fwto

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

The Secret of Kells


Υπόθεση : Ο νεαρός Brendan, ζει σε ένα απομονωμένο χωριό, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, εξαιτίας των βαρβάρων, που συχνά κάνουν επιδρομές και καταστρέφουν την γη. Μια μέρα σαν τις άλλες, ένας ξακουστός εικονογράφος, καταφθάνει στο χωριό μαζί με ένα ανολοκλήρωτο βιβλίο, το οποίο φέρει πολλά μυστικά και τεράστια δύναμη. Ο εικονογράφος ζητά την βοήθεια του Brendan, για να μπει στο δάσος έξω από το χωριό και να βρει κάποιους ειδικούς σπόρους, που χρησιμεύουν στην παραγωγή μελανιού, για την ολοκλήρωση του βιβλίου. Ξεπερνώντας τους προσωπικούς του φόβους μπαίνει μέσα στο δάσος και γνωρίζει την Aisling, ένα ξωτικό που προστατεύει το δάσος. Παράλληλα οι βάρβαροι, ετοιμάζουν επιδρομή προς το χωριό του Berndan, για να το λεηλατήσουν.


Κατηγορία ταινίας : Παραμύθι


Γενικά : Τι να πω;; Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το παιδικό…. Οκ δεν είναι σε καμία περίπτωση η υπερπαραγωγή του ¨Up¨ και του ¨Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας¨, αλλά κρατάει έναν αξιοπρεπέστατο χαρακτήρα, έχοντας ένα πολύ ζεστό και γλυκό θέμα. Παράλληλα είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός, πως η εικονογράφηση έγινε με χρήση πολλών γεωμετρικών σχεδίων, όχι τόσο για να γίνει το έργο πιο ρεαλιστικό, αλλά πολύ περισσότερο για τα τονιστούν οι χιλιάδες συμβολισμοί της Ιρλανδέζικης μυθολογίας. Η αλήθεια είναι πως εμένα μου θύμισε τα παλιά Ρωσικά παραμύθια, που έβλεπα μικρός σε κάτι παραπληγικά περιφερικά κανάλια, που τα έβαζαν στις πιο άκυρες ώρες. Αυτά τα παραμύθια λοιπόν, όπως ακριβώς και αυτό, υστερούν σε φαντασμαγορικά τεχνάσματα της εικόνας, αλλά κρατάνε μια νοσταλγική νότα παράδοσης , φεύγοντας από την μαγεία της εικόνας και τονίζοντας περισσότερο το θέμα της ιστορίας. Ακόμη ψάχνοντας λίγο το θέμα, διαπίστωσα τις πάρα πολλές ομοιότητες που έχει το έργο με την ιρλανδική μυθολογία. Όλα όσα αναφέρονται είναι συνδεδεμένα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μεταξύ τους, μέσα στο χρόνο και στην ιστορία της Ιρλανδία. Το βιβλίο για παράδειγμα που γίνετε λόγος στο έργο, είναι πραγματικό, όπως και τα ονόματα των ηρώων, αλλά και τον τόπων. Να φανταστείς μέχρι και το όνομα της γάτας, είναι το ίδιο ενός Ιρλανδέζικου ποιήματος, αφιερωμένο σε μια γάτα ενός εικονογραφιστή. Κλείνοντας, είναι ένα πολύ όμορφο παραμύθι με διαφορετική σχεδίαση, από αυτή που έχουμε συνηθίσει, με πολύ δυνατά και ζωντανά χρώματα, με έντονο το στοιχείο της Ιρλανδίας στην μουσική, με μια γλυκόπικρη γεύση για το θέμα του, καθαρά εμπνευσμένο από την Ιρλανδική μυθολογία. Το καταπληκτικό αυτό καρτούν μπαίνει αποφασιστικά στις καρδιές κοινού και κριτικών με σκοπό να τις ζεστάνει.


Ποιον θα έπαιζα : Για μια ακόμα φορά θα κάνω έναν γάτο, τον Pangur Ban, τρελό γατόνι, με απίστευτους, σχεδόν ανθρώπινους μορφασμούς, που τον κάνουν αυτόματα έναν πολύ αγαπητό και δυνατό χαρακτήρα μέσα στο έργου.


Αγαπημένη σκηνή : Η σκηνή όπου ο Brendan παλεύει με το δαίμονα Κρομ Κρούακ, υπήρχε μια άψογη εναρμόνιση του ψηφιακού γραφικού με τα γεωμετρικά σχέδια, που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την ταινία, που την έκαναν αρτιότατη.


Χειρότερη σκηνή : Η αλήθεια είναι πως προς το τέλος, η ιστορία πηγαίνει πιο αργά, από όσο θα έπρεπε.


Δες την : Για τα εξαιρετικά γραφικά, για τους εκατοντάδες συμβολισμούς που είχαν όλα τα πράγματα και τα πρόσωπα στο έργο, για την πολύ όμορφη μουσική που συνοδεύει τις σκηνές και για την ποιότητα που έχει.


Μην την δεις : Γιατί δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε εμπορικό καρτούν.


Με ποιον να την δεις : Κοίτα, επειδή είναι παιδικό, είναι λογικό να το δεις μόνος σου, από την άλλη βέβαια, θα μπορούσες να το δεις και με μερικούς φίλους σου, που τους αρέσουν τα καινούργια και τα διαφορετικά.


Μην την δεις με : Με ξινά άτομα, που πιστεύουν ότι είναι πολύ εξελιγμένοι για να κάτσουν να δουν μια animation ταινία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis