fwto

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Goodbye Lenin!


Υπόθεση : Ανατολική Γερμανία, έτος: 1989. Ο Alex Kerner διαμαρτύρεται μαζί με πάρα πολύ κόσμο ενάντια στο καθεστώς της χώρας. Την ίδια ώρα η Christiane Kerner, η μητέρα του Alex, βλέπει την αστυνομία να συλλαμβάνει τον γιο της και φορτισμένη από την σκηνή παθαίνει έμφραγμα και πέφτει σε κώμα. Τους επόμενους μήνες, όπου και η Christiane ήταν στο νοσοκομείο, πολλά πράγματα άλλαξαν στην Γερμανία. Το τείχος έπεσε και ξαναενώθηκε η Ανατολική με την Δυτική Γερμάνια, ενώ τα ίδια μέλη της οικογένειας Kerner άρχισαν να αλλάζουν με την εισβολή του καπιταλιστικού κόσμου στις ζωές τους. Όταν η Christiane ξυπνά από το κώμα, η γιατροί προειδοποιούν τον Alex να προσέχει την μητέρα του ώστε να μην συγκινηθεί και φορτιστεί συναισθηματικά, γιατί κάτι τέτοιο θα την οδηγήσει σε έναν ακόμα έμφραγμα και ίσως στον θάνατο. Έχοντας υπερβολική αγάπη για την μητέρα του, ο Alex φροντίζει με όποιον τρόπο μπορεί να παρουσιάσει σε εκείνην ένα κόσμο χωρίς την εισβολή του καπιταλισμού στην ζωή τους και διατηρώντας τις σοσιαλιστικές ιδέες της Δυτικής Γερμανίας, με λίγα λόγια για την Christiane το τοίχος δεν είχε πέσει ακόμα!!!


Κατηγορία ταινίας : Μάνα κουράγιο!!!


Γενικά : Είχα πολύ καιρό να δω μια ευρωπαϊκή ταινία και τι καλύτερη επιλογή, για την επιστροφή μου στην ποιότητα, από μια ταινία που γέννησε ο καταπληκτικός γερμανικός κινηματογράφος. Το Goodbye Lenin προσπαθεί να δήξει τα γεγονότα που στιγμάτισαν (για μια ακόμα φορά) την Γερμάνια, με μια πιο εύθυμη νότα, χωρίς να τονιστεί το βάρος και η μαυρίλα εκείνης της εποχής. Το σενάριο πραγματικά πανέξυπνο και πρωτότυπο, βάζει μια σκληροπυρηνική σοσιαλιστική μητέρα να πέφτει σε κώμα, λίγο πριν της τρομακτικές πολιτικές αλλαγές που έγιναν μετά την πτώση του τοίχους. Όταν ξυπνάει από το κώμα και έχοντας εύθραυστη υγεία, ο γιος της Alex αποφασίζει να παίξει ένα καλοστημένο παιχνίδι, για να διατηρήσει το όνειρο της Δυτικής Γερμανίας ζωντανό στο μυαλό της μητέρας τους αλλά κυρίως για να διατηρήσει την ίδια ζωντανή. Έτσι ο καημένος Alex μπαίνει σε μια αρκετά δύσκολη και ενδιαφέρουσα για τον θεατή διαδικασία, να διατηρήσει τα πάντα μέσα στο σπίτι αλλά και στους ανθρώπους γύρω από την μητέρα του σε μια προ – την – πτώση – του τοίχους- κατάσταση. Έτσι δημιουργεί ψεύτικες ειδήσεις, ψεύτικες εκπομπές, φοράει συντηρητικά ρούχα, ψάχνει τρόφιμα από την πρώην Δυτική Γερμανία που έχουν πλέον χαθεί και ότι άλλο μπορούσε έτσι ώστε να κρατήσει στο μυαλό της μητέρα του ζωντανή την ιδέα της σοσιαλιστικής Γερμανίας. Φυσικά συναντά εμπόδια αλλά η αγάπη του για την μητέρα του τα υπερνικά όλα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, που με έκανε επιτέλους να καταλάβω την διαφορά της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία και να καταλάβω όλες τις δυσκολίες που περνούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή και πόσο συνταρακτικές ήταν οι αλλαγές που έγιναν στην χώρα. Η ταινία έχει παρά πολύ ενδιαφέρον ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τίποτα για την τότε πολιτική της χώρας, έχει πολύ έξυπνη υπόθεση, καλοδουλεμένο σενάριο και σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες από τους Daniel Brühl και Kathrin Sass. Μια ταινία που άσχετα από τα ξένα σε μας γεγονότα μπορεί να μας κρατήσει στις οθόνες μας και να περάσουμε ευχάριστα 2 ώρες.


Ποιον θα έπαιζα : Θα ήθελα να κάνω τον Denis έναν φίλο του Alex, που τον βοηθούσε σε όλα εκείνα τα πράγματα που θα απότρεπαν την μητέρα του Alex από το καταλάβει ότι η Δυτική Γερμανία δεν ισχύει πια.


Αγαπημένη σκηνή : Όταν η μητέρα του Alex, βγαίνει από το σπίτι και κατεβαίνει στους δρόμους και βλέπει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην μικρή της χώρα.


Χειρότερη σκηνή : Όταν η Christiane ξαναμπαίνει στο νοσοκομείο και τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλά και όλοι ξέρουν ότι θα πεθάνει.


Δες την : Για το πρωτότυπο σενάριο, για την έξυπνη παρουσίαση ενός ιστορικού θέματος, για τις καλές ερμηνείες και την πολύ καλή μουσική, η οποία μπορεί να είναι και από το soundtrack του Ameli αλλά μπορεί να κάνω και λάθος…. Μάλλον λάθος κάνω….


Μην την δεις : Γιατί μπορεί να σου είναι τελείως αδιάφορη η υπόθεση της ταινίας, ενώ η γερμανική γλώσσα να σου φαίνετε αβάσταχτη στα αυτιά σου.


Με ποιον να την δεις : Μόνος ή με κανένα φίλο που δεν βλέπει μονό Αμερικάνικες ταινίες.


Μην την δεις με : Με την κοπέλα σου, δεν θα της αρέσει, πίστεψε με , θα βαρεθει!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis