fwto

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

UN PROPHETE- O ΠΡΟΦΗΤΗΣ (2009)




ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΗΣ!

Παἰζουν:Tahar Rahim, Niels Arestrup
Σκηνοθεσία:Jaques Audiard

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Ένας νεαρός 19 χρονών,ο Malik,καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση. Δεν ξέρει να γράφει ούτε να διαβάζει και είναι ιδιαίτερα κλειστός και ήσυχος για το κλίμα της φυλακής. Ο αρχηγός μιάς συμμορίας των φυλακισμένων τον πλησιάζει και του αναθέτει να κάνει κάποια θελήματα. Ο Malik μη μπορώντας να αρνηθεί , υπακούει και σιγά σιγά αρχίζει να σκληραγωγείται και να προσαρμόζεται απόλυτα στο βίαιο και διεφθαρμένο κλίμα των φυλακών , έχοντας παράλληλα και κάποια κρυφά σχέδια στο μυαλό του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η Ταινία ἠταν υποψήφια για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας όποτε ήταν χρἐος μου να τη δω και να γράψω γι' αυτή. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε , αλλά δυσκολευόμουν πολύ να την παρακολουθήσω γιατί κυλούσε εκνευριστικά αργά και ρεαλιστικά. Οι ερμηνείες του Tahar Rahim( Malik) και του Niels Arestrup(Cesar) είναι εξαιρετικές. Νομίζω ειδικά ο πρώτος ξεχωρίζει περισσότερο για μένα.
Ξεκινά ως εύθραυστος και τελείως ξένος προς το όλο κλίμα της φυλακής και καταλήγει εξαιτίας βέβαια του ίδιου του σωφρονιστικού συστήματος να γίνει σκληρός και διεφθαρμένος.Ο Cesar σκληρός και αφεντικό της φυλακής , εκμεταλλεύεται τον Malik , αφού είναι άραβας , ενώ ο ίδιος Κορσικανός,δείχνοντας μας ένα μοντέλο εξουσίας-εξουσιαζόμενου . Όμως το τελικό σχέδιο και η μεταμόρφωση του Malik , αποτέλεσμα ως ενός βαθμού και από τον Cesar, θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, αφού τελικά ο Malik θα αρχίσει να έχει τρελά προνόμια και ανέσεις μέσα στη φυλακή(αν είναι έτσι πάω και εγώ!).
Η Σκηνοθεσία ανήκει στον Zaques Audiard που πήρε και το μέγα βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών για τη συγκεκριμένη ταινία.
Πολύ καλή σκηνοθεσία, ρεαλιστική γεμάτη λεπτομέρεια και αρκετά παραστατική(η σκηνή με το ξυραφάκι σου μένει πολύ στο μυαλό).
Πάντως αν τη συγκρίνω με τη Λευκή κορδέλα που επίσης ήταν υποψήφια για όσκαρ ξενόγλωσσης νομίζω πως τελικά παρά την αρχική μου γνώμη εκείνη ήταν πολύ καλύτερη!


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ : 7 \ 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis