγων… αίσχος! Μένω λοιπόν στα κενά του έργου, γιατί άφησαν μεγάλο δρόμο να καλύψει η έβδομη ταινία και φυσικά για αυτό τον λόγο θα την γυρίσουν σε δυο μέρη. Παράλληλα στην ταινία βλέπουμε πως οι ήρωες μεγάλωσαν αρκετά και έχουν τις πρώτες τους σχέσεις και τις πρώτες τους ζήλειες, που προσφέρουν μια πιο ανάλαφρη νότα στο μαύρο φόντο του έργου. Επίσης μετά από την δεύτερη ταινία βλέπουμε επιτέλους έναν ολόκληρο αγώνα Quidditch συν τα δοκιμαστικά. Η ενδιαφέρουσα πληροφορία που έμαθα, χαζεύοντας για αυτή την ταινία, είναι πως ο Dumbledore είναι για την ακρίβεια gay και η μόνη ρομαντική σχέση που είχε ήταν με έναν μάγο τον οποίο αναγκάστηκε να σκοτώσει γιατί εντρύφησε στην μαύρη μαγεία και από ότι κατάλαβα όλα αυτά θα τα δούμε στην έβδομη ταινία, άλλα δεν πιστεύω ότι θα το διατυμπανίσουν, πιθανώς να το αφήσουν να υπονοηθεί όπως και στο βιβλίο. Η ερμηνείες πολύ καλές από όλους και από τους νεότερους, αλλά και από τους μεγαλύτερους και πιο έμπυρους ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία σχετικά καλή, συμβαδίζει με την προηγούμενη, αν και έχει μερικά λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Τέλος μια καλή ταινία που περνά τον μέσο ορό των ταινιών του Harry Potter και προδιαθέτει το κοινό για μια φανταστική έβδομη συνέχεια, τον Νοέμβριο που μας έρχεται!


Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα να κάνω τον καινούργιο καθηγητή Horace Slughorn, όχι μόνο γιατί έχει έναν ρόλο κλειδί για την συνέχεια του έργου αλλά πολύ περισσότερο γιατί ο καταπληκτικός Jim Broadbent του έδωσε πνοή και ζωντάνια.


Αγαπημένη σκηνή : Από τις τελευταίες και πιο συγκινητικές του έργου, αυτή που όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές σηκώνουν τα ραβδιά τους στον ουρανό με ένα μικρό άσπρο φως ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Dumbledore. Μια σκηνή που μπορεί να μην υπάρχει στο βιβλίο αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να συγκινήσει και τον πιο συντηρητικό φαν της σειράς.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή που δεν υπήρξε στο έργο. Μιλάω φυσικά για την σκηνή της μονομαχίας στο κάστρο ανάμεσα σε μαθητές –καθηγητές και θανατοφάγους, η οποία δεν παρουσιάστηκε στην ταινία και αντί για αυτής πηδάμε κατευθείαν στον θάνατο του Dumbledore.


Δες την : Γιατί είναι η συνέχεια της σειράς, έχει σοβαρέψει πολύ το στόρι, οι ηθοποιοί παίζουν αρκετά καλά, η σκηνοθεσία και το σενάριο παρόλα τα λάθη τους είναι σε ικανοποιητικά επίπεδο και για την συγκινησιακή φόρτιση που προσφέρει στο τέλος.


Μην την δεις: Αν βαριέσαι αφάνταστα να χάσεις 2 ½ ώρες βλέποντας μια ακόμα ταινία με τον Harry Potter, ο οποίος όχι μόνο δεν σταματά να μπλέκει σε περιπέτειες αλλά δεν λέει να τελειώσει και το σχολείο του να μας αφήσει και εμάς στην ησυχία μας.


Με ποιον να την δεις : Με την Χαριποτεροπαρέα σου!

Μην την δεις με : Με άτομα που δεν συμπαθούν τον Harry Potter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis