fwto

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

A SINGLE MAN (2009)


ΕΝΑΛΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ :
ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ!
Παίζουν : Colin Firth, Julianne Moore,Mathew Goode,Nicolas Hult
Σκηνοθεσία: Tom Ford

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ, ΔΡΑΜΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
Βρισκόμαστε στο 1962, στην κορύφωση της κρίσης με την Κούβα. Ο Jeorge Falkoner, είναι ένας 52χρονος καθηγητής πανεπιστημίου(Colin Firth), που ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει αφού έχει χάσει τον επί 16 χρόνια σύντροφο του(Mathew Goode) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα..Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής του ,όπου συναντά την στενότερη φίλη του (Julianne Moore), η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της διλήμματα για το μέλλον αλλά και την αναπάντεχη γνωριμία του με έναν από τους φοιτητές του(Nicolas Hult).


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Να πω καταρχάς ότι εγώ αυτόν τον TOM FORD , δεν γνώριζα , ότι ήταν σχεδιαστής μόδας και μάλιστα έκανα το τραγικό λάθος να τον στείλω μία ώρα γρηγορότερα στον τάφο, μπερδεύοντας τον με τον άλλο σχεδιαστή μόδας ALEXANDER MCQUEEN, που αυτοκτόνησε πρόσφατα
Anyway ήταν η πρώτη απόπειρα σκηνοθεσίας του FORD και ενώ πολλοί θα περίμεναν να πατώσει και να πάει να ράψει κανα ρούχο καλύτερα , αυτός τους τάπωσε κανονικότατα
Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές αν και αδικήθηκε στα όσκαρ(θα ήθελα να δω εκτός της υποψηφιότητας για α ανδρικο και υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία!).
Κατά την άποψη μου είναι μία από τις καλύτερες και κομψές ταινίες της χρονιάς, για να μη πω μία από τις καλύτερες που έχω δει ever!
Υποβλητική σκηνοθεσία , με πολύ πετυχημένα flash back της ζωής του πρωταγωνιστή, εναλλαγή φωτεινής εικόνας στο όμορφο παρελθόν του και πιο ψυχρών χρωμάτων στο μελαγχολικό παρόν του, φοβερή φωτογραφία και σκηνικά- μακιγιάζ-ενδύματα που παραπέμπουν στην εποχή του 60', βαθιά, ευαίσθητη, γλυκειά,μελαγχολική ερμηνεία του Colin Firth , αλλά και οι υπόλοιποι άψογοι με την Julianne Moore να ξεχωρίζει,πολύ αισθαντική μουσική με πιάνο που ταιριάζει απόλυτα στο κλιμα της ταινίας, και φυσικά ένα στόρυ που λάτρεψα , τόσο τρυφερό, ρομαντικό αλλά συνάμα και τόσο μελαγχολικό-φιλοσοφικό.
Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ταινίες τους ομοφυλόφιλους σαν καρικατούρες και είναι και λίγο της μόδας απλά να τους κοτσάρουν έτσι απλά για να υπάρχουνε, χωρίς να δίνεται βάρος σε μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση τους, κάτι που εδώ δεν ισχύει.Βέβαια πολλοί θα βιαστούν και πουν ότι δεν θέλουν να δουν την ταινία(μας φτάνει το brokeback mountain! και άλλα πολλά...), αλλά θα συμπληρώσω πως η ταινία σε καλεί να κοιτάξεις πέρα από τον έρωτα δύο αντρών , που θα μπορούσε να είναι ο έρωτας οποιονδήποτε 2 ανθρώπων,και εννοείται το σενάριο πάει λίγο παραπέρα και ουσιαστικά μας μιλά για τη ζωή, τον έρωτα , τη μοναξιά, το θάνατο.
Ο GEORGE , προσκολλήμένος στο παρελθόν του αρνείται να σχεδιάσει το μέλλον του, δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή του και ζει μονάχα στις στιγμές του παρελθόντος που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά η ζωή αποφασίζει τα του ρίξει χαστούκι την τελευταία μέρα της ζωής του αποδεικνύοντας του ότι είναι εκεί και τον περιμένει να συνεχίσει, αν και του επιφυλάσσει μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη.
Κλείνοντας να πω ότι ο NICOLAS HULT είναι το παιδάκι που πρωταγωνιστούσε στην ταινία ''ABOUT A BOY'' με τον HUGH GRANT αλλά εδώ εννοείται είναι αγνώριστος αφού είναι και 18 -19 χρονών πλέον !(μα πως περνούν έτσι τα χρόνια!!!) ενώ η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του CHRISTOFER ISHERWOOD TOY 1964.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-1,5 \5 ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ Η ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ Ο GEORGE ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ , Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ENA ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑ!PRIVATE ROOM ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΧΙ ΒΙΤΡΙΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΣΕ ΔΕΙ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ!!!!

ΘΑ ΚΛΑΨΩ ?(ΚΛΑΜΑ)- 0\5ΑΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒΑΡΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ , Η ΙΔΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΕΝΘΟΣ Η¨ ΒΑΡΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-4\5 ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΞΕΧΝΑ ΤΟ!!!!!! ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ 2 ΠΕΤΑΧΤΑ ΦΙΛΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΞΕΚΟΛΛΑ !!! ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ Η' ΝΑ ΨΥΧΟΠΛΑΚΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙΣ.

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-4\5 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ,ΑΝΟΥΣΙΑ , Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ......

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)- 5\5 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΦΕ ΑΛΛΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΡΟΥΧΟ , ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΟΜΨΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΣΑ!ΦΟΒΕΡΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ,ΡΟΥΧΑ ,ΜΑΚΙΓΙΑΖ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!ELEGANCE ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-4\5 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ABEL KORZENIOWSKI!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5\10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis