fwto

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Adaptation


Υπόθεση : Ο σεναριογράφος Charlie Kaufman (Nicolas Cage), αποφασίζει να διασκευάσει το βιβλίο της Susan Orlean (Meryl Streep), έτσι ώστε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Το βιβλίο και κατά επέκταση η ταινία, αφόρα την ζωή του εκκεντρικού John Laroche (Chris Cooper), ενός συλλέκτη εξωτικών φυτών που ζει στη Florida καλλιεργώντας σπάνιες ορχιδέες. Ο Charlie, βάζει τον καλύτερο του εαυτό, για αυτό του το επιχείρημα, αλλά όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα όταν ο δίδυμος αδελφός του και επίσης σεναριογράφος, Donald, έρχεται να μείνει μαζί του. Αυτή η συγκατοίκηση και η μεταφορά του βιβλίου, στην μεγάλη οθόνη, φέρνουν τον Charlie στα όρια του.


Κατηγορία ταινίας : Ανθοκομική έκθεση.


Γενικά : Ποιος ηλίθιος άνθρωπος θεώρησε αυτή την ταινία ως κωμωδία, μπορεί κάποιος να μου πει;; Είναι δυνατόν, μια μπούρδα και μισή ήταν. Καταρχήν ήταν πολύ κουραστική, γιατί έπρεπε να να σκέφτεσαι συνεχώς τι γίνετε, γιατί είχε πολλά εσωτερικά κρυφά μηνύματα του τύπου, ότι κάθε ορχιδέα είναι και μια διαφορετική γυναίκα. Εντωμεταξύ, από ότι κατάλαβα και εγώ, ο καημένος, έβλεπα μια ταινία, μέσα στην ταινία, δηλαδή στο έργο μιλούσαν για έναν σεναριογράφο, που ήθελε να γράψει μια ταινία πάνω σε ένα βιβλίο, που μιλούσε για ορχιδέες, αλλά εγώ ως κοινό, έβλεπα όλο το στόρι να έχει γίνει ήδη ταινία, μπερδεύτηκες;; Αναμενόμενο!!! Το χειρότερο από όλα όμως, αγαπητέ δεν είναι ούτε το μπερδεμένο σενάριο, ούτε η αδιάφορη σκηνοθεσία, το χειρότερο είναι ο Nicolas Cage, ο χειρότερος ηθοποιός, που υπήρξε ποτέ. Ναι, έπαιξε καλά, σχεδόν πάντα παίζει καλά, αλλά πως γίνετε, φίλε μου, να παίζεις καλά, αλλά πάντα να καταφέρνεις, να κάνεις τον χαρακτήρα σου, να μοιάζει με σιχαμερή κάμπια (ή σκουληκαντέρα, ότι σε βολεύει!!!);;;

Αγαπητέ Nicolas, δεν ξέρω αν διαβάζεις το Blog μας, αλλά αν το κάνεις, θέλω να ξέρεις, πως σε σιχαίνομαι θανάσιμα. Α! δεν τελείωσα με το χειρότερο του έργου… Ναι, είναι ο Nicolas Cage, αλλά η χαριστική βολή, είναι ότι έχει διπλό ρόλο, στην ταινία, καθώς υποδύεται, δίδυμα αδέλφια. Μα ποιος αθεόφοβος τον έβαλε να παίξει διπλό ρόλο, με μπουκλέ μαλλί και πρόωρη φαλάκρα, κοιλούμπα και τρίχα αρκουδιάρη; Πόσα να αντέξω, λυπηθείτε με, σας παρακαλώ!! Ήταν υποψήφιος και για Oscar, ο ζαβαλής, ευτυχώς έχασε. Παράλληλα, όμως έχασε, για πολλοστή φορά, η καημένη Meryl Streep, που έπαιξε μοναδικά, όπως πάντα, με μια σχεδόν υπνωτιστική φωνή. Το Oscar τελικά κέρδισε ο Chris Cooper και πιστεύω ότι το άξιζε, αφού έπαιξε όλη την ταινία χωρίς δόντια (τι κάνει κανείς, για ένα αγαλματάκι!). Κλείνοντας δεν βρίσκω τον λόγο ύπαρξης, αυτής της ταινίας, καθώς δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στο κοινό της, η απόλυτη μετριότητα και το απόλυτο μπέρδεμα.


Αγαπημένη σκηνή : Όταν ο Charlie, πηγαίνει σε ένα σεμινάριο συγγραφικής πλοκής και κάνει μια (πραγματικά) ηλίθια ερώτηση, στον ομιλητή του σεμιναρίου και εκείνος αρχίζει να τον βρίζει μπροστά σε όλο τον κόσμο. Ρόμπα ο Charlie! Το πόσο το χάρηκα, που είδα τον Cage, άσπρο σαν το χαρτί και μαζεμένο σαν μίζερο γατί, δεν λέγετε!!!!


Χειρότερη σκηνή : Το χειρότερο μου είναι φυσικά ο διπλός ρόλος του Nicolas Cage, που εκτός από χοντρός, φαλακρός και άσχημος, ήταν ανασφαλής, νευρωτικός και γενικά αυτό που λέμε σε άπταιστα Ελληνικά ¨LOSER¨. Όλα αυτά εις διπλούν, γιατί είχε και διπλό ρόλο, τρομάρα του.


Δες την : Ο μόνος λόγος, είναι επειδή την επέλεξες κατά λάθος.


Μην την δεις : Γιατί το σενάριο είναι μπερδεμένο και η ταινία κρατάει 2 ώρες, η σκηνοθεσία είναι απλώς καλή, και ο Nicolas Cage… είναι απλά ο Nicolas Cage….


Με ποιον να την δεις : Μόνος σου αγόρι μου, δεν θέλεις να χαλάσεις την μέρα κανενός.


Μην την δεις με : Δίδυμα αδέλφια.





2 σχόλια:

  1. XAXAXAXAXAXAXXA!Exo pe8anei sto gelio me thn perigrafh! Profanws k den 8a thn dw,an k nomizw k apo thn ypo8esh ths h tainia fainetai oti einai mpourda.alla KAMPIA? xaxaxaxaxa! Agapame Klean8h Xristoforidh! :)

    Anonymh 8aumastria :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pros:(kauth) anonymh thaumastria!

    xairomai poy soy arese h anatrixiastikh perifrafh mou panw sthn kampia Nicolas Cage... thn tainia pragmatika mhn thn deis, oxi mono gia thn kampia alla gia pollous allous logous...elpizw na sinexish na sou aresei to grapsimo mou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ShareThis