fwto

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

AN EDUCATION - ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (2009)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ??
Παίζουν: Carey Mulligan, Alfred Molina,Peter Sarsgaard , Rosamund Pike, Dominic Cooper
Σκηνοθεσία: Lone Scherfig

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΡΑΜΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Βρισκόμαστε στην super ωραιοποιημένη, ρομαντική και συντηρητική Αγγλία του 60''. Η Jenny ( Carey Mulligan) είναι ένα κορίτσι 16 ετών που ζει με τους υπερπροστατευτικούς και τους συντηρητικούς γονείς της. Ειδικά ο πατέρας της (Αlfred Molina) έχει σχεδιάσει απόλυτα το μέλλον της κόρης του που περιλαμβάνει σπουδές στην Οξφόρδη και κανένα άλλο εμπόδιο στο δρόμο της. Τα σχέδια του ακολουθεί πιστά και η Jenny ,ώσπου γνωρίζει τον γοητευτικό David( Peter Sarsgaard),ο οποίος την βγάζει από την ομολογουμένως βαρετή ζωή της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η Ταινία χαρακτηρίστηκε ως μικρό διαμαντάκι και οι κριτικές ήταν άκρως εντυπωσιακές , αλλά δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.Την είδα βέβαια με αρκετό ενδιαφέρον και σ΄ αυτό βοήθησε και το ανάλαφρο κλίμα στην ταινία . Από το Τrailer αλλά και το υποτιθέμενο συντηρητικό κλίμα της εποχής περίμενα ότι θα ψυχοπλακωθώ αλλά ευτυχώς υπερκράτησε ένας γλυκός και ρομαντικός τόνος στην ταινία. Η Carey Mulligan , πολύ γλυκιά και εκφραστική ( υποψήφια και για όσκαρ α 'γυναικείου ρόλου) μου άρεσε πολύ αν και θεωρώ ότι για 16 χρονη ήταν ιδιαίτερα ξεπεταγμένη,O Alfred Molina , στο ρόλο του πατέρα δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρός όπως θα έπρεπε , αλλά η ερμηνεία του μου άρεσε ιδίαιτερα.
Η Jenny είναι ένα κορίτσι άβγαλτο που ζει σύμφωνα με τα σχέδια των γονιών της. Η ζωή της δεν έιναι τίποτε άλλο από διάβασμα. Ώσπου έρχεται ο David στη ζωή της και όλα αλλάζουν. Αν και πολλά χρόνια μεγαλύτερος καταφέρνει να κάνει και τους γονείς της Jenny να τον συμπαθήσουν. Η ίδια θεωρεί ότι ωριμάζει δίπλα του και ζει την ουσία της ζωής. Παρατά τις σπουδές της και ο πατέρας της αντί να αντιδράσει εμφανίζεται τελικά άκρως συντηρητικός αφου υποστηρίζει με αυτή του τη θέση ότι προορισμός της γυναίκας είναι τελικά ο γάμος! Στο τέλος βέβαια έρχεται μία ανατροπή που δεν την περίμενα!
Η ταινία δημιουργεί αρκετά διλήμματα και ερωτήματα χωρίς όμως να σου αφήνει βαρύ αίσθημα! Μου άρεσε αρκετά αλλά όχι τόσο όσο παρουσιάζεται!Μάλιστα, μου θύμησε μία ταινία με την Julia Roberts με ανάλογο περιεχόμενο, μόνο που εκεί εστιάζει στο ρόλο και την συμβολή μίας απελευθερωμένης καθηγήτριας έναντι στην συντηρητική κοινώνία της εποχής.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ: 7,5 \ 10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis