fwto

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ-KIRSCHBLUTEN- HANAMI(2008)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑ
Παίζουν:Elmar Wepper,Hannelore Esner,Aya Irizuki
Σκηνοθεσία:Doris Dorrie


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΔΡΑΜΑ

Η TROUDI(HANNELORE ESNER) και ο RUDI(ELMAR WEPPER) είναι παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια.Μια μέρα η TROUDI επισκεπτόμενη το γιατρό του συζύγου της μαθαίνει πως εκείνος δεν έχει πολύ χρόνο ζωής.Έτσι αποφασίζει να του προτείνει να πάνε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και το βουνό Φουτζιγιάμα ,όνειρο ζωής για αυτήν,χωρίς αυτός φυσικά να γνωρίζει κάτι σχετικά με την υγεία του. Ακούγοντας την πρόταση της , την απορρίπτει κατευθείαν και αντ' αυτού πηγαίνουν να επισκεφτούν στο Βερολίνο τα 2 τους παιδιά που όμως είναι πολύ απασχολημένα με τις ζωές τους.
Τελικά η ζωή , έχει πάντα τα δικά της σχέδια και θα δώσει πολύτιμα μαθήματα στους 2 συζύγους.
Η TROUDI θα ζήσει με έναν ανορθόδοξο τρόπο τη ζωή που πάντα ονειρευόταν αλλά παραμέρισε για χάρη του συζύγου της , και ο RUDI θα μάθει πως ποτέ δεν είναι αργά για να εκφράσει τα αισθήματα του και θα γίνει έτσι χωρίς να το καταλάβει, σύμβολο συζυγικής πίστης και αφοσίωσης.
Μήπως η αίσθηση ότι κάτι είναι προσωρινό μας κάνει τελικά να βλέπουμε τη ζωή όπως πραγματικά είναι?Τί μας κάνει να ''ανθίζουμε'' και τί είναι αυτό που μας ''μαραίνει''?


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ακούστε να δείτε τι έπαθα.Βλέποντας το εξώφυλλο της ταινίας με το κάπως αστείο ομολογουμένως όνομα της σκηνοθέτιδας(Μα ΝΤΟΡΙ ΝΤΟΡΙΣ?όνομα είναι αυτό?)λέω, ''εδώ είμαστε'' αυτή την ταινία πρέπει να τη δω για να γελάσουμε και λίγο!Πίστευα ότι θα είναι από αυτές τις πολύ ψαγμένες ταινίες που νόημα ψάχνεις και νόημα δεν βρίσκεις και αν είσαι και λίγο κουρασμένος ρίχνεις και κανένα υπνάκο να στρώσει η επιδερμίδα!!αλλά τελικά η Ντόρι δεν μου έκανε την χάρη(μάλιστα θεωρείται καταξιωμένη σκηνοθέτης στη Γερμανία) και με ανάγκασε άλλη μία φορά να υποκλιθώ στο γερμανικό σινεμά!(μπορεί να τους μισούμε τελευταία τους παλιογερμανούς αλλά το ξαναλέω ,είναι καλοί οι άτιμοι στις ταινίες τους!).
Ας περάσω όμως στο ζουμί.Καταπληκτικό το στόρυ , καταπληκτική σκηνοθεσία και φωτογραφία(ειλικρινά η σκηνή με το πάρκο γεμάτες ανθισμένες κερασιές σε κάνει κυριολεκτικά να θέλεις να ορμήξεις στην οθόνη και να μεταφερθείς εκεί!απλά μαγευτικό και συνάμα τόσο γαλήνιο θέαμα!), ανθρώπινοι, άμεσοι και σύγχρονοι διάλογοι (επίσης παράδοξο για μένα , καθώς πίστευα ότι οι γερμανοί είναι πολύ κρύοι στις ανθρώπινες τους σχέσεις!ποσο μικρή και ανόητη είμαι ώρες ώρες!) και καταπληκτικές ερμηνείες!Όλοι παίζουν καταπληκτικά, και τόσο μα τόσο ανθρώπινα με ερμηνείεςγεμάτες συναίσθημα αλλά ο ELMAR WEPPER κλέβει την παράσταση στο ρόλο του συζύγου!
Η TROUDI είναι μία ήρεμη και δυναμική γυναίκα , που ενώ ήθελε πάντα να ασχοληθεί με τον ιαπωνικό χορό Butoh , καταπίεσε τις επιθυμίες της και τα πραγματικά της θέλω, θάβοντας βαθιά τον πραγματικό της εαυτό και προτίμησε να αφοσιωθεί στο σύζυγό της,
Ο RUDI είναι ένας ήσυχος άνθρωπος, όχι ιδιαίτερα ευτυχισμένος, ούτε και εκδηλωτικός, που παρόλα αυτά βρίσκει στήριγμα στην αγάπη της γυναίκας του.
Όταν θα μείνει μόνος, πηγαίνει στον 3ο γιο, ο οποίος κατά τύχη?ζει στην Ιαπωνία (που είναι κυριολεκτικά για ξύλο!!οκ όλοι έχουμε τη ζωή μας , αλλά όχι κι έτσι!ντηπ αδιάφοροι και οι 3) και εκεί σιγά σιγά θα αρχίσει να ανακαλύπτει πως είναι να ζεις τη στιγμή και θα καταφέρει να ολοκληρώσει, μέσω μίας γνωριμίας του με μία χορεύτρια BUTOH του δρόμου, το όνειρο της γυναίκας του.
Καταπληκτική ταινία πραγματικά, και ήταν φοβερός ο τρόπος που κλιμακώνεται, και οι ζωές των 2 συζύγων ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώθηκαν και αλληλοσυνδέθηκαν!
Κλείνοντας , θα δανειστώ λίγα από τα λόγια για το νόημα αυτής της ταινίας, Ουσιαστικά η ταινία μας λέει πως πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στα άνθη της κερασιάς να ανθίσουν..Σε όλους κάποια στιγμή στη ζωή μας έρχεται η στιγμή κατά την οποία μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την δυνατότητα να ανθίσει , όπως οι κερασιές.Αλλά αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι πως τον καταπιέζουμε και δεν αφήνουμε την ομορφιά του πραγματικού μας εαυτού να βγει στην επιφάνεια.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ BUTOH

Ο χορός Butoh αν και πολλοί θα νόμισαν ότι είναι παραδοσιακός χορός της Ιαπωνίας , δεν είναι . Δανείζεται στοιχεία από διάφορα είδη χορού , όπως φλαμένγκο και καποέιρα αλλά τελικά ο ίδιος ο χορευτής μπορεί με τη φαντασία του να δημιουργήσει κινήσεις.BUTOH σημαίνει χορός του σκότους και σκοπό έχει να βρει ο χορευτής και να αποκαλύψει τις βαθιά, σκοτεινές, χαραγμένες πληγές στο σώμα του που κάποτε χαράχτηκαν εκεί.Οι χορευτές αποκαλύπτουν αυτές τις πληγές με μία τεχνική που σβήνει τον συνειδητό έλεγχο του σώματος. Ο πιο διάσημος χορευτής BUTOH είναι ο KAZUO ONO(1907).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΑΝΑΜΙ


ΗΑΝΑΜΙ ονομάζουν οι Γιαπωνέζοι την εποχή του ημερολογιακού τους έτους κατά την οποία ανθίζουν οι κερασιές και σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Η άνθιση των δέντρων συμβολίζει τη ΖΩΉ, τα ΝΙΑΤΑ , την ΟΜΟΡΦΙΑ. Το άνθος της κερασιάς συμβολίζει όχι μόνο την αφύπνιση αλλά και την ιδέα ότι η ζωή αποτελείται από διάφορα στάδια και είναι παροδική. Η λέξη ΗΑΝΑΜI σημαίνει ''να κοιτάς τα λουλούδια''᾿ Για τους Ιαπωνες το άνθος κερασιάς είναι πολύ σημαντικό σύμβολο της κουλτούρας τους ,για αυτό και γιορτάζουν κάνοντας πικ νικ σε πάρκα με ανθισμένες κερασιές περίπου για 10 μέρες όσο δηλαδή είναι ανθισμένες οι κερασιές.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)- Ο\5 ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΕΙΛΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-3\5 ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΚΛΑΨΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ .

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)-
4,5 \ 5 ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΑΙΝΙΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΟΜΙΣΑ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΤΣΟΝΤΑ!!(ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ).

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-0\5 ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!!

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-
4,5 \5 ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ :ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ!(ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ! Ε ΤΙ ΝΤΟΡΙ! ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ!)

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΑΓΩΝΙΑ- ΔΡΑΣΗ)- 4\5 ΣΕ ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΑΙΝΙΑ.ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ.

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-2\5 ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)2\5 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ CLAUS BANTZER ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ!

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8+ \ 10





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis