fwto

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

The Ghost Writer


Υπόθεση : Ένας συγγραφέας φάντασμα (Ewan McGregor) έχει προληφθεί για να ολοκληρώσει την αυτοβιογραφία του Adam Lang (Pierce Brosnan), πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει αποσυρθεί στην Αμερική μαζί με την γυναίκα του. Σύντομα ο Adam Lang βρίσκετε κατηγορούμενος για εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο με διεθνής διακλαδώσεις, που αποκαλύπτουν πόσο μπορεί κανείς να ¨τραβήξει¨ τα πράγματα για να διατηρηθεί η ¨ειδική σχέση¨ ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Όμως πολύ πριν την αμφισβήτηση, πριν καν κλείσει την συμφωνία με τον εκδότη, ο συγγραφέας δέχεται αλάνθαστα μηνύματα πως το πομπώδες και μπερδεμένο υλικό που του έχει δοθεί για ξεκαθάρισμα είναι υψίστης σημασίας και μπορεί με την δημοσίευση του να προκαλέσει αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Αμερικής.


Κατηγορία ταινίας : (Happy birthday) Mister President!


Γενικά : Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι στο καλό έγινε στην ταινία. Καταρχήν για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις όταν λέμε συγγραφέα φάντασμα δεν εννοούμε πραγματικό φάντασμα σαν αυτά που κυνηγούσε ο scooby doo, είναι πραγματικός άνθρωπος μόνο που δεν αναφέρετε πουθενά το όνομα του και έτσι αυτοαποκαλούταν φάντασμα. 2 ώρες έβλεπα έναν συγγραφέα φάντασμα, από τι μια να προσπαθεί να γράψει μια αυτοβιογραφία, να αλλάζει στρατόπεδα σύμφωνα με τις καινούργιες πληροφορίες που του δίνονταν, να πίνει (πολύ!), να καταδιώκετε από δολοφόνους, να πηδά μάντρες λιμεναρχείων, να πηδά την γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας και να κοιμάται (πολύ!). Στο τέλος βέβαια τα πράγματα εξηγούνται και έχουμε μια μεγάλη ανατροπή και το χαιρέκακο ύφος του McGregor που τα είχε καταλάβει όλα. Το απίστευτο με αυτή την ταινία είναι πως είχε προγραμματιστεί να γυριστεί στην Αμερική αλλά τελικά γριίστικε στην Γερμανία γιατί ο Roman Polanski ήταν στην ελβετική φυλακή για βιασμό ανηλίκου, αλλά παρόλα αυτά κέρδισε την αργυρή άρκτο στο διεθνές φεστιβάλ του Βερολίνου για την καλύτερη σκηνοθεσία. Ο Ewan McGregor πολύ καλός όπως πάντα, όλη η ταινία ήταν πάνω του, δεν υπήρχε πλάνο που να μην ήταν χωμένος, μας έδηξε και το κωλαράκι του στα γρήγορα για να μην ξεχνιόμαστε. Ενδιαφέρουσα ήταν η Kim Cattrall που μόνο στα ¨Sex and the City¨ και στο καμένο ¨Mannequin¨ την έχω δει, εδώ επιτέλους να την δούμε σε ένα πιο σοβαρό ρόλο την μεγαλοκοπέλα. Σε αυτό το σημείο θα αναθεωρήσω την άποψη μου για τον Pierce Brosnan που στο ¨ The Greatest¨ μου έφερε γέλια από την ερμηνεία του. Σε αυτή είναι λίγο καλύτερος πιο σοβαρός αλλά δεν εμφανίζετε και πάρα πολύ καθώς έπαιζε μαζί με τον McGregor και ντρεπόταν την σύγκριση. Κλείνοντας είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, με πολλές και ύποπτες ομοιότητες με τον Tony Blair, τον Clinton και τις Πρώτες Κυρίες των μεγάλων δυνάμεων.


Ποιον θα έπαιζα : Λέω να κάνω τον ρόλο του φαντάσματος.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή στο αεροδρόμιο, την στιγμή ακριβώς που κατεβαίνουν όλοι από το προεδρικό αεροπλάνο.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή που η γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού μπαίνει το δωμάτιο του φαντάσματος με το μπουρνούζι. Τς τς τς ντροπής πράγματα!


Δες την : Για τον McGregor, για το ενδιαφέρων σενάριο και την καλή σκηνοθεσία και για την αργή και αγωνιώδη μουσική.


Μην την δεις : Γιατί μπορεί να σε μπερδέψει η γρήγορη και μπλεγμένη πλοκή της.


Με ποιον να την δεις : Με λίγους φίλους.


Μην την δεις με : Με την κοπέλα σου, θα βαρεθεί!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis