fwto

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

THE MESSENGER(2009)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
I AM SOLDIER BUT I 'VE GOT SOUL!!!
Παίζουν:Ben Foster,Woody Harrelson,Samantha Morton,Steve Buscemi,Jena Malone
Σκηνοθεσία:Oren Moverman


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ,ΔΡΑΜΑ

Ένας αμερικανός στρατιώτης(BEN FOSTER) επιστρέφει από τον πόλεμο, αλλά αντί για την πολυπόθητη προαγωγή, του ανατίθεται μαζί με ένα άλλο αξιωματικό(WOODY HARRELSON) να ανακοινώνουν στις οικογένειες των αμερικανών στρατιώτων τον θάνατο τους στο πεδίο της μάχης.Η στάση τους πρέπει να είναι πάντα ουδέτερη,αλλά ο Will κάποια στιγμή πέφτει σε ηθικό δίλημμα, όταν μπλέκει συναισθηματικά με μια χήρα αξιωματικού(SAMANTHA MORTON).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Όταν πρωτοαντίκρυσα το εξώφυλλο της ταινίας λέω πάλι ταινία με πόλεμο?πάλι ταινία- πλύση εγκεφάλου?κι όμως έπεσα έξω.Σαφώς υπάρχουν στρατιώτες στην ταινία αλλά η πλοκή,μας παραπέμπει αλλού.
Στα συναισθήματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις των οικογενειών των στρατιωτών που χάνονται!Λύπη,απόγνωση,σοκ,θρήνος,θυμός,οργή,περηφάνεια ακόμη και ανακούφιση, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.
Αλλα δεν είναι μόνο αυτό.Πως είναι άραγε η θέση αυτών που το ανακοινώνουν?Από τη μια ο σκληρός και άκαμπτος αξιωματικός που λειτουργεί σαν ρομπότ, χωρίς συναισθηματισμούς και ανάμειξη κάνοντας απλά το καθήκον του, και από την άλλη ο δεύτερος που ακόμη και σαν στρατιώτης δεν ξεχνά ότι έιναι άνθρωπος και ξεπερνά τα όρια με την χήρα ενός αξιωματικού.
Καταπληκτικές ερμηνείες με τον WOODY να μας τρίβει στη μούρη ότι είναι ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΟΥ(ήταν και υποψήφιος για όσκαρ),όπως πολύ καλός και ο BEN FOSTER.Αυτή που δεν μου άρεσε καθόλου, αν και τη θεωρώ καλή ηθοποιό είναι η MORTON, ο ρόλος της απαιτούσε περισσότερο θηλυκότητα και περισσότερο συναίσθημα τέλος παντων, κάτι που δεν βγάινει στην ταινία.Έχει και αυτό το ηλίθιο μισοκοιμησμένο υφάκι και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.
Διαφορετικά μιλάμε για μία πολύ,ανθρώπινη και συναισθηματικά φορτισμένη ταινία που αντιμετωπίζει το θέμα του πολέμου από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά και στην τελική δεν είναι σκοπός της να μας μιλήσει τόσο για αυτόν, όσο για τα αισθήματα που προκαλεί στους στρατιώτες αλλά και τις οικογένειες τους.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-0\5
δεν νομίζω

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-3\5
αν και βαρύ το θέμα της, δεν κλαις

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?
(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-3\5
συναισθήματα ναι αλλά βρε samantha αφού δεν το έχεις!γιατί το κάνεις?

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5
μακριά από πεδία μάχης η ταινία!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-3\5
μπορούσε και καλύτερα!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-4\5
ουφ!άντε να πεις στον άλλο ότι ο άνθρωπος του ''έφυγε''!άνθρωπος είσαι,όχι ρομπότ!

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-0\5
καθαρά ανθρώπινη ταινία!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDRACK)-2\5
αν θες να ''πέσεις'',αλλά βάλε και το i 've got soul but i'm not a soldier''των killers!που εμνεύστηκα από το τραγουδάκι τους για τον εναλλακτικό!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis