fwto

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Magnolia


Υπόθεση : Ο Jimmy Gator (Philip Baker Hall) είναι για 30 χρόνια ο παρουσιαστής της εκπομπής "What Do Kids Know?". Ο Stanley είναι ένα από τα πιο έξυπνα παιδιά που παίζουν αυτή την στιγμή στο τηλεπαιχνίδι. Ο Jimmy έχει αποξενωθεί από την κόρη του Claudia (Melora Walters), η οποία είναι χρήστης κοκαΐνης. Ο Donni Smith (William H. Macy) έχει υπάρξει παιδί θαύμα στην εκπομπή του Jimmy πριν αρκετές δεκαετίες. Ο Frank Mackey (Tom Cruise) είναι ένας πολύ επιτυχημένος ομιλητής, ο οποίος ειδικεύετε στην εμψύχωση των ανδρών για το πώς να καταφέρουν να ¨Χτυπήσουν¨ γκομενάκια. Ο αστυνόμος Kurring (John C. Reilly) δέχεται μια κλίσει για διατάραξη κοινής ησυχίας και επισκέπτεται το σπίτι της Claudia. Ο πλούσιος τηλεοπτικός παραγωγός Earl Partridge (Jason Robards), βρίσκετε καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγο καρκίνου στους πνεύμονες και η μόνη του παρέα είναι ο Phil (Philip Seymour Hoffman) ο νοσοκόμος του. Η Linda (Julianne Moore), η όμορφη γυναίκα του τον παντρεύτηκε για τα λεφτά του, τα οποία τα εκλαμβάνει από το τηλεπαιχνίδι "What Do Kids Know?", του οποίου παρουσιαστής είναι ο Jimmy Gator και έχει και εκείνος καρκίνο.


Κατηγορία ταινίας : Τυχαίο; δεν νομίζω!


Γενικά : Το έργο ξεκινάει με την (Εκτενή) αφήγηση τριών ιστοριών που βασίζονται στις συμπτώσεις. Από εκεί και ύστερα μας συστήνονται 9 χαρακτήρες των οποίων οι ζωές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με έναν πολύ μοιραίο, ας πούμε τρόπο. Τους ακλουθούμε τον καθένα ξεχωριστά μέσα στην διάρκεια μιας μέρας και βλέπουμε τις ζωές τους σιγά – σιγά να αλλάζουν ριζικά. Η ταινία σε καμία περίπτωση δεν με ενθουσίασε, όχι ότι είναι για πέταμα, απλά εμένα προσωπικά με άφησε παντελώς αδιάφορο. Την ταινία την είδα γιατί αρκετές φορές μέσα στην σινεφίλ – καμένη παρέα μου, έχει ακουστή η ατάκα από την συνάδελφο – Blogαγωνίστρια Ελένη η ατάκα: «Τι μπούρδα ταινία ήταν αυτή, είναι δυνατόν να βρέχει βατράχια;;;» Ναι αγαπημένη μου Ελένη, βρέχει βατράχια και το θέμα είναι ότι ο σεναριογράφος - σκηνοθέτης το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό και προϊδεάζει τον θεατή για αυτό το γεγονός σε πολλές φάσεις του έργου. Πρέπει να σου πω ότι στην Βίβλο, ναι καλά διάβασες, και συγκεκριμένα στο βιβλίο της Εξόδου, παράγραφος 8:2 (Αν λέγετε έτσι, δεν είμαι κάλος στα θρησκευτικά, για αυτά ρωτήστε την Κατερίνα), λέει: «Αν δεν τους αφήσεις να φύγουν, θα σου ρίξω βατράχια….» κάτι τέτοιο σε ελληνική μετάφραση. Έτσι λοιπόν ο Paul Thomas Anderson βάζει πάρα μα πάρα πολλά στοιχεία στην ταινία όπου φαίνετε ο αριθμός 8 και 2 κολλητά, για να κάνει την συσχέτιση με το βιβλικό γεγονός. Εγώ θα πω ότι ο Paul έψαχνε ευκαιρία για να μας πει ότι ήταν κάλος στα θρησκευτικά. Τέλος πάντων μέσα σε όλα αυτά η ταινία κρατά 3 ώρες, με ένα συνεχές μπίρι μπίρι (σ.σ. Πολλά λόγια), το οποίο πραγματικά δεν αποσκοπούσε σε κανέναν άλλο σκοπό πάρα μόνο για να γεμίσουν οι 3 ώρες. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι αυτό το Τυχαίο; Δεν Νομίζω, που έχει σε όλη την διάρκεια της, η ταινία. Όλοι οι χαρακτές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους και με αυτό τον τρόπο βοηθούν τον καθένα να προχωρήσει από την στασιμότητα που έχει εκείνη την στιγμή η ζωή του και να φτάσει σε ένα καινούργιο στάδιο της ζωή του.


Ποιον θα έπαιζα : Η ταινία έχει ήδη πάρα πολύ κόσμο, εγώ τον πάρα πολύ κόσμο δεν τον μπορώ, οπότε θα κάτσω σπίτι μου.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου η Julianne Moore περιμένει να πάρει κάποια ισχυρά φάρμακα και ο φαρμακοποιός και ο βοηθός του, της κάνουν διάφορες απρεπής και προσωπικές ερωτήσεις. Τα παίρνει λοιπόν η Julianne και τους πατάει ένα βρισίδι, ένα ξεχέσιμο άλλο πράγμα… τα είπε και ξεθύμανε η γυναίκα γιατί είχε τα προβλήματα της δεν θα ανεχόταν και τους τρόμπες να της κάνουν και ερωτήσεις.


Χειρότερη σκηνή : Είναι κάποια στιγμή μέσα στο έργο και όλοι οι ηθοποιοί, ότι και να έκαναν στις προηγούμενες σκηνές τους, αρχίζουν να τραγουδάνε το τραγούδι που ακούγετε, είναι δυνατόν; Έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα σε έργο, τι σκηνοθετική μπούρδα είναι αυτή; Μπορεί να είχε ένα μήνυμα να περάσει αλλά όχι να μου βάλεις τον ετοιμοθάνατο να τραγουδάει σαν να πηγαίνει εκδρομή…. Έλεος πια!!!


Δες την : Γιατί για κάποιον λόγο η ταινία αρέσει σε πολύ κόσμο, οπότε μπορεί να αρέσει και σε σένα, επίσης η σκηνή με την βατραχοβροχή είναι αξεπέραστη.


Μην την δεις : Γιατί κρατά 3 ώρες, δεν λέει τίποτα το σημαντικό και το ουσιώδης, η μουσική είναι χάλια και το σκηνοθετικό – συνοριακό κόλλημα με το 8:2 είναι απλά εφηβικά παιχνιδάκια.


Με ποιον να την δεις : Οπωσδήποτε θέλει παρέα αυτή η ταινία, 3 ώρες μουγκά θα σου γυρίσει το μάτι, οπότε άρπαξε έναν φίλο σου, δέσε τον στην καρέκλα γιατί θα θέλει να φύγει και βαλε την ταινία στο DVD.


Μην την δεις με : Με την κοπέλα σου… αν θες να την δέσεις στην καρέκλα ξανασκέψου το, μπορείς να την δέσεις και χωρίς την ταινία, κάποια άλλη στιγμή!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis