fwto

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Mamma Mia!


Υπόθεση : Η 20χρονη, Sophia Sheridan (Amanda Seyfried) ζει με την μητέρα της Donna (Meryl Streep), σε ένα ειδυλλιακό Ελληνικό νησί. Πρόκειται να παντρευτεί και εύχεται, για ένα και μόνο πράγμα: να την παραδώσει ο πατέρας της στην εκκλησία. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας της και η μητέρα της δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει. Αφού βρήκε το ημερολόγιο της μητέρας της, από την περίοδο, που έμεινε έγκυος, η Sophia κάλεσε 3 άντρες, που θα μπορούσε κάποιος από αυτούς, να είναι ο πατέρας της. Η Sophia είναι πεπεισμένη, πως θα αναγνωρίσει τον πατέρα της μόλις τον δει, αλλά ανακαλύπτει, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Παράλληλα η Donna, γίνετε έξω φρενών, όταν συναντά τους 3 άντρες, από το αμαρτωλό παρελθόν της.


Κατηγορία ταινίας : Τραγούδι και κακό!!!


Γενικά : Τι χαρά, τι χαρά, σκίζει η βάρκα τα νερά…. Τι τραγούδι , τι μπρίο, τι νάζι, τι κωλοχτύπημα, ήταν αυτό; Αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις, όταν είδα την ταινία πέρσι (ή πρόπερσι δεν θυμάμαι!!), αλλά και χτες το βράδυ, που είδα το DVD, πάλι το ίδιο σκέφτηκα. Εμένα η ταινία μου άρεσε, ήταν χαρούμενη, ανάλαφρη, κεφάτη, ωραίο παίξιμο από τους ηθοποιούς, πασίγνωστα τραγούδια (τα περισσότερα) και πολύ όμορφα ελληνικά τοπία. Το Mamma Mia, είναι ένα θεατρικό musical, που παιζόταν για πάρα πολύ καιρό στο Broadway, μετά βέβαια έκανε μια τουρνέ, περνώντας και από την Ελλάδα και σπάζοντας τα ταμία. Αυτά δεν έχουν σημασία, σημασία έχει πως η ταινία, πήρε θετικές κριτικές, από μεγάλη μερίδα του κόσμου, κυρίως εδώ στην Ελλάδα, καθώς συνδεθήκαμε ελαφρώς πιο πολύ με το θέμα, βλέποντας τα ελληνικά τοπία και τις γαλαζοπράσινες παραλίες. Μπορούμε να πούμε, ότι αυτή η ταινία, μας έκανε πολύ καλό στον τουρισμό μας, τουλάχιστον αν πλασαρίστηκε καλά, θα έπρεπε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα… για να πάρω ένα τηλέφωνο τον Γερουλάνο!! Τέλος πάντων, το σενάριο πολύ απλό και πλασάρει άλλοτε έξυπνα και άλλοτε άκυρα, τα τραγούδια των ABBA, από την άλλη η ύπαρξη των δεκάδων κομπάρσων, που όταν από 10 χρονών μέχρι 80, έδωσαν στην ταινία μια αληθοφάνεια και μου θύμισαν τον Χορό από το αρχαίο θέατρο, που συνόδευε, το βασικό χαρακτήρα της κάθε σκηνής. Τώρα για την Meryl Streep, τι να πω; Τα έχω πει όλα για αυτή την γυναίκα, την έχουμε δει να παίζει τα πάντα, αλλά να κοντεύει (ή να έχει φτάσει) τα 70 και να χτυπιέται και να χορεύει σαν 15χρονό, δεν το περίμενα. Ο Pierce Brosnan, λίγο εκτός τόπου, καθώς δεν ήξερε καν για τι υπέγραψε, απλά μόλις έμαθε, ότι θα παίξει η Streep και ότι η ταινία θα γυριστεί στην Ελλάδα, είπε το Οκ, αλλά κανείς δεν του είπε ότι θα τραγουδάει, μέσα στην τρελή χαρά. Η Amanda Seyfried, στον πρώτο μεγάλο ρόλο της καριέρας της, έκανε μια πολύ σωστή επιλογή, παίζοντας σε αυτή την ταινία, γιατί από εκείνη την στιγμή και μετά, οι προτάσεις έπεφταν βροχή. Από την άλλη, ο Stellan Skarsgård, και Colin Firth, δίνανε ένα πιο κωμικό ρόλο, ως υποψήφιοι πατεράδες, ενώ οι Christine Baranski και Julie Walters, ήταν απλά ότι πιο ξεκαρδιστικό, είχε να προσφέρει η ταινία. Αρνητικό στοιχείο της ταινίας είναι ότι ο μέσος όρος των διαλόγων από το ένα τραγούδι στο άλλο, είναι γύρο στα 3,5 λεπτά. Εντάξει είπαμε musical είναι αλλά και εσείς το χέσατε. Κλείνοντας, η ταινία είναι ωραία και ευχάριστη και τώρα που καλοκαίριασε, για τα καλά είναι ότι πρέπει.


Ποιον θα έπαιζα : Σίγουρα θα είχα τον ρόλο ενός κομπάρσου, που συμμετέχει βουβά στο πανηγύρι, που συμβαίνει μπροστά του.


Αγαπημένη σκηνή : Όλη η σκηνή, που τραγουδάνε το Dancing Queen, από την αρχή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, μετά στους ελαιώνες, μέχρι την παραλία, μαζί με όλες της γυναίκες, του χωριού


Χειρότερη σκηνή : Όλες εκείνες οι σκηνές, που ακουγόντουσαν ¨δήθεν¨ Ελληνικές ατάκες στο βάθος, με αγγλική προφορά. «Giati klei auth???», «Mantam Ntona???», «ti allo prepei na kanoyme, ta kaname ola», «poli oreo, prepei na to do kai ego», «exei poli zesth!!!».. και άλλες τέτοιες πολλές και τραγικές!!


Δες την : Γιατί είσαι φανατικός των τραγουδιών των ABBA. Είναι μια ευχάριστη και ελαφριά ταινία, που ότι βάσανα και σκοτούρες να έχεις, για 2 ώρες τα ξεχνάς. Ακόμη η Meryl Streep, απλά δεν περιγράφετε και γενικότερα όλο το επιτελείο των ηθοποιών είναι αξιόλογο.


Μην την δεις : Τραγουδάνε όλοι τόσο πολύ, που στο τέλος λες, πως τα τραγούδια ήταν πιο πολλά και από τις ατάκες. Ακόμη η ταινία δεν είναι τίποτα φοβερό σε θέμα πλοκής, αλλά και εσύ μην μου πεις ότι περίμενες να δεις κάτι το συνταρακτικό, ένα ανάλαφρο musical είναι.


Με ποιον να την δεις : Είναι καθαρά γυναικεία ταινία, όχι μόνο για το θέμα της, αλλά και για τα τραγούδια της, Καλοί οι ABBA, αλλά πόσο τρα λα λο, να αντέξει ένας άντρας;;; Άρα γρήγορο σουτάρισμα σε μαμάδες, φίλες και κοπέλες.


Μην την δεις με : Tην αντροπαρέα σου… Αφήστε την ταινία κατά μέρος, έχουμε MUNTIAL!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis