fwto

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Donnie Darko



-->
Υπόθεση : O Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) είναι έφηβος , ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογικά προβλήματα και επισκέπτεται ψυχίατρο πολλά χρόνια. Τα βράδια υπνοβατεί και καταλήγει να ξυπνά στα πιο απίθανα μέρη, χωρίς να θυμάται το πώς έφτασε εκεί. Ένα από αυτά τα βράδια ένας λαγός, σε ανθρώπινες διαστάσεις, τον επισκέπτεστε και του λέει πως ο κόσμος θα καταστραφεί σε 28 μέρες, όταν ξύπνησε επέστρεψε στο σπίτι του, για να ανακαλύψει πως ένας κινητήρας αεροπλάνου έπεσε στο δωμάτιο του και θα τον είχε σκοτωθεί αν εκείνος βρισκόταν εκεί. Μια σειρά από γεγονότα που θα ακολουθήσουν, σε συνδυασμό με τις περίεργες παραισθήσεις του Donnie, την γνωριμία του με μια κοπέλα και μία περίεργη ηλικιωμένη γυναίκα που ασχολείται με το ταξίδι στον χρόνο, θα κάνουν τον Donnie να συμπεριφέρεται πιο παράξενα από ότι συνήθως. Ο Donnie θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που ξετυλίγεται γύρο του και θα ζήσει τις δραματικές συνέπειες.

-->
Κατηγορία ταινίας : Σπάσε τον Χρόνο

Γενικά : Θα ξεκινήσω λέγοντας πως αυτή η ταινία δεν παίχτηκε στους κινηματογράφους, βγήκε κατευθείαν σε DVD και πως γενικά δεν της δόθηκε το σωστό σπρώξιμο από θέμα marketing. Οι κριτικοί και το κοινό την αποθέωσαν, την θεωρούν μια από τις πιο Cult ταινίες, που πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει. Εγώ και ντρέπομαι που θα το πω (γιατί το έχω ήδη πει πολλές φόρες) δεν κατάλαβα και πολλά και επειδή δεν κατάλαβα πολλά και έβλεπα όλα αυτά τα διθυραμβικά σχόλια για την ταινία τσατίστηκα με την βλακεία μου και κάθισα και το έψαξα πιο πολύ το θέμα. Την ταινία την είδα αργά το βράδυ και πλέον έχει αρχίσει να χαράζει όταν επιτέλους άνοιξαν τα μάτια μου και έφτασα στο συμπέρασμα πως η ταινία είναι πολύ ψαγμένη. Η ταινία μιλάει για το ταξίδι στο χρόνο και τα παράλληλα σύμπαντα. Η ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο ανατρέπετε όταν πέφτει ένας κινητήρας από ένα αεροπλάνο (στο όποιο αεροπλάνο βρίσκετε η μητέρα και η αδελφή του Donnie) στο δωμάτιο του Donnie. Ο Donnie είναι το άτομο επιλεγμένο από τον Κούνελο Φρανκ να σώσει τον κόσμο (δηλ. το σύμπαν). Τέλος πάντων εγώ κατάλαβα τι έγινε και δεν μπορώ να εξηγήσω και πολλά γιατί, σύμφωνα με τους θεωρητικούς του κινηματογράφου «τίποτα δεν πρέπει να εξηγείτε», οπότε τίποτα δεν θα εξηγήσω, άπλα θα πω ότι πρέπει να την ψάξεις λίγο παραπάνω, το internet θα σε σώσει. Ο Jake Gyllenhaal πραγματικά έδωσε ζωή στην ταινία, η ερμηνεία του είναι άπλα εκπληκτική, περνούσε από το βλέμμα του τρελού στο βλέμμα του αθώου, κουρασμένου εφήβου σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι δεύτεροι ρόλοι εξίσου καλοί έδεναν όμορφα την ταινία. Την σκηνοθεσία και το σενάριο αναλαμβάνει ο Richard Kelly (έκανε το Box, μπορείς να το βρεις στο Blog), πράγμα που με έκανε να καταλάβω γιατί η ταινία δεν έβγαζε άκρη… το soundrack είναι εξαιρετικό. Από τους Joy Division έως τους Echo And The Bunnymen και φυσικά με το Mad World του Gary Jules να «ντύνει» ένα από τα καλύτερα μουσικά φινάλε στο κινηματογράφο. Κλείνοντας μια συμβουλή έχω να δώσω, μην βιαστείς να πεις «δεν βγάζει νόημα», νόημα βγάζει , αλλά δεν στο λέει. Πρέπει να το βρεις μόνος.
Αγαπημένη σκηνή : Εμένα μου άρεσε το φινάλε κυρίως λόγου της μουσικής του αλλά και επειδή έδειχνε την άλλη εκδοχή με το πώς έγιναν τα πράγματα, όταν έπεσε ο κινητήρας στο δωμάτιο του Donnie.
Χειρότερη σκηνή : Οι σκηνές που δεν έβγαζαν κανένα νόημα μεταξύ τους και κατέστρεφαν την ταινία στα μάτια όσων δεν ήταν ψυλλιασμένοι.
Δες την : Για τον Jake Gyllenhaa, απλά φοβερός, για την καταπληκτική μουσική του, για το ψαγμένο σενάριο και επειδή όλοι λένε καλά λόγια (όσοι κατάλαβαν τι γινόταν)!
Μην την δεις : Γιατί αν και δεν κουράζει, είναι περίεργη και psycho ταινία, που δεν έλκει και πολύ τις μάζες.
Με ποιον να την δεις : Μόνος φυσικά, άντε με κανένα φίλο σου να πετάτε ιδέες για το τι μπορεί αν συμβαίνει.
Μην την δεις με : Προς θεού με την κοπέλα σου, θα σε παρατήσει και θα φύγει και θα έχει και δίκαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis