fwto

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

The Constant Gardener


Υπόθεση : Ο Βρετανός διπλωμάτης Justin Quayle (Ralph Fiennes) γνωρίζει την παρορμητική ακτιβίστρια Tessa (Rachel Weisz), την παντρεύετε και αμέσως φεύγουν για μια διπλωματική αποστολή στην Κένυα. Όταν η Tessa δολοφονείτε, ο Justin αποφασίζει να διαλευκάνει τον θάνατο της και ενάντια στις επιθυμίες των ανωτέρων του, ανακαλύπτει την μυστηριώδη ανάμιξη, ενός ανωτάτου μέλους της Βρετανικής επιτροπής και πολλά οικονομικά οφέλη από φαρμακευτικές εταιρίες. Στην διάρκεια αυτής της αναζήτησης , μαθαίνει μυστικά, για πολύ δυνατούς εχθρούς, αλλά και πολλά μυστικά, που του έκρυβε η γυναίκα του.


Κατηγορία ταινίας : Καρτ Ποσταλ


Γενικά : Εμένα η ταινία δεν μου άρεσε, για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους θα αναλύσω αμέσως τώρα. Καταρχήν το σενάριο ήταν μπλεγμένο σαν κουβάρι, ακόμα και τώρα που η ταινία τελείωσε και υποτίθεται, πως έχουν εξηγηθεί όλα, εγώ είμαι μπερδεμένος και δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβός έγινε. Σε κάποια σημεία είχα μια έκλαμψη και έπιανα κάποια ονόματα και τα συνέθετα με πρόσωπα αλλά πολύ σύντομα, έπεφτα ξανά στο σκοτάδι. Το γενικό που έπιασα είναι πως τελικά διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες χρησιμοποιούσαν τους μαύρους στην Αφρική σαν πειραματόζωα, για να τεστάρουν καινούργια φάρμακα. Αυτό ήταν το θέμα της ταινίας, αλλά για να μας το δώσει να το καταλάβουμε πέρασαν 2 ώρες. Ακόμη ο τίτλος είναι απίστευτα άκυρος με το όλο θέμα της ταινίας. Οκ δέχομαι το επίμονος, αλλά το κηπουρός γιατί, επειδή είχε κήπο στο σπίτι του;;; και εγώ έχω κήπο στο σπίτι μου, αλλά δεν έγινα κηπουρός και ούτε θα ήθελα να το βάλουν τίτλο στην ταινία μου. Μιας και έπιασα τον κήπο, να πω το πιο τραγικό από όλα, που ήταν και εκείνο που με έκανε να μισήσω θανάσιμα την ταινία. Είναι δυνατόν οι πρωταγωνιστές να είναι ενάντια στην εξαθλίωση τον νέγρων, να τους λυπούνται για την κατάντια τους, να κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν, και παράλληλα το σπίτι τους να είναι το μέγαρο του χωριού, με έναν κήπο, που θα το ζήλευαν τα Βρετανικά ανάκτορα;;; Είμαστε με τα καλά μας, τόση υποκρισία πια;;; Δεν ξέρω ίσως να την πήρα με κακό μάτι αυτή την ταινία και αυτό το λέω μόνο και μόνο, γιατί άρεσε σε πολύ κόσμο, αλλιώς δεν θα το σκεφτόμουνα καν. Η Rachel Weisz ήταν καλή στον ρόλο της, αλλά έχει παίξει καλυτέρα, για τον ρόλο της πάντως κέρδισε το Β’ γυναικείο Oscar ερμηνείας και όπως γίνετε σε κάθε ταινία που παίζει, μας έδειξε πάλι τον κώλο της. Ο Ralph Fiennes, χάλι μαύρο, τελείως λάθος η επιλογή του στον ρόλο, έχει πολύ φλούφλικη φάτσα, για να οργώσει ολόκληρη την Αφρική για να ανακαλύψει το μυστήριο πίσω από τον θάνατο της γυναίκας του. Η σκηνοθεσία ήταν καλή, έμοιαζε σε πάρα πολλά σημεία με ντοκιμαντέρ και παρουσίαζε την πραγματική εικόνα της δυστυχίας που βασιλεύει στην Αφρική. Η Μουσική όμορφη και ήρεμη με αφρικάνικες επιρροές, όπως επιβάλει το πνεύμα του έργου. Τέλος θα ήθελα να τονίσω, πως η ταινία μπορεί να είναι πολύ καλή και να αρέσει σε πάρα πολύ κόσμο, απλά για μένα ήταν μπούρδα.


Αγαπημένη σκηνή : Μου άρεσε η σκηνή, που έδειχνε μερικούς ερασιτέχνες ηθοποιούς, που είχαν φτιάξει ένα μικρό θεατρικό στην μέση της παραγκούπολης και είχαν για κοινό τους, όλο το χωριό.


Χειρότερη σκηνή : Η σκηνή που μας έδειξε για πρώτη φορά το μέγαρο με τον τεράστιο κήπο, στην μέση της Αφρικής. Ντροπή!!!


Δες την : Για τις πολύ αληθινές και σκληρές εικόνες του αφρικανικού τρόπου ζωής και για την ιστορία που παρουσιάζετε, εφόσον και αν βγάλεις άκρη.


Μην την δεις : Γιατί είναι πολύ μπερδεμένη ιστορία, κρατά 2 ώρες ενώ έφτανε μόνο η 1 ½ και επειδή ο Ralph Fiennes είναι τραγικός για τον ρόλο του.


Με ποιον να την δεις : Δες την μόνος σου.


Μην την δεις με : Με άτομα, που όταν πρώτο άκουσαν τον τίτλο της ταινίας, νόμιζαν πως ήταν τσόντα…(ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis