fwto

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

VIRIDIANA--ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ(1961)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΟΛΟΙ, ΚΟΥΤΣΟΙ, ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Παίζουν:Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Ray
Σκηνοθεσία: Luis Bunuel


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΡΑΜΑ

H VIRIDIANA(SILVIA PINAL) είναι μια νεαρή που θέλει να ζήσει σε μοναστήρι. Επισκεπτόμενη όμως τον θείο της, θα αντιμετωπίσει της αντιρρήσεις του δεύτερου για την απόφασή της και τελικά  εξαιτίας ενός αναπάντεχου γεγονότος , η Viridiana για συνειδησιακούς λόγους δεν θα φύγει για το μοναστήρι.
Παρόλα αυτά αποφασίζει να ζήσει  το μοναστικό βίο στο σπίτι του θείου της . Για αυτό καλεί τους φτωχούς και άπορους, της περιοχής για να τους φιλοξενήσει και να δοξάσει με την φιλανθρωπία τον Θεό και να εκφράσει την πίστη της. Όμως εκείνοι τελικά, αντί να εκτιμήσουν την προσφορά της, θα την εκμεταλλευτούν, κλονίζοντας την πίστη της.



 Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Να ξεκινήσω λέγοντας πως ο LUIS BUNUEL θεωρείται από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του κινηματογράφου και αυτό γιατί εκπροσωπώντας τον σουρεαλισμό θεωρείται από τους κριτικούς ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος αυτού , αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.. Υπήρξε πολέμιος όλων σχεδόν των κοινωνικών θεσμών και κατά συνέπεια όλων εκείνων των θεσμών που διαστρεβλώνουν ή κατευθύνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.Χαρακτηρίστηκε αναρχικός και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Νίτσε..
Στην συγκεκριμένη ταινία λοιπόν τα βάζει με τη χριστιανική πίστη και ειδικότερα με τον καθολικισμό και ότι αυτός αντιπροσωπέυει.Αμφισβητεί το μοναχικό βίο, τις φιλανθρωπίες και τα αποτελέσματά τους,τα θρησκευτικά σύμβολα.Θεωρεί πως η χριστανική πίστη είναι αυτή που οδηγεί την VIRIDIANA στις φιλανθρωπίες και όχι η προσωπική της βούληση.
Η ταινία μου άρεσε και την παρακολούθησα μέχρι τέλους,  αν και το ασπρόμαυρο φόντο αποτελεί προσωπικά αρνητικό στοιχείο , γιατί με παραπέμπει στο παρελθόν και σε κάτι παλιό ίσως και ξεπερασμένο.
Η ταινία χαρακτηρίστηκε αιρετική(λογικό αν σκεφτεί κανείς την εποχή που γυρίστηκε),και ο BUNUEL αφορίστηκε από τους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , αλλά προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι σοκαρίστηκα από κάτι,ούτε έβγαλα αφρούς από το ίσως καυστικό θέαμα. Η σκηνή του Μυστικού Δείπνου με τους άπορους και η καύση του αγκάθινου στεφανιού είναι οι 2 σκηνές που πυροδότησαν τις αντιδράσεις της εκκλησίας.
Σίγουρα πέραν του θέματος, δεν νομίζω ότι είναι ταινία για πολλούς παρά μόνο για αυτούς που είναι φανατικοί του σινεμά ωστόσο αξίζει να της ρίξεις ένα βλέφαρο γιατί διαπραγματεύεται το θέμα της φιλανθρωπίας πολύ πρωτότυπα, άσχετα αν συμφωνείς ή όχι με τις απόψεις του δημιουργού της.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ?(ΓΕΛΙΟ)-- 0\5 ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΕΙΛΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ

ΘΑ ΚΛΑΨΩ?(ΚΛΑΜΑ)-0\5 ΑΝ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΚΛΑΙΣ

ΘΑ ΘΕΛΩ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΣ?(ΑΙΣΘΗΜΑ-SEX)- 1\5 ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 60 ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ, ΔΕΝ ΒΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΝΟΙΑ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΙΨΙΑ VIRIDIANA , ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ. ΕΙΔΕΣ ΕΣΥ Ο ΘΕΙΟΣ?ΤΣ ΤΣ ΤΣ!ΝΤΡΟΠΗ!!!!!

ΘΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ?(ΦΟΒΟΣ-ΒΙΑ)- 0\5 ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΕΙ Η ΛΟΥΚΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ''ΒΛΑΣΦΗΜΗ'' ΣΚΗΝΗ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΟΥ 666 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΛ. ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΛΑΜΠΡΟ ΓΙΑ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΔΕΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ?(ΔΡΑΣΗ-ΑΓΩΝΙΑ)- 3\5 ΚΥΛΑ ΑΡΓΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΑΤΗ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ.

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?(ΣΚΕΨΗ)- 4\5 ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΟΚ ΜΠΗΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΚΕΙ, ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟ ΕΚΑΨΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

ΘΑ ΔΩ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ?(ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ)- 0\5 ΣΥΝΕΛΘΕ! Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΤΕ!ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ!

ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΩ?(SOUNDTRACK)-0\5 MΠΑ....

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5\10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis