fwto

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

CELDA 211-ΚΕΛΙ 211(2009)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΖΩΗ ΣΕ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ....
Παίζουν:Luis Tosar,Alberto Ammann,Carlos Bardem
Σκηνοθεσία:Daniel Monzon

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΔΡΑΜΑ

O JUAN OLIVER(ALBERTO AMMANN) πιάνει δουλειά σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, ως φύλακας και θέλοντας να κάνει καλή εντύπωση στους συναδέλφους του,επισκέπτεται τις φυλακές μία μέρα νωρίτερα.Εκεί για κακή του τύχη κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του τραυματίζεται και μένει αναίσθητος. Οι συνάδελφοι του τον μεταφέρουν στο άδειο κελί 211. Όταν συνέρχεται μία δυσάρεστη έκπληξη τον περιμένει.Οι φυλακισμένοι του τμήματος υψίστης ασφαλείας , επίκινδυνοι κακοποιοί και βάσκοι τρομοκράτες, έχουν κάνει εξέγερση και έχουν καταλάβει όλη τη φυλακή.Ο JUAN,μόνος και αβοήθητος, συστήνεται ως εγκληματίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού των φυλακών,MALAMANDRE(LUIS TOSAR) και να μπορέσει να επιβιώσει από το μένος των υπόλοιπων φυλακισμένων.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Θα με συγχωρέσετε για τον απρεπή κάπως εναλλακτικό τίτλο, ο οποίος είναι δανεισμένος από την ταινία , αλλά νομίζω ταιριάζει απόλυτα στο δράμα που ζει ο πρωταγωνιστής μας.Αυτό που διαδραματίστηκε στην ταινία δεν το έχω ξαναδεί και για να σας πείσω για την έκπληξη μου να αναφερω ότι φτάνοντας στο τέλος της, ειλικρινά μου σηκώθηκε η τρίχα-κάγκελο, ενώ θέλοντας να κατανοήσω μία λεπτομέρεια της ταινίας γυρισα το dvd για λίγο πίσω και ξαναφτάνοντας στο τέλος είχα και πάλι!!!! την ίδια αντίδραση! (και πιστέψτε με είμαι πολύ ρεαλίστρια όταν βλέπω ταινίες, και τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν είναι του στυλ μου!)
Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.Όλα ξεκινούν πολύ ήρεμα με τον Juan (αν εξαιρέσεις την αρχική σκηνή), που πράγματι είναι ένας φτωχός πλην τίμιος και πολύ ωραίος υπάλληλος που το μόνο που θέλει είναι να βγάλει το ψωμί του, αλλά έλα που η μοίρα του τα έχει αλλιώς μελετημένα!Ο έρμος τραυματίζεται και αφού ξυπνήσει καταλαβαίνει ότι έχει γίνει εξέγερση. Ευτυχώς για αυτόν είναι και έξυπνος, γιατί δεν νομίζω να είχαν πολλοί τη διαύγεια να πουν εκείνη την ώρα ότι είναι κρατούμενοι που μεταφεέρθηκαν τη μέρα της εξέγερσης!.ΑNYWAY O MALAMADRE, τον πιστεύει και μάλιστα τον κάνει και δεξί του χέρι. Στον έξω κόσμο οι υπόλοιποι ΑΧΑΙΡΕΥΤΟΙ με όλη την έννοια της λέξης προσπαθούν και καλά να τον απελευθερώσουν ,αλλά τελικά καταλήγουν να γίνονται απλοί θεατές της όλης κατάστασης και είναι κατά τη γνώμη μου για μπάτσες!!Δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση να μην επέμβουν δραστικά , διότι αν πάθουν κάτι οι βάσκοι τρομοκράτες την έχουν βαμμένη. Και έτσι κάπως ξεκινά το μεγάλο δράμα του JUAN ,το οποίο φυσικα δεν μπορώ να σας αποκαλύψω γιατί είναι κάτι που πρεπει να το δείτε οπωσδήποτε!!!!
Μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους, έσπασε ταμεία στην Ισπανία , άκρως ρεαλιστική , ξεχάστε τις ψευτοαμερικανικές φυλακές που μόνο ξύλο πέφτει ,εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αν και νομίζω πως το αίσθημα ανασφάλειας πάντα υπάρχει , γιατί εκεί που κάποιος ζει εκεί μέσα, το αμέσως επόμενο λεπτό σε χαιρετάει μεχρι να πεις κύμινο!Μετρημένη δράση,με γρήγορους ρυθμούς, με καλογραμμένους και απλούς διαλόγους,οι ερμηνείες των LUIS TOSSAR KAI ALBERTO AMMANN φοβερές και ειδικά του δεύτερου είναι άκρως συναισθηματική σε κάνει να συμπάσχεις με τον ήρωα και με λίγα λόγια ένα μικρό ευρωπαικό διαμαντάκι του ισπανικού κινηματογράφου.


P.S ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΓΩ ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο CARLOS BARDEM , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΤΟΥ JAVIER, NAI EINAI , ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΚΑΣΧΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ , (ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΣ ΩΡΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΟΗΤΕΙΑ!!!)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ(ΓΕΛΙΟ)- Ο\5 ΜΠΑ...ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΕΙΛΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ-ΔΡΑΜΑ)-5\5 ΔΕΝ ΚΛΑΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΔΡΑΜΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!!ΣΦΙΓΓΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ!

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)- 1,5 \5 ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ!ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΠΑΝΑΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ!!!!!!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)-2\5 ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ ΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΙΑ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)-4\5 Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ.

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)-2,5\5 ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ!ΟΥΣΤ ΡΕ!!


ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)-2\5 ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΦΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΟΡΥ ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ !!!!!!!!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-1,5 \5 ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:8,5\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis