fwto

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Walk the Line (2005)





Walk the Line (2005)
Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon. Σκηνοθεσία: James Mangold
Εναλλακτικός τίτλος: Sex, drugs and rock 'n' roll baby!!!!

Υπόθεση: Η ταινία είναι βιογραφική και αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της καριέρας του τραγουδιστή της country, Johnny Cash (Joaquin Phoenix) και εστιάζει στην σχέση και τον έντονο έρωτά του με την, επίσης, τραγουδίστρια June Carter (Reese Witherspoon). Η ταινία ξεκινάει απο τα παιδικά χρόνια του Cash, δείχνοντάς μας την φτωχική και δύσκολη ζωή του, την κακή σχέση που είχε με τον πατέρα του, η οποία χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του αδερφού του, γεγονός που επηρεάζει οριστικά την ζωή του Johnny και μετέπειτα και την μουσική του! Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Γερμανία, ο Johnny επιστρέφει στην πατρίδα και παντρεύεται τον πρώτο του έρωτα, την Vivian και εγκαταθίστανται στο Τενεσί όπου ο Cash κάνει διάφορες δουλειές για να φροντίσει την οικογένειά του, χωρίς όμως να εγκαταλείπει το όνειρό του να γίνει πετυχημένος τραγουδιστής. Τυχαία μια μέρα πέφτει πάνω σ'ενα studio ηχογραφήσεων και ζητάει απο τον παραγωγό να τον ακούσει! Αρχικά ο τελευταίος δεν ενθουσιάζεται απο την ερμηνεία του John και του ζητάει να πει ένα τραγούδι που να το "'νιώθει" πραγματικά! Έτσι γίνεται όντως και κάπως έτσι ξεκινάει η λαμπρή καριέρα του, με τις πετυχημένες συναυλίες και εμφανίσεις, τα μεγάλα hits και τους πολλούς δίσκους αλλά και τις κουραστικές περιοδείες που κρατούν μακριά τον Johnny απο την οικογένειά του και σταδιακά τον απομακρύνουν απο αυτήν! Σε μία όμως, από αυτές τις περιοδείες γνωρίζει την τραγουδίστρια June Carter, την οποία και ερωτεύεται έντονα αλλά δεν μπορούν να ζήσουν τον έρωτά τους στην παρούσα φάση γιατί και οι δυο ήταν παντρεμένοι τότε! Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας όμως βλέπουμε αυτή την σχέση να εξελίσσεται από φιλία σε έναν έρωτα έντονο και απαγορευμένο, που οδηγεί τον Cash στον εθισμό του στα ναρκωτικά έως την λύτρωσή του με την βοήθεια της June που τελικά πείθει να παντρευτούν και να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί ώσπου να του χωρίσει ο θάνατος το 2003 ( και μάλιστα με μόλις 4 μήνες διαφορά ο ένας απο τον άλλον!).

Για πες, για πες: Ξέρω οτι το πιο πιθανόν είναι, όση ώρα διάβαζες την υπόθεση της ταινίας να αναρωτιόσουν: " ποιος στον κόρακα είναι αυτός ο Johnny Cash" ; Δεν σε αδικώ όμως γιατί και γω τα τελευταία δυο χρόνια τον έμαθα απο την τραγουδάρα του, κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα, το "Hurt"! Και στην πορεία έμαθα και κανα δυό-τρείς διάσπαρτες πληροφορίες για αυτόν που στην ταινία κάπως διευκρινήστηκαν ακόμη περισσότερο! Τελικά, στην ταινία μαθαίνω οτι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους stars της μουσικής στην Αμερική την εποχή των 60's ( παιδί μου τον συγκρίνουν με τον Elvis, για τέτοια φάση σου μιλάω!) που κατάφερε να φέρει την country μουσική πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό! Επειδή όμως, εμεις εδώ στο Ελλάντα δεν έχουμε τέτοια ακούσματα, λογικό είναι να μην τον πολυξέρουμε τον άνθρωπο και να μη μας κινεί το ενδιαφέρον η ταινία που αφορά την ζωή του! Αλλά, επειδή η ζωή του έχει όλα τα κοινά χαρακτηριστικά ενος rock star.... ξέρεις τώρα, ναρκωτικά, γκόμενες, καταχρήσεις, έρωτες, λάμψη και δεν συμμαζεύεται!!!!........ βλέπεται ευχάριστα αν γενικά είσαι παλιοκουτσομπόλης και σε ιντριγκάρουν όλες αυτές οι ιστορίες για την ζωή των διασήμων! Σε προειδοποιώ όμως: έχει πολύ μουσική country μέσα που αν δεν σου αρέσει θα μπουχτήσεις λιγάκι!!!

Με αρέσει: Δεν μπορώ να κρίνω την υποκριτική των ηθοποιών γιατί δεν ξέρω πως ήταν στην πραγματικότητα οι δύο αυτοί άνθρωποι που υποδύθηκαν!!! Έτσι, δεν θα είμαι και πολύ αντικειμενική! Εμένα πάντως με έπεισαν οτι θα μπορούσαν να ήταν ένα αγαπημένο και πολύ ερωτευμένο ζευγάρι, που δεν μπορούσε όμως για πολλούς και διάφορους λόγους, να ζήσει τον έρωτά του για κάμποσο καιρό και έτσι έβρισκαν διέξοδο με τις κοινές τους περιοδείες και εμφανίσεις, προκειμένου, έστω και έτσι, να είναι μαζί! Υπήρχε καλή χημεία μεταξύ τους και μου άρεσε που έμαθα ότι και οι δυο οι ηθοποιοί τραγουδούσαν οι ίδιοι τα τραγούδια! Και τραγουδούσαν και αρκετά καλά μπορώ να πω!

Δεν με αρέσει: Δεν ξέρω τι εφταιξε ακριβώς....μάλλον το γεγονός οτι το είδα στον ΑΝΤ1 και, κάτι με τις διαφημίσεις, κάτι με το νυκτερινό δελτίο ειδήσεων που μεσολάβησε και η ταινία απο τις 12 που ξεκίνησε τελείωσε στις 2:45!!!!!............... Εγώ, δεν το κρύβω, αλλά κουράστηκα!!!! 'Ασε που, τελικά, αν δεν ξέρεις πολλά για έναν άνθρωπο, δεν λέει να κάτσεις να δεις την βιογραφία του!!! Δεν ξέρω ρε παιδί μου γιατί... ενώ η ταινία είχε καλή δομή, η πλοκή βέβαια δεν ήταν ιδαίτερα γρήγορη, άσε που και σε πολλές φάσεις ένιωθες οτι ήξερες πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα (αμάν και αυτοί οι διάσημοι ρε παιδί μου! Καρμπόν όλοι την ίδια ζωή κάνουν; Νισάφι πια!!!)....παρόλα αυτά όμως,δεν σου έκανε και ιδιαίτερο κλικ να κάτσεις να την δεις για να μάθεις ποιος είναι επιτέλους αυτός ο τύπος! Ενώ αν ήταν για τον Michael Jackson.....

Άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Ο Joaquin Phoenix επιλέχτηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Johnny Cash, του οποίου δήλωνε θαυμαστής, μετά την ερμηνεία του στον "Μονομάχο"! Για τις ανάγκες τις ταινίας, τόσο ο Joaquin όσο και η Reese Witherspoon, έμαθαν να παίζουν τα μούσικά όργανα των δύο καλλιτεχνών που υποδύθηκαν! Ωστόσο ο Phoenix ταλαιπώρησε πολύ την παραγωγή καθώς, ως φανατικός οικολόγος, απαίτησε και τα 56 κοστούμια της ταινίας να είναι φτιαχμένα από συνθετικά υλικά και όχι αυθεντικό δέρμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis